Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
> 60 min
4,7 (13x)
23. 3. 2016
Masopustní křehotiny


Snadné
> 60 min
4,7 (13x)

Ochutnejte autentické sváteční pečivo! Recept paní Nuslové z Příbramska patří k tamní masopustní tradici.


Nezhasínat obrazovku

Suroviny

4

Nezhasínat obrazovku

Suroviny

4

Na těsto

Na polevu

Na dokončení

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu

Chybí vám suroviny?

Další recepty níže

Nutriční hodnoty

Na 1 porci

  • Energie 1549.25 kcal
  • Bílkoviny 28.75 g
  • Sacharidy 170.75 g
  • Tuky 77.75 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2007/2

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:

Hodnocení

4,7/5

Hodnocení receptu

4,7/5
(13 hlasů)
5
4
3
2
1

Sdílet

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2007/2

Únor 2007

Související články

klobasa

Masopustní veselí a hodování

Masopust byl vždy oficiálním svátkem hodování před dlouhým čtyřicetidenním půstem. Tato tradice se od 13. století udržela dodnes a v období od Tří králů do Popeleční středy se ve všech koutech České republiky konají masopustní slavnosti.

Masopustní oslavy byly vždy spojeny s průvody masek, karnevaly a hodováním, během kterého bylo třeba se před půstem dosyta najíst. Žádný masopust se neobešel bez domácí zabijačky, klobásek, slaniny a pálenky, která se někdy míchala s máslem a cukrem. Prvenství mezi tradičními masopustními jídly patří hlavně sladkostem, smaženým koblihám, božím milostem a koláčům. Pro jejich přípravu se používaly výhradně bílé potraviny (vejce, mouka, mléko), které jsou podle pověr nejoblíbenější pochoutkou dobrých duchů. Jiná pověra říká, že ten, kdo na masopust nenapeče koláče, se celý rok nerozveselí.

Za masopustním hodováním nemusíte jezdit na vsi. Od 21. ledna do 10. února 2013 se do masopustního hodování zapojí také některé restaurace po celé České republice. Svým hostům nabídnou tříchodová menu za cenu 290 Kč. Šéfkuchaři připraví zabijačkové i jiné masopustní pochoutky v moderním a odlehčeném stylu. Těšit se můžete na pečený bůček s pastinákovým pyré a zimní zeleninou, na zabijačkovou játrovou paštiku s jablečnokřenovým čatní, domácí vdolky s povidly nebo na šibřinky plněné tvarohem, sypané mákem a polité povidlovou omáčkou. Více na www.masopustnihody.cz
 

Připravila Irena Vaňková