
Vánoční chlebíček
Suroviny vytváří nádhernou mozaiku barev a chutí.
Ingredience
- 1/2 hrnku pekanových ořechů
- 1/2 hrnku lískových oříšků
- 1/2 hrnku nesolených pistácií nebo dýňových semínek
- 1/2 hrnku rozinek
- 1/2 hrnku brusinek
- 1/2 hrnku sušených fíků, nakrájených na šestiny
- 1/2 hrnku sušených meruněk, nakrájených na šestiny
- 1/2 hrnku sušených datlí, na šestiny
- 1/2 hrnku, změklého másla + navíc na vymazání formy
- 1/2 hrnku tmavého třtinového cukru (muscovado)
- 2 velká vejce
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka mletého muškátového oříšku
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180°C. Formu na chlebíček (10 x 20 cm) vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Ten by měl po stranách přesahovat. Smíchejte všechny ořechy a sušené ovoce a odložte stranou.
2 Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte obě vejce a důkladně je zašlehejte. Za nízkých otáček zapracujte mouku smíchanou s jedlou sodou, solí a kořením. Poté pomocí stěrky vmíchejte směs ořechů a ovoce. Přesuňte těsto do formy, uhlaďte a pečte hodinu, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu není po vytažení beze stop syrového těsta. Nechte 30 minut chladnout ve formě a potom pomocí přesahujícího papíru vytáhněte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Krájejte na tenké plátky.
Přidat komentář