Chcete svým hostům nebo rodině nabídnout ještě něco jiného než vánoční cukroví? Zkrátka něco výjimečného a neobyčejného? Následující dezerty jsou pro podobný okamžik jako stvořené. Jsou sváteční, poměrně snadné a dají se zčásti nebo celé připravit s předstihem.
1 Trifle
Tradiční anglický dezert patří přesně do kategorie za málo námahy obrovský úspěch. Všechny suroviny se navrství do velké skleněné mísy, nechají se v lednici zaležet, aby se chutě krásně prolnuly, a pak jen ve správný okamžik nesete na stůl efektní maxipohár. Hosté si sami nabírají do malých mističek, kolik chtějí.
Základem dobrého trifle je vrstva z upečeného piškotu nebo cukrářských piškotů, na ně se vrství různé druhy ovoce a lahodný krém. Tento způsob přípravy nabízí bezpočet variant. Můžete připravit trifle na způsob tiramisu s kávou a mascarpone i svěží trifle s malinami a smetanou. K oblíbeným variacím patří také trifle s čokoládou a banány. Pokud připravujete dezert jen pro dospělé, nebojte se ho vylepšit řádnou dávkou alkoholu. Chutná v něm doslova božsky.
2 Dezerty do skleničky
Využívají stejného efektu jako trifle, jsou v podstatě takovou jeho roztomile zmenšenou variantou. Platí, že vše, co byste naskládali do velké mísy, můžete připravit i ve variantě pro sólo skleničky. Aby se vám do nich dobře vrstvil krém, doporučujeme použít cukrářský zdobicí sáček nebo obyčejný sáček s ustřihnutou špičkou. Příprava pak bude hračka. Skvělé na těchto skleničkách je, že díky své velikosti potěší mlsné jazýčky, ale nezaplácnou žaludek. Je jich prostě tak akorát.
3 Opilé dezerty
Dezerty pro dospělé umí zvednout náladu a není to jen zvýšeným obsahem alkoholu. Tak se neostýchejte a přilijte hlt svého oblíbeného alkoholu, kam se to jen trošku hodí. Vaječný koňak na zmrzlinový pohár, pomerančový likér do piškotového základu pro trifle nebo do alkoholu naložte sušeného ovoce.
4 Slavnostní záviny
Nemá vaše trouba po předvánočním maratonu pečení pořád ještě dost? Nabídněte svým hostům dezerty z trouby. Naprosto jedinečné jsou pro tuto příležitost všechny slavnostní verze klasického závinu. Pokud se nepustíte do mistrovského taženého, ale dáte přednost kupovanému listovému těstu, máte dezert v troubě do dvaceti minut. Pro vánoční hodování je jako stvořená kombinace hrušek, mandlí a marcipánu nebo tradičnější náplň ze sušeného ovoce. A co je skvělé, pečení den před velkou hostinou jim rozhodně neuškodí, odpočinek přes noc naopak podpoří jejich chuť.
5 Dezerty z lednice
Pokud po všem vánočním pečení naopak uvítáte dezert, který do trouby nemusí, jsou pro vás jako stvořené následující sladkosti. Do oddychové kategorie dezertů z lednice patří především všechny poháry, nepečené cheesecaky a čokoládové pěny. Snadno jim obměnou ingrediencí dodáte ten správný zimní šmrnc. Co třeba klasické tiramisu ozvláštnit švestkami a perníkovým kořením?
6 Zmrzlinové dezerty
Co si večer připravíš, ráno jako když najdeš. Zmrzlina je skvělý způsob, jak snadno oslnit efektní dezertem. Pohrajte si s přípravou domácí zmrzliny. V časové nouzi si můžete vypomoct kupovanou v té nejlepší kvalitě. Pak stačí přidat pár surovin a lahůdka je na stole. Zimním favoritem se může stát například vanilková zmrzlina s omáčkou z jablek dušených s kořením a brandy.
Spoustu dalších nápadů, jak si vychutnat poslední dny tohoto roku, najdete v následujících článcích.