0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kobliha, jak ji neznáte: 5 druhů koblížků, které si zamilujete

Kobliha, jak ji neznáte: 5 druhů koblížků, které si zamilujete
sdílet:

Pohádku o neposedném Koblížkovi, který babičce seskočil z plechu a vydal se na procházku lesem, nejspíš všichni známe. Opravdová historie téhle baculaté pochoutky je ale mnohem delší a je barvitější. Odkud se u nás kobliha vlastně vzala? A pod jakými názvy ji můžete ochutnat v zahraničí?

Kynutá pochoutka s lákavou polevou a slaďoučkou náplní, po které se nám okamžitě začnou sbíhat sliny… Koblihám zkrátka odolá málokdo, a to přesto, že se jedná doslova o kalorickou bombu.

  • Kouzlu koblih propadli už staří Římané, kteří si rádi smlsli na smažených koulích nazývaných prostě globuli (kuličky).

Koblihy jako masopustní delikatesa

Ve středověku začaly být koblihy spojovány také s masopustem. Nejstarší dochované zmínky pocházejí ze 13.–14. století.

  • Nejprve se smažily v domácnostech, obvykle na tzv. Tučný čtvrtek, kterým obvykle tradiční masopust vrcholí.
  • Na jejich přípravě si dávaly ženy obzvlášť záležet: koblihy smažily na tom nejlepším oleji a přidávaly do nich řeřichu nebo šalvěj, jako náplň posloužily domácí marmeláda či povidla.
  • Smažené dobroty potom kolovaly nejen při hostinách, ale také do rukou masopustníků, kteří se zpěvem procházeli vesnice v nejbližším okolí. Později se příprav ujali speciálně vyučení pekaři – kobližníci.

Koblihové turné: Je libo donut nebo raději pączki?

Podobně jako v pohádce O koblížkovi putovaly kynuté dobrůtky mnohem dál než jen na nejbližší hodovní stůl. Koblihy najdeme v sousedním Polsku, tradici mají ale i v Nizozemí nebo na území Finska. A v USA si snad den bez oblíbených donutů neumí ani představit.

Podívejte se s námi na cizokrajné varianty koblih, které rozhodně stojí za ochutnání.

1. Pączki

Polský masopust se bez koblih neobejde. Kdo prý nesní na Tučný čtvrtek ani jeden koblížek (tzv. pączki), se zlou se potáže.

  • Polské koblížky mají podobný tvar jako české, plní se většinou džemem nebo jinou sladkou náplní, náročnější labužníci mohou navrch přidat ještě polevu.

V původních receptuře byste ale sladké náplně hledali možná marně. Dříve se totiž pączki připravovaly z chlebového těsta a namísto povidel nebo marmelády se plnily třeba špekem.

2. Krapfen nebo berliner?

Do rakouské gastronomie pronikly koblihy na sklonku 17. století. Za jejich vznikem měla stát dvorní kuchařka Cäcilie Krapfen, která do nich přidala marmeládu, a tím okouzlila vídeňskou smetánku. Koblížky se měly ve velkém pojídat i během Vídeňského kongresu, kde jich prý významní státníci spořádali neuvěřitelných 10 milionů kusů.

  • S koblihami se dnes můžeme setkat nejen v Rakousku, ale také v německých zemích, kde se název kraj od kraje liší. Zatímco někteří přijali uvedené pojmenování, jiní zase nedají dopustit na věhlasný Berliner.
  • Pochoutku z kvasnicového těsta (bez dírky uprostřed) usmažil prý už v roce 1740 jeden z vojenských kuchařů. A protože byl prý sám dělostřelec, dal koblihům tvar podobný dělové kouli.

3. Bombolone

Doslova kalorická bomba. Příhodně nazvali koblihy Italové, kteří ji pokládají za oblíbený dezert. Bombolone má své kořeny v Toskánsku, odkud se zřejmě rozšířily do zbytku Apeninského poloostrova.

  • Pokud byste si chtěli bombolone připravit ve vlastní kuchyni, můžete jako sladký základ použít třeba višňový džem.

4. Donut

Bez koblihy ani ránu. Alespoň tak občas působí policisté v klasických akčních filmech, kteří nahánějí zločince po celé Americe.

  • Pravý americký donut (nebo doughnut) přitom pochází z Nizozemí. Do Ameriky jej Holanďané přivezli ze své domoviny, kde je smažená laskomina známá jako olykoeks (mastné koláče). 
  • Populární donuty s díru uprostřed (o jejím původu se přitom dodnes vedou vášnivé spory) najdete po celé Americe v nekonečném množství chuťových variací: se skořicí, borůvkami, sirupem nebo čokoládovou náplní.

Možná vás překvapí, že americké donuty (a nejen ony) mají dokonce svůj vlastní mezinárodní den, který připadá každý rok na první červnový pátek.

[[nid:25757]]

5. Balushahi 

I ve vzdálené Indii mají obdobou známé koblihy. Při přípravě balushahi se neobejdete bez pšeničné mouky (zvané maida). Poté se koblihy smaží na přepuštěném másle a následně se namáčejí do cukrového sirupu. Na indickém subkontinentu platí za pochoutku, na kterou můžete narazit i ve vybraném hotelovém menu, budete-li mít štěstí.

A pokud byste ve zbytku masopustu hledali další (sladké) recepty, kterým si mžete osladit život nebo a zároveň zpříjemnit mrazivá odpoledne, nahlédněte do sekce pod článkem. 

Související články

Autor: Petr Šúth

Apetit magazín

5 kroků, jak si snadno a rychle vyrobit domácí balkánský sýr
  • Jak na to

5 kroků, jak si snadno a rychle vyrobit domácí balkánský sýr

Láká vás domácí výroba sýrů? Zkuste začít od něčeho jednoduchého. Sýr balkánského typu je snadný na přípravu, nemusí zrát a rovnou čerstvý se nakládá do slaného nálevu. Odpadne vám tak spousta starostí a téměř okamžitě máte domácí pochoutku...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit