0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?
sdílet:

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava, historie a také ten nejlepší recept? V tom případě čtěte dál!

  • Připravovat domácí povidla byla kdysi velká událost, které se účastnila celá rodina.
  • Lidé se sešli u toho, kdo vlastnil speciální povidlový kotel a při dlouhé, často až několik dní trvající práci se pečlivě střídali v míchání. První zmínku o pokrmu připomínající dnešní povidla nacházíme už v 16. století.
  • Ani dnes na ně nedáme dopustit a chceme ochutnat ta nejlepší. Povidla však nejsou jen velmi chutná, ale díky vysokému podílu železa a vlákniny příznivě působí i na naše zdraví.
  • Povidla jsou původně vařená, pečení v troubě je inovací moderní doby.
  • Sami si vyberte, co vás láká více. Doporučujeme zkusit obojí.

Sladit nebo nesladit?

To je oč tu běží. Příznivci tradičních povidel dle původních receptů by zřejmě doporučovali nesladit, protože dříve cukr k dispozici nebyl a povidla byla přesto příjemně sladká díky cukrům přirozeně se vyskytujícím v ovoci.

  • Cukr však povidla pouze nesladí, nýbrž také příspívá ke konzervaci hotového produktu.
  • Doslazovaná povidla tedy při správném postupu déle vydrží.
  • Pokud se řadíte mezi příznivce neslazených povidel, doporučujeme švestky skutečně zralé až přezrálé. Z níže uvedených receptů pak stačí vynechat cukr a pro doladění chutí případně přidat více koření.

Tradiční povidla a jejich příprava

Tradiční povidla jsou připravována ze švestek a vařená v hrnci a osvědčenou variantou je rovněž pečení povidel v troubě. Vyzkoušejte naše oblíbené recepty a věřte, že povidla v obchodě už nikdy nekoupíte. Začněme rovnou těmi nejlepšími. Chuťově jsou díky koření skvěle vyvážená.

  • Osvědčila se nám i příprava povidel bez míchání, jejichž výroba je skutečně velice snadná a chuť geniální.
  • Máte místo švestek veliké zásoby například hrušek? I z nich můžete lehce vykouzlit povidla. Voní po vanilce s hřebíčkem a jsou přirozeně sladká. Vyzkoušejte voňavá hrušková povidla.

Vařte s povidly

Jako první nás napadne použít povidla do moučníků a dezertů. Rozhodně byste měli vyzkoušet klasické vázané koláče, kde výraznou chuť povidel skvěle podtrhuje jemný sladký tvaroh. Společně s nadýchaným a křupavým těstem přináší doslova slast pro naše chuťové pohárky.

  • Pokud vás láká vůně povidel v hlavním chodu, pusťte se do přípravy jemné povidlové omáčky.
  • Jestli vás vaření s povidly zaujalo, podívejte se na našich 16 tipů, jak naložit s povidly.

Hrušková povidla se pak báječně hodí třeba k sýrům, do kynutých buchet, vdolků či koláčů. Rozhodně se bez nich neobejte výroba tradičních valašských hrušťáků.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...