0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?
sdílet:

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava, historie a také ten nejlepší recept? V tom případě čtěte dál!

  • Připravovat domácí povidla byla kdysi velká událost, které se účastnila celá rodina.
  • Lidé se sešli u toho, kdo vlastnil speciální povidlový kotel a při dlouhé, často až několik dní trvající práci se pečlivě střídali v míchání. První zmínku o pokrmu připomínající dnešní povidla nacházíme už v 16. století.
  • Ani dnes na ně nedáme dopustit a chceme ochutnat ta nejlepší. Povidla však nejsou jen velmi chutná, ale díky vysokému podílu železa a vlákniny příznivě působí i na naše zdraví.
  • Povidla jsou původně vařená, pečení v troubě je inovací moderní doby.
  • Sami si vyberte, co vás láká více. Doporučujeme zkusit obojí.

Sladit nebo nesladit?

To je oč tu běží. Příznivci tradičních povidel dle původních receptů by zřejmě doporučovali nesladit, protože dříve cukr k dispozici nebyl a povidla byla přesto příjemně sladká díky cukrům přirozeně se vyskytujícím v ovoci.

  • Cukr však povidla pouze nesladí, nýbrž také příspívá ke konzervaci hotového produktu.
  • Doslazovaná povidla tedy při správném postupu déle vydrží.
  • Pokud se řadíte mezi příznivce neslazených povidel, doporučujeme švestky skutečně zralé až přezrálé. Z níže uvedených receptů pak stačí vynechat cukr a pro doladění chutí případně přidat více koření.

Tradiční povidla a jejich příprava

Tradiční povidla jsou připravována ze švestek a vařená v hrnci a osvědčenou variantou je rovněž pečení povidel v troubě. Vyzkoušejte naše oblíbené recepty a věřte, že povidla v obchodě už nikdy nekoupíte. Začněme rovnou těmi nejlepšími. Chuťově jsou díky koření skvěle vyvážená.

  • Osvědčila se nám i příprava povidel bez míchání, jejichž výroba je skutečně velice snadná a chuť geniální.
  • Máte místo švestek veliké zásoby například hrušek? I z nich můžete lehce vykouzlit povidla. Voní po vanilce s hřebíčkem a jsou přirozeně sladká. Vyzkoušejte voňavá hrušková povidla.

Vařte s povidly

Jako první nás napadne použít povidla do moučníků a dezertů. Rozhodně byste měli vyzkoušet klasické vázané koláče, kde výraznou chuť povidel skvěle podtrhuje jemný sladký tvaroh. Společně s nadýchaným a křupavým těstem přináší doslova slast pro naše chuťové pohárky.

  • Pokud vás láká vůně povidel v hlavním chodu, pusťte se do přípravy jemné povidlové omáčky.
  • Jestli vás vaření s povidly zaujalo, podívejte se na našich 16 tipů, jak naložit s povidly.
 
Hrušková povidla se pak báječně hodí třeba k sýrům, do kynutých buchet, vdolků či koláčů. Rozhodně se bez nich neobejte výroba tradičních valašských hrušťáků.

Související články

Podzimní víkendové pečení: 4 x švestky + kynuté těsto
  • Zajímavosti

Podzimní víkendové pečení: 4 x švestky + kynuté těsto

Nadýchané, vláčné kynuté těsto a nakyslé švestky spolu tvoří dokonale harmonický pár – jako by byly pro sebe stvořeny. Zapomeňte ani tentokrát na lehce ohraná povidla a vezměte si při pečení do parády čerstvé švestky, vyzkoušejte naše...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit