Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak si připravit svatomartinské hody z pohodlí domova?

Patříte k lidem, kteří už od začátku září netrpělivě vyčkávají na 11. listopad? Pak pravděpodobně nedáte dopustit nejen na svatomartinské víno, ale také na dokonale propečenou svatomartinskou husu, která je doplněna o variaci knedlíků a lahodné červené zelí. I když jsou podniky zavřené, nic nebrání tomu, abyste si skvělé svatomartinské hody připravili doma. Jak na to?
8.11.2020 | Autor: Alžběta Dytrychová

Nalijme si čistého (svatomartinského) vína. Legendu o sv. Martinovi zná málokdo, zato všichni víme, že magické datum 11. 11. patří dozlatova upečené husičce, knedlíkům, červenému zelí a svatomartinskému vínu. Pokud jste se letos chystali na svatomartinské menu do oblíbené restaurace, rozhodně nevěšte hlavu. I v domácích podmínkách lze vyčarovat skvělé hody, na které jen tak nezapomenete. Stačí, když budete následovat naše kroky.

1. Polévka je grunt

Na správném svatomartinském menu by neměla chybět polévka, a ne ledajaká. Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky je ideální volbou pro všechny, kteří milují tradiční polévky krémového charakteru a nevadí jim, když v kuchyni stráví pár minut navíc. Výborný kaldoun můžete uvařit nejen z husího, ale také z kachního nebo kuřecího masa, a tak záleží jenom na vás, jaký druh masa preferujete. Pokud se rozhodnete servírovat kaldoun, myslete na to, že polévka je sama o sobě velmi sytá. Namísto kotle polévky tedy podávejte jednu až dvě sběračky, díky čemuž budete mít jistotu, že hosté zvládnou ochutnat i následující chod. Nic nebrání ani tomu, abyste jej vyměnili za husí vývar s bylinkovým kapáním. Tato chuťově výrazná polévka je velmi snadná na přípravu, a tak ji zvládnou i začátečníci.

Zahřejte se tradičními českými polévkami

Známé české pořekadlo tvrdí – polévka je grunt. I my se hlásíme k tomu, že polévka je základem poctivé kuchyně a...

2. Svatomartinská husa

Doslova zlatým hřebem svatomartinského menu je pečená husa. Příprava husy sice vyžaduje poměrně dost času, avšak prázdné a vylízané talíře vám budou skvělou odměnou. Nebojte se husu nasolit už den před samotnou přípravou, uvidíte, že se vám tento krok vyplatí. Následný den ji vložte do pekáče prsíčky dolů a podlijte horkou vodou. Vedle husy vyskládejte nakrájená jablka, která zároveň můžete vložit do břišní dutiny. Šťáva díky tomu získá jemnější a svěžejší chuť a bude hustší. Během pečení vidličkou propichujte u tučnější husy kůži jednak mezi stehny a trupem, jednak mezi křídly a trupem, ale ne až do masa. Mělo by vytékat jenom sádlo, nikoli šťáva. Aby se sádlo nepřepalovalo, postupně ho odebírejte naběračkou do čisté, nejlépe porcelánové nádoby.

Jakmile je husa na hřbetě zlatá, otočte ji a pokračujte v pečení a sbírání sádla, dokud nebude upečená dozlatova, to trvá asi 1–1,5 hodiny. Měkkou husu pak vyndejte na mísu a překryjte alobalem. Z pekáče seberte zbylé sádlo a přilijte horkou vodu, aby bylo dost šťávy. Usazeniny ze dna a stěn seškrábejte do šťávy a nechte chvíli povařit. Tímto postupem získáte klasickou husu, k níž nerozlučně patří dušené zelí a knedlíky. Husu naporcujte, vložte do pekáče a nechte ji v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout. Při podávání přelijte každou porci trochou šťávy, zbylou můžete podávat v omáčníku.

20x knedlíky pro každého

Českou kuchyni si bez knedlíků nedokážeme snad ani představit. Podávají se s oblibou k pečenému masu a omáčkám, ale...

3. Sladká tečka

Svatomartinské menu si zaslouží také sladkou tečku. Ke kávě můžete podávat například klasické tlačené koláče s tvarohovou, povidlovou, ořechovou a makovou náplní. Někteří nedají dopustit na kynuté koláče nebo slavnostní koláčky. V posledních letech se o slovo hlásí také martinské rohlíčky s ořechovou nebo makovou nádivkou, které jsou krásně křupavé a rozplývají se na jazyku. Krok vedle neuděláte ani s domácími koblihami. Pokud je na vás svatomartinské menu příliš hutné a tučné, nic nebrání tomu, abyste podávali švestkovo-hruškový crumble.  

Související

Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky

Svatomartinskou husu podávejte s bramborovými knedlíčky a brusinkovým zelím.
Co s husím sádlem?

Co s husím sádlem?

Koupili jste tučnější husu a zůstalo vám velké množství sádla? Rozhodně se ho nezbavujte!

Husí krev na cibulce

Tradiční lahůdka, která v menu husích hodů nesmí chybět.
Kachní x husí játra

Kachní x husí játra

Světově proslulou delikatesu foie gras, jemná tučná kachní nebo husí játra, milují hlavně Francouzi. Doma si je můžete...
Jak vybrat čerstvou husu

Jak vybrat čerstvou husu

Svatomartinské hody a husí pečínka patří neodlučně k sobě.

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

I podzim má své velké gastronomické svátky. Na svatého Martina se u nás podává pečená husa se zelím, ochutnávají se...

Podle čeho si vybrat skutečné svatomartinské víno

Svátky svatého Martina nejsou spjaty pouze s voňavou pečenou husou. Jsou také první možností, jak ochutnat...

Přidat komentář