Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ryba, jejíž maso vás může otrávit: Proč se jí fugu a jak se připravuje?

Může vás zabít, ale pochutnáte si na ní
ZDROJ: www.unsplash.com
sdílet:

Říká se jí fugu a patří do čeledi čtverzubců. Ve světě je známá jako puffer fish, nejjedovatější ryba, která se dokáže nafouknout tak, až vypadá, že praskne. Přesto si jí lidé rádi zejména v japonských restauracích objednávají jako delikatesu.

Jen jeden druh je tou pravou delikatesou

Japonci obecně snědí deset tun ryb každý rok, ale v sezóně vás fugu může vyjít až na 265 dolarů za jeden kilogram. Jak je možné, že je tak drahá?

  • Na světě existuje více než 120 druhů ryby fugu. Z toho je 22 druhů vládou povoleno konzumovat v restauracích.
  • Ale jen jeden druh je extrémně drahý a jedovatější než všechny ostatní fugu. Říká se mu torafugu (čtverzubec rudoploutvý) nebo také Tiger Puffer Fish. Na torafugu narazíte jen v těch nejdražších a nejluxusnějších restauracích.
  • Ryba se servíruje jako sashimi – nakrájená na velmi tenoučké, skoro až průhledné plátky, ale také smažená a někdy se přidává i do horkého saké zvaného hirazake.

Tajné nabídky

Na japonském trhu Haedomari je ryba torafugu prodávána pouze v aukcích. Dražebník má ruku navlečenou v černém pytli, do nějž účastníci aukce strkají ruce a různými signály (tisknutím) mu dávají vědět o výši svých příhozů. Vše probíhá v největším utajení.

Ryba, která vás může zabít

V roce 2018 jeden z japonských supermarketů omylem prodal pět balení ryb fugu, které stále obsahovaly velmi jedovatá játra. Město muselo okamžitě vyhlásit poplach a obyvatele varovat. Játra i další vnitřnosti musí být vždy pečlivě odstraněny.

  • Takzvaný tetrodotoxin, který fugu ryby obsahují, je vysoce toxický.
  • Každý rok se také touto rybou otráví okolo dvaceti lidí.

Licence je nutností

Abyste takovou rybu dokázali připravit a naservírovat ji, chce to spoustu zkušeností, dovedností a léta praxe. Při kuchání musí být kuchař velmi opatrný a zběhlý. Srdce, žábry, žlučník, ledviny, játra, vaječníky, oči, to vše je jedovaté.

  • Nejtěžší je ale poznat rozdíl mezi vaječníky od fugu-samičky a samčími varlaty. Vaječníky jsou extrémně jedovaté, zatímco varlata jsou učiněnou delikatesou.

Japonská vláda přísně kontroluje, kdo fugu v restauracích připravuje. Šéfkuchaři navíc potřebují před tím, než je jim umožněno s fugu pracovat, složit náročnou zkoušku, při které musí prokázat, že umí rozpoznávat všechny druhy, umět je vykuchat a to v omezeném čase. Poté dostanou licenci.

Co určuje její cenu?

To vše zvyšuje cenu fugu. Aukce je prvním důvodem, získání licence druhým a třetím je samotná příprava ryby. Každá ryba musí být usmrcena těsně před jejím vykucháním a přípravou. Čtvrtým důvodem ke zvyšování ceny je nadměrný rybolov, který zapříčinil, že je z puffer fish téměř ohrožený druh.

  • Proto také v roce 2005 vydala japonská vláda nařízení, v němž omezuje rybolov, nejenom co se týče množství, ale také sezóny pro výlov ryb.
  • Místní restauratéři se proto zaměřili na jiné druhy puffer fish, levnější a snadno dostupnější, ale ty prý nejsou tak chutné jako torafugu.

A jak fugu chutná? Tenoučké průhledné plátky jsou lehce žvýkací, ale mají neskutečně jemnou chuť, které propadne naprostou každý. Údajně i ten, kdo jinak ryby příliš nemusí.

Zdroj info: Food Insider

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč