Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Švestky – ovoce plné chuti i zdraví

Je tady babí léto a společně s ním přichází i sezóna švestek – chutných, šťavnatých modrofialových plodů stromu jménem slivoň švestka neboli švestka domácí. Ovoce původem z Kavkazu, které dříve rostlo všude kolem cest, člověk jen natáhl ruku a mohl si užívat tu příjemně sladkokyselou chuť, je dnes skoro vzácností. Přesto se v našich kuchyních těší stále velké oblibě, a tak se s vámi kromě pár zajímavostí podělíme i o naše skvělé recepty na povidla, švestkový koláč se slivovicí nebo třeba kachnu se švestkovou omáčkou.
8. 9. 2020 | Autor: Sabina Jarošová

Švestky, slívy, kadlátka

Většina z nás říká švestkám prostě švestky. Na našem území už ale vznikly pro tuto plodinu různé nářeční výrazy. Například v Česku a ve Slezsku se říká slíva či slivka, což už každý z nás určitě někdy zaslechl nebo mu výraz minimálně připomene oblíbenou českou pálenku slivovici. Mimochodem, pokud jste fanoušky tohoto alkoholického nápoje a máte doma nějakou tu lahvinku, vyzkoušejte ji pro dochucení švestkového koláče. Budete nadšení! Na Moravě mají pro švestky také svůj vlastní výraz – kadlátka či karlátka. V případě slívy je to jednoduché, název vznikl ze slova slivoň. Ale proč kadlátka? Původ tohoto výrazu je velmi zajímavý, je totiž odvozen od jména českého krále Karla IV., který švestky rád pěstoval, a tak se díky němu staly v tuzemsku populární. Švestkám jsou blízce příbuzné i blumy, o kterých se můžete dozvědět více ve článku níže.

Babí léto ve znamení blum

Často lehce opomíjené ovoce má v kuchyni nespočet využití a díky svěží chuti, která příjemně kombinuje sladké a kyselé...

Ovoce plné zdraví

Švestky, Monika Grabkowska, UnsplashŠvestky se mohou pyšnit širokými léčivými schopnostmi. Trápí vás dna, vysoký cholesterol, nadváha, stres nebo zácpa? S tím vším vám konzumace švestek může pomoci. Švestky jsou navíc přímo nabité vitaminy. Obsahují velké množství vitaminu B, nezbytného pro správné fungování metabolismu. Díky vitaminu E působí jako prevence proti rakovině či šedému zákalu, zmírňují záněty kostí a kloubů a jsou skvělým pomocníkem v boji proti dně. Švestky působí i na podporu imunitního systému, obsahují totiž vitamin C, K, draslík, železo, měď a zinek. Až začne sychravé počasí, uvařte si horkou švestku a vyhnete se kdejakému nachlazení.
Konzumace švestek dále napomáhá k dobré náladě, zvyšuje odolnost proti stresu a podporuje mentální svěžest. Ačkoliv plody obsahují vyšší obsah cukru, jsou vhodné také pro hubnutí. Pomáhají vyplavovat vodu z organismu a díky silnému antioxidantu kyselině chlorogenové, která je obsažena například i v zelené kávě, podporují štíhlou linii. Obsahují také kyselinu ursolovou, která působí jako prevence proti některým formám rakoviny, zejména rakovině tlustého střeva. Nakonec jsou tyto modrofialové plody dobře známé jako pomocníci při zácpě. Vysoký obsah vlákniny dá vaše střeva zase do pohybu.

Švestky v kuchyni

Švestky patří do naší kuchyně už po staletí. Vařené, sušené, studené, teplé, slané či sladké, dají se zkrátka udělat na nespočet způsobů. V horkých letních dnech vyzkoušejte švestkové semifreddo, skvěle vás osvěží. Pokud očekáváte o víkendu více strávníků a nevíte si rady, co uvařit, aby měl každý plné břicho, s nadívanou kachnou na švestkách neuděláte chybu. Jako dezert upečte buchty plněné švestkami, po kterých se jen zapráší. Večer si k vínu dejte třeba sušené švestky ve slanině. Kombinace švestek, mandlí a křupavé opečené slaniny vás dostane. No a pokud vám doma ještě nějaké švestky zbyly, uschovejte si je na zimu v podobě povidel, které pak můžete použít do omáček, koláčků, taštiček nebo kynutého knedlíku Germknödel.

Putování za švestkovou vůní

Přecházejí od nachové přes sytě fialovou až k temně modré. Vypadají jako ojíněné ranní rosou a jejich zlatavá dužina je...
Ilustrační foto v textu: Švestky, Monika Grabkowska, Unsplash

Související

Ostružiny pro zdraví a krásu

Kdo by je neměl rád? Tohle temné ovoce sbíráme a holdujeme mu v letních měsících. Prospívá našemu zdraví a má nespočet...

Cuketa, všestranná královna kuchyně

V horkých letních dnech nabízejí obchody, trhy a zahrádky široké spektrum ovoce a zeleniny. Doslova žně v tomto období...

Paprika: Zázrak z Ameriky. Jaké druhy paprik existují a jak je využít v kuchyni?

Bez papriky bychom si naši kuchyň neuměli snad ani představit. Přidáváme ji do salátů a pomazánek nebo jako přílohu k...

Jablka: Nejen lahodná, ale i zdravá

Často si říkáme, že je to jen obyčejné jablko a raději sáhneme po nějakém exotičtějším ovoci. Proč je ovšem dobré...
REKLAMA

Přidat komentář