Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny Pro zkušené Na asi 20 koblih

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10430 kcal
Bílkoviny 382 g
Cukr 908 g
Tuky 561 g
Vláknina 111 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Je jedno, kolik koblih usmažím, vždycky do poslední zmizí,“ směje se blogerka Blanka Kardová, která pro nás recept inspirovaný londýnskou pekárnou St. John Bakery připravila. 

Suroviny

droždí 15 g
čerstvé
mouka pšeničná hladká 500 g
a trochu na vál
krupicový cukr 60 g
na obal
sůl 10 g
citronová kůra
najemno nastrouhaná u půlky citronu
vejce 4 ks
máslo 125 g
změklé
slunečnicový olej
na smažení
Na vanilkový krém
mléko 500 ml
plnotučné
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
krupicový cukr 125 g
žloutek 6 ks
mouka pšeničná hladká 80 g
200 ml
40%
krupicový cukr 200 g
a 30g navíc
mléko 500 ml
vlažné, plnotučné
žloutek 6 ks
mouka pšeničná hladká 90 g
200 ml
40%

1 Droždí rozmíchejte ve 150g vody. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, citronovou kůru, vejce a droždí i s vodou. V robotu s hnětacím hákem vypracujte hladké těsto – hněťte, dokud se nezačne formovat do koule a nezačne se oddělovat od stěn mísy (zhruba 8 minut). Pokud těsto ani po 8 minutách nedrží pohromadě, přisypte trochu mouky. Po částech (po cca 25g) zapracujte máslo. Jakmile je zapracované, hněťte těsto na vysokou rychlost až do okamžiku, kdy je krásně lesklé a velmi pružné.

2 Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě, aby zdvojnásobilo objem (60–90 minut). Potom těsto prohněťte, znovu je zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do druhého dne v lednici.

3 Z pečicího papíru si vystřihněte 20 čtverců, rozložte je na plech a hodně je posypte moukou. Těsto rozdělte na 20 stejných kousků (po cca 50g). Na pomoučněném vále z nich vyválejte kuličky a rozložte je na připravené papírové čtverce. Kuličky pomoučněte, zakryjte fólií a nechte kynout, aby zdvojnásobily objem (zhruba 3–4 hodiny).

4 V pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje na 180°C. Koblihy pomocí pečicího papíru opatrně překlopte do oleje a smažte je 2 minuty z každé strany. Koblihy zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce a ještě horké je obalte v cukru. Nechte je vychladnout a naplňte. 
 

Vanilkový krém

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

1 Mléko vlijte do hrnce, přidejte vanilková semínka i lusk a přiveďte k varu.

2 V misce prošlehejte cukr se žloutky, prosejte k nim mouku a opět prošlehejte.

3 Jakmile mléko začne vřít, přilijte ho tenkým pramínkem za stálého šlehání k prošlehaným žloutkům. Potom směs přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí (asi 5 minut). Krém protřete přes cedník do misky, přitiskněte na něj fólii a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Dejte do lednice, nejlépe přes noc.

4 Smetanu vyšlehejte dotuha a pomocí metličky ji pak promíchejte s vychlazeným krémem. Přesuňte do cukrářského sáčku a koblihy naplňte krémem.


Karamelový krém

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

1 V rendlíku nechte na mírném ohni bez míchání zkaramelizovat 200g cukru. Jakmile karamel získá zlatohnědou barvu, stáhněte ho z ohně a přilijte mléko. Hrnec vraťte na oheň a za občasného míchání vařte na mírném ohni do rozpuštění.

2 V misce prošlehejte žloutky se zbývajícím cukrem a poté k nim prosejte hladkou mouku a opět prošlehejte.

3 Jakmile je karamel rozpuštěný a mléko začne vřít, přelijte ho tenkým pramínkem za stálého šlehání k prošlehaným žloutkům. Směs přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí (asi 5 minut). Krém protřete přes cedník do misky, přitiskněte na něj potravinářskou fólii, nechte vychladnout a dejte vychladit do lednice (do druhého dne).

4 Smetanu vyšlehejte dotuha a pomocí metličky promíchejte s vychlazeným krémem. Přendejte do cukrářského sáčku a plňte koblihy. Na závěr posypte podrcenými medovými plástvemi.
 

Medové plástve

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 5 MINUT ■ SNADNÉ

1 Plech o rozměrech cca 30 x 40 cm vyložte pečicím papírem.

2 Cukr, med a 60ml vody dejte do vyšší pánve nebo středně velkého vyššího hrnce a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile začne směs vřít, přestaňte míchat a nechte ji zkaramelizovat do zlatohnědé barvy. Pokud máte cukrářský teploměr, měl by ukazovat 148°C. Stáhněte z ohně a okamžitě pomocí dřevěné vařečky vmíchejte sodu – karamel zpění a nabude. Opatrně jej vlijte na připravený plech a nechte volně roztéct (neroztírejte). Nechte zcela vychladnout a rozlámejte na menší kousky. Uchovávejte v suchu ve vzduchotěsné nádobě.

3 Na posypání koblih medové plástve podrťte, promíchejte se špetkou vločkové soli a naplněné koblihy posypte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit