Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak kapřík na český stůl připlul

Vánoce bez kapra si mnozí z nás neumějí představit. Na Štědrý večer jej na stůl nosíme smaženého, upraveného po mlynářsku, na kmíně, namodro… Kapr je ale na českém štědrovečerním stole teprve krátce. Odkud tato ryba, dříve považovaná za postní pokrm, vlastně připlula a proč?
17. 12. 2008 | Autor: redakce Apetitu

Kapra chovali už staří Římané. Novou rybu objevili v Dunaji na území dnešního Maďarska – tehdejší provincie Panonia. Kapříky pochytali, odvezli si je do Říma a jejich chov postupně rozšířili nejen v Římě, ale i v dalších provinciích. Tak se dostal i do dnešního Bavorska, kde jeho chov pokračoval i po pádu římské říše.

Štědrovečerní smažený kapr

My kapra smažíme na oleji, ale hodí se i sádlo. Tuk na smažení můžete ovonět vhozením snítky rozmarýnu nebo tymiánu.

U nás byl kapr dlouhou dobu neznámou rybou. První kapříci k nám připluli s příchodem mnišských řádů, hlavně cisterciáckého ve 12. století. Cisterciáčtí mniši totiž byli vyhlášenými mistry ve stavění vodních nádrží a rybníků. Středověké kláštery bývaly soběstačné – mniši si na svých polích a ve svých zahradách pěstovali ovoce a zeleninu a rovněž chovali domácí zvířata a kapry. Rybí maso je považováno za postní jídlo, a tak bylo jediné, které mniši mohli ve dnech náboženských půstů jíst. Vzhledem k tomu, že půsty zabíraly celou třetinu roku, byla spotřeba kapříků značná.

Kapr načerno

Kapr načerno je nejstarší dochovaný český recept na štědrovečerní rybu. Doporučujeme ho připravit aspoň s jednodenním...

V době Karla IV. se už rybníky zřizovaly nejen na klášterních pozemcích, ale i na panství podnikavých šlechticů nebo na královských statcích. Z těch nejstarších dosud existuje jihočeské Dvořiště nebo Velký rybník v Doksech, dnešní Máchovo jezero. Rybníků v renesanci přibývalo, zkvalitňovaly se metody chovů, kaprů byl přebytek a začali se dovážet do německých zemí. Zvláště v 16. a 17. století byl export ohromný.

Kapr s vejmrdou

Smažený kapr tak trochu jinak: se sladkou paprikou a řízným křenem, zjemněným jablky. Roman Vaněk, majitel Pražského...

Než se ale kapr dostal na štědrovečerní stůl, uplynulo ještě hodně vody. Byl totiž brán jako postní jídlo a to se moc nehodilo na bohatou vánoční tabuli. Teprve počátkem 20. století, a hlavně během obou světových válek, kdy byl všeobecný nedostatek potravin a především masa, připlul kapr na český vánoční stůl. Od té doby jej smažíme, pečeme, upravujeme namodro, po mlynářsku nebo jen s kmínem.

Související

Kapr na grilu

Grilovaný kapr chutná nejlíp venku u grilu a k pivu

Kapr v aspiku

„Když jsem byl malý, připravovala moje mamka kapra v aspiku každé Vánoce jako předkrm na štědrovečerní večeři. Já ho...

Kapr na kmíně

Podle tradic se na Velký pátek drží půst a chodí se k vodě, která zkrášluje a omlazuje. A když už jsme u té...

Smažený kapr

Abyste si na kaprovi pochutnali, osmažte ho jenom tolik, kolik vzápětí sníte, tedy pokud nedáváte přednost studenému.

Kapr v alobalu plněný zeleninou

Plněného kapra můžete péct v celku, nebo zvlášť zabalit jednotlivé porce – doba pečení je pak zhruba o 15–20 minut...

Kapr s černým kořenem a bramborovými rösti

„Kapr do české kuchyně rozhodně patří. Černý kořen je neobvyklý, ale začíná se už objevovat,“ vysvětlil svoji volbu...

Kapr v bylinkové strouhance

Kdo říkal, že si nemůžete vánočního kapra obalit v bylinkové strouhance?

Přidat komentář