Vánoční chlebíček

Vánoční chlebíček

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4192 kcal
Bílkoviny 88 g
Cukr 413 g
Tuky 230 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Suroviny vytváří nádhernou mozaiku barev a chutí.

Suroviny

pekanové ořechy 0.5 hrnku
0.5 hrnku
lískové ořechy
pistácie 0.5 hrnku
nesolených, lez nahradit dýňovými semínky
rozinky 0.5 hrnku
brusinky 0.5 hrnku
sušené fíky 0.5 hrnku
nakrájených na šestiny
sušené meruňky 0.5 hrnku
nakrájených na šestiny
sušené datle 0.5 hrnku
nakrájených na šestiny
máslo 0.5 hrnku
změkléh + navíc na vymazání formy
0.5 hrnku
tmavý třtinový cukr (muscovado)
vejce 2 ks
velká
mouka pšeničná hladká 0.75 hrnku
jedlá soda 0.5 ČL
sůl 0.5 ČL
0.5 ČL
skořice mletá
muškátový oříšek špetka
mletého

Troubu předehřejte na 180°C. Formu na chlebíček (10 x 20 cm) vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Ten by měl po stranách přesahovat. Smíchejte všechny ořechy a sušené ovoce a odložte stranou.

2 Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte obě vejce a důkladně je zašlehejte. Za nízkých otáček zapracujte mouku smíchanou s jedlou sodou, solí a kořením. Poté pomocí stěrky vmíchejte směs ořechů a ovoce. Přesuňte těsto do formy, uhlaďte a pečte hodinu, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu není po vytažení beze stop syrového těsta. Nechte 30 minut chladnout ve formě a potom pomocí přesahujícího papíru vytáhněte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Krájejte na tenké plátky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit