„Je jedno, kolik koblih usmažím, vždycky do poslední zmizí,“ směje se blogerka Blanka Kardová, která pro nás recept inspirovaný londýnskou pekárnou St. John Bakery připravila.
Suroviny
Postup
Droždí rozmíchejte ve 150 g vody. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, citronovou kůru, vejce a droždí i s vodou. V robotu s hnětacím hákem vypracujte hladké těsto – hněťte, dokud se nezačne formovat do koule a nezačne se oddělovat od stěn mísy (zhruba 8 minut).
Pokud těsto ani po 8 minutách nedrží pohromadě, přisypte trochu mouky. Po částech (po cca 25 g) zapracujte máslo. Jakmile je zapracované, hněťte těsto na vysokou rychlost až do okamžiku, kdy je krásně lesklé a velmi pružné.
Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě, aby zdvojnásobilo objem (60–90 minut). Potom těsto prohněťte, znovu je zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout 4 hodiny nebo do druhého dne v lednici.
Z pečicího papíru si vystřihněte 20 čtverců, rozložte je na plech a hodně je posypte moukou. Těsto rozdělte na 20 stejných kousků (po cca 50 g). Na pomoučněném vále z nich vyválejte kuličky a rozložte je na připravené papírové čtverce. Kuličky pomoučněte, zakryjte fólií a nechte kynout, aby zdvojnásobily objem (zhruba 2–3 hodiny).
V pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje na 180 °C. Koblihy pomocí pečicího papíru opatrně překlopte do oleje a smažte je 2–3 minuty z každé strany dozlatova. Koblihy zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce a ještě horké je obalte v cukru. Nechte je vychladnout a naplňte.
Vanilkový krém
PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ
Mléko vlijte do hrnce, přidejte vanilková semínka i lusk a přiveďte k varu.
V misce prošlehejte cukr se žloutky, prosejte k nim mouku a prošlehejte dohladka.
Jakmile mléko začne vřít, přilijte ho tenkým pramínkem za stálého šlehání k prošlehaným žloutkům. Potom směs přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí (asi 5 minut). Krém protřete přes cedník do misky, přitiskněte na něj potravinářskou fólii a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Dejte do lednice, nejlépe přes noc.
Smetanu vyšlehejte dotuha a pomocí metličky ji pak promíchejte s vychlazeným krémem. Přesuňte do cukrářského sáčku a koblihy naplňte krémem.
Karamelový krém
PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ
V rendlíku nechte na mírném ohni bez míchání zkaramelizovat 200 g cukru. Mléko zahřejte v jiném rendlíku téměř k varu. Jakmile karamel získá zlatohnědou barvu, stáhněte ho z ohně a přilijte mléko. Pozor, pracujtre opatrně, uvolní se velké množství horké páry. Hrnec vraťte na oheň a za občasného míchání vařte na mírném ohni do rozpuštění.
V misce prošlehejte žloutky se zbývajícím cukrem a poté k nim prosejte hladkou mouku a opět prošlehejte dohladka.
Jakmile je karamel rozpuštěný a karamelové mléko začne vřít, přelijte ho tenkým pramínkem za stálého šlehání k prošlehaným žloutkům. Směs přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí (asi 5 minut). Krém protřete přes cedník do misky, přitiskněte na něj potravinářskou fólii, nechte vychladnout a dejte vychladit do lednice (do druhého dne).
Smetanu vyšlehejte dotuha a pomocí metličky promíchejte s vychlazeným krémem. Přendejte do cukrářského sáčku a plňte koblihy. Na závěr posypte podrcenými medovými plástvemi.
Medové plástve
PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 5 MINUT ■ SNADNÉ
Plech o rozměrech cca 30 x 40 cm vyložte pečicím papírem.
Cukr, med a 60 ml vody dejte do vyšší pánve nebo středně velkého vyššího hrnce a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile začne směs vřít, přestaňte míchat a nechte ji zkaramelizovat do zlatohnědé barvy. Pokud máte cukrářský teploměr, měl by ukazovat 148 °C.
Stáhněte z ohně a okamžitě pomocí dřevěné vařečky vmíchejte sodu – karamel zpění a nabude. Opatrně jej vlijte na připravený plech a nechte volně roztéct (neroztírejte). Nechte zcela vychladnout a rozlámejte na menší kousky. Uchovávejte v suchu ve vzduchotěsné nádobě.
Na posypání koblih medové plástve podrťte, promíchejte se špetkou vločkové soli a naplněné koblihy posypte.