Ochutnejte autentické sváteční pečivo! Recept paní Nuslové z Příbramska patří k tamní masopustní tradici.
Suroviny
Na těsto
máslo
250
g
mouka pšeničná hladká
450
g
+ na vysypání pracovní plochy
moučkový cukr
200
g
vanilka
špetka
z 1 citronu
žloutek
3
ks
voda
1
PL
studená, či mléko
Na polevu
citronová šťáva
2
PL
moučkový cukr
200
g
mléko
2
PL
horké
rum
2
PL
Na dokončení
cukrové a čokoládové zdobení
barevné
Postup
1
Máslo, mouku, cukr, žloutky, vanilku a citronovou kůru v míse rychle zpracujte na drobenku a pak prohněťte na tužší těsto; v případě potřeby přidejte lžíci studené vody nebo mléka. Těsto zabalte do fólie a nechte aspoň půl hodiny (klidně i přes noc) v chladu.
2
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Pracovní plochu lehce pomoučněte, dotenka na ní rozválejte těsto a formičkami vykrajujte žádané tvary. Na plechu vyloženém pečicím papírem pečte asi dvanáct minut, aby cukroví jemně zezlátlo.
3
Z uvedených surovin utřete polevu, případně ji obarvěte. Cukroví sejměte z plechu, potřete polevou a ozdobte.