Připravte si tradiční polévku kaldoun a využijte tak svatomartinskou husu beze zbytku. Nejen, že výborně chutná, zároveň se skvěle hodí na sváteční tabuli. Kaldoun je tu od dávných dob, jeho příprava vyžaduje čas, péči a trpělivost, nezaměnitelná chuť za vynaložené úsilí však rozhodně stojí. Vyzkoušejte naše tipy inspirované tradicí.
Svatomartinské hody jsou v plném proudu a pokud vám z připravované drůbeže zbyly droby, rozhodně neváhejte a připravte z nich tuto staročeskou tradiční polévku.
- Kaldoun se připravuje s játrovými knedlíčky.
- Skvěle se hodí ke slavnostním příležitostem jako je například svatomartinská hostina.
Co je to kaldoun?
Kaldoun je staročeská polévka, která nechyběla na sváteční tabuli už za Rakouska-Uherska. Většina masa z drůbeže putuje do trouby, otázku, co s droby vyřešilo právě vaření kaldounu. Žádné vnitřnosti, které zbydou, určitě nevyhazujte. Bohatě ještě poslouží v podobě vydatné a chutné polévky.
- V kaldounu najdete různé surovin od drobů, přes pořádnou dávku zeleniny, až po vejce, smetanu nebo špetku šafránu.
- Každá ingredience má v kaldounu své místo. Chuť polévky se však neustále posouvá k dokonalosti.
- Jakkoli zvláštně mohou působit hlavní ingredience kaldounu, dnes jej řadíme mezi delikatesy sváteční kuchyně.
Jak připravit dokonalý kaldoun?
Na svátečním menu v den sv. Martina drží nejvyšší příčku svatomartinská husa. Kaldoun můžete připravovat i z jiných drobů, nicméně právě husa dala vzniknout této specifické polévce. Původní kaldoun se připravuje z husích jater, krku, žaludku, biskupa a ořezů. Droby se využijí jak na vývar, tak z nich připravíte dokonalé játrové knedlíčky. S přidáním šafránu vykouzlíte z drůbkové polévky skvost na svátečním stole. Proto jsme si pro vás připravili recept na husí kaldoun se šafránem. Právě šafrán dodá tomuto nevšednímu pokrmu jedinečnou barvu a ten správný říz.
Pokud máte k dispozici králičí odřezky a drůbky, zkuste náš recept na kaldoun s dvojími knedlíčky a ochutnejte výraznou a nezaměnitelnou polévku plnou chutí. Časová náročnost je v případě kaldounu vyšší, nicméně odměna za vynaložené úsilí na sebe nenechá dlouho čekat. Kdo by odolal hřejivé polévce se dvěma druhy lahodných knedlíčků?