0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co činí kaviár tak výjimečným a proč je tak drahý?

Proč je kaviár tak drahý?
ZDROJ: pixabay.com
sdílet:

Kaviár seženeme v každém supermarketu za pár desítek korun. S tím pravým ovšem nemá vůbec nic společného, přestože jsou od sebe někdy téměř k nerozeznání. Podle čeho tedy pravý kaviár poznat a proč stojí tolik peněz?

Jeseteři patří k nejohroženějším živočichům na naší planetě. Není proto divu, že jejich jikry – kaviár – patří rovněž k nejdražším živočišným produktům.

  • Pravý kaviár se od toho falešného liší především barvou. Jeseteří kaviár má barvu černou, zatímco nepravý kaviár má barvu červenou a pochází z lososovitých ryb.

Pravý versus hybridní kaviár

Jeseteři se v dnešní době chovají uměle. Neexistuje ovšem jen jeden druh. Existují i hybridní druhy jeseterů, z nichž se rovněž kaviár produkuje. Kaviár z `pravého` jesetera rozpoznáte od kaviáru z toho hybridního jen podle analýzy DNA.

  • Bežný člověk nemá žádnou šanci poznat, zda kaviár, který konzumuje, patří jeseterovi nebo jeho hybridu bestěrovi.
  • Pravý kaviár je ovšem drahý nejenom proto, že pochází ze vzácného živočicha, ale také proto, že je velmi těžké ho z jeseterů získat. Tradiční metoda získávání jiker počítá s usmrcením ryb, novější způsob představuje vyplachování a ryba při něm o život nepřichází.
  • Znečištěné vody a stavba přehrad znemožnila jeseterům žít přirozeně a jejich populace se tím významně snížila. Jeseteři se přitom lovili stále lovili na maso a jikry.
  • Samička jesetera k tomu všemu pohlavně dospívá až za 8 až 20 let od narození, takže kaviár není komodita na počkání. Naklást může miliony vajíček, ale šanci na vylíhnutí má jediné. Takové podmínky činí produkci kaviáru neudržitelnou.
  • Sklenka se 30 gramy kaviáru se proto prodává za 40 až 70 dolarů. Oblíbili si ho proto zejména bohatí a vlivní lidé.
  • Kaviár nesmí chybět na žádném honosném večírku. Ne vždy tomu ale tak bylo. V devatenáctém století byl naopak velmi běžnou surovinou, dokonce se podával na mnoha hostinách i v chudých rodinách a vzít si ho mohl kdokoliv, kdo na něj měl zrovna chuť. V Evropě s ním údajně rybáři krmili prasata.

Z milionů vajíček přežije jen jedno jediné

Jeseteří vajíčka se získávají z dvaceti sedmi druhů jeseterů, které na světě existují. Některé druhy dokonce váží i stovky kilogramů.

  • Chovají se v Evropě, Asii i Americe, avšak ve Spojených státech už je lov jeseterů zcela zakázán. Ani se jeseteří vajíčka do Spojených států nesmějí dovážet a export vajíček je rovněž přísně regulován.
  • Jeseteří samičky nakladou najednou miliony vajíček, ale jen z jediného se vylíhnutá ryba dožije dospělosti. A to znamená jediné – jeseteří populace vymírá

Kvůli kaviáru se i zabíjí

Každé vajíčko, které kaviár obsahuje, bylo sebráno ručně, i to je důvod jeho vysoké ceny. Všechen kaviár, který se dnes produkuje, pochází z jeseteřích farem.

  • Divoký kaviár, pocházející z volně žijících jeseterů už nikde na planetě neseženete. Ještě před pár lety na světě existovaly pouze dvě jeseteří farmy, které se nezabývaly jen chovem jeseterů, ale také produkcí kaviáru.
  • Dnes existuje jeseteřích farem na dva tisíce. Například v Číně se nachází farma Kaluga Queen, která pokrývá třicet pět procent kaviáru z celosvětové produkce. Kaviár zde získávají tak, že ryby nejprve zabijí a následně vajíčka z ryb vyjmou.
  • Spoustu farem ovšem tuto metodu získávání kaviáru odmítá a ryby kvůli němu nezabíjí. 

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč