Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Jak na pravý staročeský kaldoun?

Jak na pravý staročeský kaldoun?
sdílet:
Připravte si tradiční polévku kaldoun a využijte tak svatomartinskou husu beze zbytku. Nejen, že výborně chutná, zároveň se skvěle hodí na sváteční tabuli. Kaldoun je tu od dávných dob, jeho příprava vyžaduje čas, péči a trpělivost, nezaměnitelná chuť za vynaložené úsilí však rozhodně stojí. Vyzkoušejte naše tipy inspirované tradicí.

Svatomartinské hody jsou v plném proudu a pokud vám z připravované drůbeže zbyly droby, rozhodně neváhejte a připravte z nich tuto staročeskou tradiční polévku. Kaldoun se připravuje s játrovými knedlíčky, což potvrzuje využití opravdu celé husy nebo jiné drůbeže, případně i králíka. Skvěle se hodí ke slavnostním příležitostem jako je například svatomartinská hostina.

Jak si připravit svatomartinské hody z pohodlí domova?

Jak si připravit svatomartinské hody z pohodlí domova?

Více

Co je to kaldoun?

Kaldoun je staročeská polévka, která nechyběla na sváteční tabuli už za Rakouska-Uherska. Většina masa z drůbeže putuje do trouby, otázku, co s droby vyřešilo právě vaření kaldounu. Veškeré vnitřnosti, které vám zbydou, určitě nevyhazujte. Bohatě vám ještě poslouží v podobě vydatné a chutné polévky.

V kaldounu najdete velké množství různých surovin od samotných drobů, přes pořádnou dávku zeleniny, až po vejce, smetanu nebo špetku šafránu. Každá ingredience má v kaldounu své místo. Vzhledem k dávnému původu této polévky se její chuť neustále posouvá k dokonalosti. Jakkoli zvláštně mohou působit hlavní ingredience kaldounu, dnes jej řadíme mezi delikatesy sváteční kuchyně

Pečená martinská husa

Pečená martinská husa

Více

Jak připravit dokonalý kaldoun?

Na svátečním menu v den sv. Martina drží nejvyšší příčku svatomartinská husa. Kaldoun můžete připravovat i z jiných drobů, nicméně právě husa dala vzniknout této specifické polévce. Původní kaldoun se připravuje z husích jater, krku, žaludku, biskupa a ořezů. Droby se využijí jak na vývar, tak z nich připravíte dokonalé játrové knedlíčky. S přidáním šafránu vykouzlíte z drůbkové polévky skvost na svátečním stole. Proto jsme si pro vás připravili recept na husí kaldoun se šafránem. Právě šafrán dodá tomuto nevšednímu pokrmu jedinečnou barvu a ten správný říz. 

Pokud máte k dispozici králičí odřezky a drůbky, zkuste náš recept na kaldoun s dvojími knedlíčky a ochutnejte výraznou a nezaměnitelnou polévku plnou chutí. Časová náročnost je v případě kaldounu vyšší, nicméně odměna za vynaložené úsilí na sebe nenechá dlouho čekat. Kdo by odolal hřejivé polévce se dvěma druhy lahodných knedlíčků?    

Související články

Husí hody
  • Novinky a zajímavosti

Husí hody

Objednejte si čerstvou husu i s drůbky a krví a užijte si svatomartinské hodování se vším všudy. Máme pro vás recepty na husí vývar s bylinkovým kapáním a pečenou husu s jablky, bramborovými knedlíčky a červeným zelím s brusinkami. K tomu...
Kachní x husí játra
  • Tipy a triky

Kachní x husí játra

- Foie gras z kachny se líp hodí na studenou kuchyni. Skvělá jsou třeba jako milimetrový plátek na topince se solí a pepřem. - Husí játra mají tužší konzistenci a lépe snesou tepelnou úpravu. Ochutnejte je: Asi 1,5 cm silný plátek...
Učíme se od mistra: Svatomartinská husa jako roláda
  • Novinky a zajímavosti

Učíme se od mistra: Svatomartinská husa jako roláda

Máte rádi pečenou husu? Zkuste ji tentokrát zabalit jako roládu – mile vás překvapí. Kupované husy už nejsou tak tučné jako kdysi, takže prsa v roládě zůstanou šťavnatější než při pečení v celku. Navíc odpadne problém s porcováním a...
Svatomartinská hostina
  • Tipy a triky

Svatomartinská hostina

Ochutnat první letošní víno, zakousnout se do šťavnatého husího masa a užít si svatomartinské posvícení – co si přát o víkendu víc? Listopad odjakživa patří husím pečínkám, a my pro vás máme šest receptů, které připravíte jen z jedné husy...

Obchod Apetit