Vánoční poleno a jeho tradice v evropských zemí

Vánoční poleno a jeho tradice v evropských zemí
sdílet:
České adventní tradice nejspíš všichni známe, ale už jste slyšeli o vánočním polenu? Tento zvyk má prapůvod u keltů, i přes nástup křesťanských zvyků však v Evropě zůstal. Povíme vám, jak se liší vánoční poleno ve Francii a jak tuto tradici přeměnili Katalánci.

Keltské oslavy slunovratu

Nejspíš vás nepřekvapí, že pohanské keltské kmeny neslavily Vánoce. Důležitým vyvrcholením roku pro ně byl zimní slunovrat spadající na 21. prosince, jež nazývali Alban Arthuan. Oslavy zimního slunovratu se vyznačovaly pálením ohňů. Každá rodina ve své domácnosti zapálila oheň, o který se po  dobu dvanácti dnů staral pán domu, plamen nesměl ani na chvíli vyhasnout. K zapálení ohně se vybíralo to nejhezčí poleno, jenž se polívalo medovinou, pivem, posypalo moukou či pomazalo medem. To vše mělo značit dobrou úrodu daného roku. Poleno se nazdobilo stálezelenými rostlinami a jmelím. Udržování ohňů symbolizovalo pomyslný návrat slunce. Zvyk zdobení polena, které jako první ošlehnou plameny v rodinném krbu, přetrval staletí. Stále se můžeme ve Francii, Británii, Portugalsku i Španělsku setkat s polenem, které po vzoru keltske tradice zažehne oheň, vlivem křesťanství však v den Vánoc, a je zdobeno jmelím či polité domácím alkoholem.

Sladké a vláčné francouzské poleno

Poprvé se zmínka o vánočním polenu objevuje ve spise biskupa z Bragy v 6. století. Popisuje, jak se špalek při oslavách před vhozením do ohně zdobí ovocem a v ohništi se polévá vínem. Ve Francii se tento zvyk na počátku 20. století přeměnil na pečení vánočního moučníku Bûche de Noël, které svým vzhledem připomíná právě dřevěné poleno. Sladká pečená roláda je plněná máslovým krémem, zdobí se čokoládovou či kávovou polevou a na vánoční tabuli má ve Francii své místo dodnes. Vyzkoušejte tento dezert, vláčnost piškotu a sladkost náplně si získá zajisté i vás.

Katalánské kakající polínko

Ne, nespletli jsme se. Pokud v čase adventu zavítáte do Katalánska, zajisté jej potkáte. Polínko s usměvavým obličejem, katalánskou sedláckou čapkou, které je schované pod dekou a vykukují mu jen dvě nohy. Říká se mu Tío de nadal, vánoční strýček. Do rodiny přichází po 8. prosinci. Polínko se takto nazdobí a děti se o něj do Štědrého dne starají. Nosí mu sladkosti, ovoce, zbytky od večeře, zkrátka se musí pořádně vykrmit. Na Štědrý den se děti vybaví klacky a bouchají polínko do oblasti skryté pod dekou, zpívají přitom koledy a k tomuto rituálu určené písně. Text písní i údery klacků mají polínko donutit k obdarování dětí malými dárky i sladkostmi, exotickým ovocem a jinými dobrotami. Ty se po dostatečném vytlučení objeví vedle polínka pod dekou a děti tak věří, že jim Tío de nadal připravil opravdovou „nadílku“. Kakající polínko nakonec končí jako v původní keltské tradici, tedy je prvním polenem, které má čest zažehnout oheň v rodinném krbu či kamnech.

Jugoslávský Badnjak

Zvyk vánočního polena najdeme také u Jihoslovanů, kteří jej nazývají badnjak: Štědrý den. Jižní Slované tuto tradici přijali také od Keltů a převážně dubové dřevo se nosilo na svátky slunovratu do domácnosti. Každý člen byl obdařen jedním polínkem. Zvyk byl ve 20. století z rodinných tradic přejat pravoslavnou církví. Pálení badnjaku, které se v minulosti potíralo medem, vínem či pálenkou, je dodnes součástí církevních oslav Vánoc.

Související články

6 českých adventních zvyků a tradic
  • Tipy a triky

6 českých adventních zvyků a tradic

Adventní věnecNa přelomu listopadu a prosince začíná adventní čas a kolem nás se pomalu line vánoční atmosféra. Mezi jeden z prvních adventních zvyků, které odpočítávají čas do Štědrého dne, patří příprava a umístění adventního věnce....
Jak se slaví Vánoce ve světě?
  • Zajímavosti

Jak se slaví Vánoce ve světě?

Vánoční stromeček, Ježíšek a štědrovečerní hostina v podobě smaženého kapra a bramborového salátu. Tak vypadají klasické české Vánoce, které se v mnohém liší od Vánoc portugalských, francouzských nebo ruských.ITÁLIETaké si při...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit