„Je jedno, kolik koblih usmažím, vždycky do poslední zmizí,“ směje se blogerka Blanka Kardová, která pro nás recept inspirovaný londýnskou pekárnou St. John Bakery připravila.
Suroviny
1 Droždí rozmíchejte ve 150g vody. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, citronovou kůru, vejce a droždí i s vodou. V robotu s hnětacím hákem vypracujte hladké těsto – hněťte, dokud se nezačne formovat do koule a nezačne se oddělovat od stěn mísy (zhruba 8 minut). Pokud těsto ani po 8 minutách nedrží pohromadě, přisypte trochu mouky. Po částech (po cca 25g) zapracujte máslo. Jakmile je zapracované, hněťte těsto na vysokou rychlost až do okamžiku, kdy je krásně lesklé a velmi pružné.
2 Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě, aby zdvojnásobilo objem (60–90 minut). Potom těsto prohněťte, znovu je zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do druhého dne v lednici.
3 Z pečicího papíru si vystřihněte 20 čtverců, rozložte je na plech a hodně je posypte moukou. Těsto rozdělte na 20 stejných kousků (po cca 50g). Na pomoučněném vále z nich vyválejte kuličky a rozložte je na připravené papírové čtverce. Kuličky pomoučněte, zakryjte fólií a nechte kynout, aby zdvojnásobily objem (zhruba 3–4 hodiny).
4 V pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje na 180°C. Koblihy pomocí pečicího papíru opatrně překlopte do oleje a smažte je 2 minuty z každé strany. Koblihy zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce a ještě horké je obalte v cukru. Nechte je vychladnout a naplňte.
Vanilkový krém
PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ
1 Mléko vlijte do hrnce, přidejte vanilková semínka i lusk a přiveďte k varu.
2 V misce prošlehejte cukr se žloutky, prosejte k nim mouku a opět prošlehejte.
3 Jakmile mléko začne vřít, přilijte ho tenkým pramínkem za stálého šlehání k prošlehaným žloutkům. Potom směs přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí (asi 5 minut). Krém protřete přes cedník do misky, přitiskněte na něj fólii a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Dejte do lednice, nejlépe přes noc.
4 Smetanu vyšlehejte dotuha a pomocí metličky ji pak promíchejte s vychlazeným krémem. Přesuňte do cukrářského sáčku a koblihy naplňte krémem.
Karamelový krém
PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ
1 V rendlíku nechte na mírném ohni bez míchání zkaramelizovat 200g cukru. Jakmile karamel získá zlatohnědou barvu, stáhněte ho z ohně a přilijte mléko. Hrnec vraťte na oheň a za občasného míchání vařte na mírném ohni do rozpuštění.
2 V misce prošlehejte žloutky se zbývajícím cukrem a poté k nim prosejte hladkou mouku a opět prošlehejte.
3 Jakmile je karamel rozpuštěný a mléko začne vřít, přelijte ho tenkým pramínkem za stálého šlehání k prošlehaným žloutkům. Směs přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí (asi 5 minut). Krém protřete přes cedník do misky, přitiskněte na něj potravinářskou fólii, nechte vychladnout a dejte vychladit do lednice (do druhého dne).
4 Smetanu vyšlehejte dotuha a pomocí metličky promíchejte s vychlazeným krémem. Přendejte do cukrářského sáčku a plňte koblihy. Na závěr posypte podrcenými medovými plástvemi.
Medové plástve
PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 5 MINUT ■ SNADNÉ
1 Plech o rozměrech cca 30 x 40 cm vyložte pečicím papírem.
2 Cukr, med a 60ml vody dejte do vyšší pánve nebo středně velkého vyššího hrnce a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile začne směs vřít, přestaňte míchat a nechte ji zkaramelizovat do zlatohnědé barvy. Pokud máte cukrářský teploměr, měl by ukazovat 148°C. Stáhněte z ohně a okamžitě pomocí dřevěné vařečky vmíchejte sodu – karamel zpění a nabude. Opatrně jej vlijte na připravený plech a nechte volně roztéct (neroztírejte). Nechte zcela vychladnout a rozlámejte na menší kousky. Uchovávejte v suchu ve vzduchotěsné nádobě.
3 Na posypání koblih medové plástve podrťte, promíchejte se špetkou vločkové soli a naplněné koblihy posypte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Koblihy a spol.: vdolky, donuty, boží milosti, churros, beignets, fritters i uzly(30 receptů)
- Sladká odměna za vysvědčení(32 receptů)
- Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky(45 receptů)