Vánoční chlebíček

Vánoční chlebíček
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vánoční chlebíček

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 chlebíček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5463 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 568 g
Tuky 293 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny vytváří nádhernou mozaiku barev a chutí.

Suroviny

pekanové ořechy 0.5 hrnku
lískové oříšky 0.5 hrnku
pistácie 0.5 hrnku
nesolených, lez nahradit dýňovými semínky
rozinky 0.5 hrnku
sušené brusinky 0.5 hrnku
sušené fíky 0.5 hrnku
nakrájené na šestiny
sušené meruňky 0.5 hrnku
nakrájené na šestiny
sušené datle 0.5 hrnku
nakrájené na šestiny
máslo 0.5 hrnku
změklé + navíc na vymazání formy
třtinový cukr muscovado tmavý 0.5 hrnku
vejce 2 ks
velká
mouka pšeničná hladká 0.75 hrnku
jedlá soda 0.5 ČL
sůl 0.5 ČL
skořice 0.5 ČL
muškátový oříšek 1 špetka
mletý

Troubu předehřejte na 180°C. Formu na chlebíček (10 x 20 cm) vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Ten by měl po stranách přesahovat. Smíchejte všechny ořechy a sušené ovoce a odložte stranou.

2 Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte obě vejce a důkladně je zašlehejte. Za nízkých otáček zapracujte mouku smíchanou s jedlou sodou, solí a kořením. Poté pomocí stěrky vmíchejte směs ořechů a ovoce. Přesuňte těsto do formy, uhlaďte a pečte hodinu, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu není po vytažení beze stop syrového těsta. Nechte 30 minut chladnout ve formě a potom pomocí přesahujícího papíru vytáhněte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Krájejte na tenké plátky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit