Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na pravý staročeský kaldoun?

Jak na pravý staročeský kaldoun?
sdílet:

Připravte si tradiční polévku kaldoun a využijte tak svatomartinskou husu beze zbytku. Nejen, že výborně chutná, zároveň se skvěle hodí na sváteční tabuli. Kaldoun je tu od dávných dob, jeho příprava vyžaduje čas, péči a trpělivost, nezaměnitelná chuť za vynaložené úsilí však rozhodně stojí. Vyzkoušejte naše tipy inspirované tradicí.

Svatomartinské hody jsou v plném proudu a pokud vám z připravované drůbeže zbyly droby, rozhodně neváhejte a připravte z nich tuto staročeskou tradiční polévku.

  • Kaldoun se připravuje s játrovými knedlíčky.
  • Skvěle se hodí ke slavnostním příležitostem jako je například svatomartinská hostina.

Co je to kaldoun?

Kaldoun je staročeská polévka, která nechyběla na sváteční tabuli už za Rakouska-Uherska. Většina masa z drůbeže putuje do trouby, otázku, co s droby vyřešilo právě vaření kaldounu. Žádné vnitřnosti, které zbydou, určitě nevyhazujte. Bohatě ještě poslouží v podobě vydatné a chutné polévky.

  • V kaldounu najdete různé surovin od drobů, přes pořádnou dávku zeleniny, až po vejce, smetanu nebo špetku šafránu.
  • Každá ingredience má v kaldounu své místo. Chuť polévky se však neustále posouvá k dokonalosti.
  • Jakkoli zvláštně mohou působit hlavní ingredience kaldounu, dnes jej řadíme mezi delikatesy sváteční kuchyně

Jak připravit dokonalý kaldoun?

Na svátečním menu v den sv. Martina drží nejvyšší příčku svatomartinská husa. Kaldoun můžete připravovat i z jiných drobů, nicméně právě husa dala vzniknout této specifické polévce. Původní kaldoun se připravuje z husích jater, krku, žaludku, biskupa a ořezů. Droby se využijí jak na vývar, tak z nich připravíte dokonalé játrové knedlíčky. S přidáním šafránu vykouzlíte z drůbkové polévky skvost na svátečním stole. Proto jsme si pro vás připravili recept na husí kaldoun se šafránem. Právě šafrán dodá tomuto nevšednímu pokrmu jedinečnou barvu a ten správný říz. 

Pokud máte k dispozici králičí odřezky a drůbky, zkuste náš recept na kaldoun s dvojími knedlíčky a ochutnejte výraznou a nezaměnitelnou polévku plnou chutí. Časová náročnost je v případě kaldounu vyšší, nicméně odměna za vynaložené úsilí na sebe nenechá dlouho čekat. Kdo by odolal hřejivé polévce se dvěma druhy lahodných knedlíčků?    

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč