0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční poleno a jeho tradice v evropských zemí

Vánoční poleno a jeho tradice v evropských zemí
sdílet:
České adventní tradice nejspíš všichni známe, ale už jste slyšeli o vánočním polenu? Tento zvyk má prapůvod u keltů, i přes nástup křesťanských zvyků však v Evropě zůstal. Povíme vám, jak se liší vánoční poleno ve Francii a jak tuto tradici přeměnili Katalánci.

Keltské oslavy slunovratu

Nejspíš vás nepřekvapí, že pohanské keltské kmeny neslavily Vánoce. Důležitým vyvrcholením roku pro ně byl zimní slunovrat spadající na 21. prosince, jež nazývali Alban Arthuan. Oslavy zimního slunovratu se vyznačovaly pálením ohňů. Každá rodina ve své domácnosti zapálila oheň, o který se po  dobu dvanácti dnů staral pán domu, plamen nesměl ani na chvíli vyhasnout. K zapálení ohně se vybíralo to nejhezčí poleno, jenž se polívalo medovinou, pivem, posypalo moukou či pomazalo medem. To vše mělo značit dobrou úrodu daného roku. Poleno se nazdobilo stálezelenými rostlinami a jmelím. Udržování ohňů symbolizovalo pomyslný návrat slunce. Zvyk zdobení polena, které jako první ošlehnou plameny v rodinném krbu, přetrval staletí. Stále se můžeme ve Francii, Británii, Portugalsku i Španělsku setkat s polenem, které po vzoru keltske tradice zažehne oheň, vlivem křesťanství však v den Vánoc, a je zdobeno jmelím či polité domácím alkoholem.

Sladké a vláčné francouzské poleno

Poprvé se zmínka o vánočním polenu objevuje ve spise biskupa z Bragy v 6. století. Popisuje, jak se špalek při oslavách před vhozením do ohně zdobí ovocem a v ohništi se polévá vínem. Ve Francii se tento zvyk na počátku 20. století přeměnil na pečení vánočního moučníku Bûche de Noël, které svým vzhledem připomíná právě dřevěné poleno. Sladká pečená roláda je plněná máslovým krémem, zdobí se čokoládovou či kávovou polevou a na vánoční tabuli má ve Francii své místo dodnes. Vyzkoušejte tento dezert, vláčnost piškotu a sladkost náplně si získá zajisté i vás.

Katalánské kakající polínko

Ne, nespletli jsme se. Pokud v čase adventu zavítáte do Katalánska, zajisté jej potkáte. Polínko s usměvavým obličejem, katalánskou sedláckou čapkou, které je schované pod dekou a vykukují mu jen dvě nohy. Říká se mu Tío de nadal, vánoční strýček. Do rodiny přichází po 8. prosinci. Polínko se takto nazdobí a děti se o něj do Štědrého dne starají. Nosí mu sladkosti, ovoce, zbytky od večeře, zkrátka se musí pořádně vykrmit. Na Štědrý den se děti vybaví klacky a bouchají polínko do oblasti skryté pod dekou, zpívají přitom koledy a k tomuto rituálu určené písně. Text písní i údery klacků mají polínko donutit k obdarování dětí malými dárky i sladkostmi, exotickým ovocem a jinými dobrotami. Ty se po dostatečném vytlučení objeví vedle polínka pod dekou a děti tak věří, že jim Tío de nadal připravil opravdovou „nadílku“. Kakající polínko nakonec končí jako v původní keltské tradici, tedy je prvním polenem, které má čest zažehnout oheň v rodinném krbu či kamnech.

Jugoslávský Badnjak

Zvyk vánočního polena najdeme také u Jihoslovanů, kteří jej nazývají badnjak: Štědrý den. Jižní Slované tuto tradici přijali také od Keltů a převážně dubové dřevo se nosilo na svátky slunovratu do domácnosti. Každý člen byl obdařen jedním polínkem. Zvyk byl ve 20. století z rodinných tradic přejat pravoslavnou církví. Pálení badnjaku, které se v minulosti potíralo medem, vínem či pálenkou, je dodnes součástí církevních oslav Vánoc.

Související články

6 českých adventních zvyků a tradic
  • Tipy a triky

6 českých adventních zvyků a tradic

Vánoční čas je spojen s mnoha tradičními zvyky, které se po dlouhá léta v české krajině dochovaly a dodržují se dodnes. Vánoční tradice se často dědí z generace na generaci a každý si najde své oblíbené zvyky, které propuknou počátkem...
Jak se slaví Vánoce ve světě?
  • Zajímavosti

Jak se slaví Vánoce ve světě?

Vánoční stromeček, Ježíšek a štědrovečerní hostina v podobě smaženého kapra a bramborového salátu. Tak vypadají klasické české Vánoce, které se v mnohém liší od Vánoc portugalských, francouzských nebo ruských.ITÁLIETaké si při...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit