Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Pro zkušené Na asi 20 koblih

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13356 kcal
Bílkoviny 390 g
Sacharidy 1339 g
Tuky 693 g
Vláknina 111 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Je jedno, kolik koblih usmažím, vždycky do poslední zmizí,“ směje se blogerka Blanka Kardová, která pro nás recept inspirovaný londýnskou pekárnou St. John Bakery připravila. 

Suroviny

čerstvé
+ trocha na vál
+ na obalení
sůl 10 g
najemno nastrouhaná z 1/2 citronu
vejce 4 ks
máslo 125 g
změklé
slunečnicový olej
na smažení
Na vanilkový krém
mléko 500 ml
plnotučné
semínka vyškrábnutá
Na karamelový krém
200 g na zkaramelizovaní a 30 g do žloutků
mléko 500 ml
vlažné, plnotučné
hrst drcených medových pláství (viz recept níže)
NA MEDOVÉ PLÁSTVE
med 60 ml
prosátá
sůl vločková
na ozdobení

Postup

1

Droždí rozmíchejte ve 150 g vody. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, citronovou kůru, vejce a droždí i s vodou. V robotu s hnětacím hákem vypracujte hladké těsto – hněťte, dokud se nezačne formovat do koule a nezačne se oddělovat od stěn mísy (zhruba 8 minut).

2

Pokud těsto ani po 8 minutách nedrží pohromadě, přisypte trochu mouky. Po částech (po cca 25 g) zapracujte máslo. Jakmile je zapracované, hněťte těsto na vysokou rychlost až do okamžiku, kdy je krásně lesklé a velmi pružné.

3

Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě, aby zdvojnásobilo objem (60–90 minut). Potom těsto prohněťte, znovu je zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout 4 hodiny nebo do druhého dne v lednici.

4

Z pečicího papíru si vystřihněte 20 čtverců, rozložte je na plech a hodně je posypte moukou. Těsto rozdělte na 20 stejných kousků (po cca 50 g). Na pomoučněném vále z nich vyválejte kuličky a rozložte je na připravené papírové čtverce. Kuličky pomoučněte, zakryjte fólií a nechte kynout, aby zdvojnásobily objem (zhruba 2–3 hodiny).

5

V pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje na 180 °C. Koblihy pomocí pečicího papíru opatrně překlopte do oleje a smažte je 2–3 minuty z každé strany dozlatova. Koblihy zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce a ještě horké je obalte v cukru. Nechte je vychladnout a naplňte. 

Vanilkový krém

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

6

Mléko vlijte do hrnce, přidejte vanilková semínka i lusk a přiveďte k varu.

7

V misce prošlehejte cukr se žloutky, prosejte k nim mouku a prošlehejte dohladka.

8

Jakmile mléko začne vřít, přilijte ho tenkým pramínkem za stálého šlehání k prošlehaným žloutkům. Potom směs přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí (asi 5 minut). Krém protřete přes cedník do misky, přitiskněte na něj potravinářskou fólii a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Dejte do lednice, nejlépe přes noc.

9

Smetanu vyšlehejte dotuha a pomocí metličky ji pak promíchejte s vychlazeným krémem. Přesuňte do cukrářského sáčku a koblihy naplňte krémem.

Karamelový krém

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

10

V rendlíku nechte na mírném ohni bez míchání zkaramelizovat 200 g cukru. Mléko zahřejte v jiném rendlíku téměř k varu. Jakmile karamel získá zlatohnědou barvu, stáhněte ho z ohně a přilijte mléko. Pozor, pracujtre opatrně, uvolní se velké množství horké páry. Hrnec vraťte na oheň a za občasného míchání vařte na mírném ohni do rozpuštění.

11

V misce prošlehejte žloutky se zbývajícím cukrem a poté k nim prosejte hladkou mouku a opět prošlehejte dohladka.

12

Jakmile je karamel rozpuštěný a karamelové mléko začne vřít, přelijte ho tenkým pramínkem za stálého šlehání k prošlehaným žloutkům. Směs přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí (asi 5 minut). Krém protřete přes cedník do misky, přitiskněte na něj potravinářskou fólii, nechte vychladnout a dejte vychladit do lednice (do druhého dne).

13

Smetanu vyšlehejte dotuha a pomocí metličky promíchejte s vychlazeným krémem. Přendejte do cukrářského sáčku a plňte koblihy. Na závěr posypte podrcenými medovými plástvemi.

Medové plástve

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 5 MINUT ■ SNADNÉ

14

Plech o rozměrech cca 30 x 40 cm vyložte pečicím papírem.

15

Cukr, med a 60 ml vody dejte do vyšší pánve nebo středně velkého vyššího hrnce a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile začne směs vřít, přestaňte míchat a nechte ji zkaramelizovat do zlatohnědé barvy. Pokud máte cukrářský teploměr, měl by ukazovat 148 °C.

16

Stáhněte z ohně a okamžitě pomocí dřevěné vařečky vmíchejte sodu – karamel zpění a nabude. Opatrně jej vlijte na připravený plech a nechte volně roztéct (neroztírejte). Nechte zcela vychladnout a rozlámejte na menší kousky. Uchovávejte v suchu ve vzduchotěsné nádobě.

17

Na posypání koblih medové plástve podrťte, promíchejte se špetkou vločkové soli a naplněné koblihy posypte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...