Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Český chlebíček a jeho příbuzní z celé Evropy: Na proslulé chlebíčky z Paukertova lahůdkářství chodila i Ema Destinnová

chlebicky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
I více než sto let od svého objevení má obložený chlebíček své nadšené vyznavače. Čerstvým chlebíčkům s bramborovým salátem, šunkou a vejci odolá jen málokdo. Věděli jste, že má po celé Evropě spoustu příbuzných?

Chlebíček je takový náš malý zázrak. Na plátku čerstvé veky se vrší různé lahůdky a výsledkem je dokonalá chuťová slast. Jeho objevení se připisuje pražskému lahůdkáři Paukertovi, který se prý inspiroval v Itálii, odkud pochází také původní recept na proslulý vlašský salát.

  • Na chlebíčky se v Praze za první republiky chodilo také k Linkům, Lippertům i do lahůdkářství U Zoufalých.
  • Proslulé chlebíčky z Paukertova lahůdkářství miloval herec Vlasta Burian a velmi vřelý vztah měli s touto pochoutkou také Hugo Haas či Ema Destinnová.

Hvězdná lahůdka

Čerstvá veka, bramborový salát a kvalitní pražská šunka – výběr přísad je při přípravě chlebíčků zcela zásadní. Pokud se do nich pustíte doma, vybírejte šunku s vysokým podílem masa a připravte si domácí lahůdkový salát. Doporučit můžeme bramborový, pochoutkový i hanácký. Další obložení už je jen na vás.

  • Naprostá chlebíčková klasika? Veka, bramborový salát, kournoutek z šunky, půlka vejce přelitá majonézou a kyselá okurka

Letem chlebíčkovým světem

Zajímavé je, že chlebíčky, jak je známe u nás, bychom nikde jinde ve světě nenašli. V rodině otevřených sendvičů však mají opravdu široké příbuzenstvo. To středomořské se blíží spíše našim topinkám, což nic nemění na tom, že chutná naprosto skvěle. Seznamte se, prosím.

Dánsko: smørrebrød

Výživný severský chlebíček zastoupí oběd či večeři. Plátek žitného chleba potřený máslem se zcela ztrácí pod bohatou oblohou. V ní najdete tenké plátky ryby i hovězího masa, krevety, vejce, sýr, čerstvou nebo nakládanou zeleninu a mnoho dalšího. K nesmrtelným kombinacím patří: 

  • marinovaná ryba, kopr, hořčičná omáčka 
  • rostbíf, křen, kyselá zelenina
  • modrý sýr, hruška, vlašské ořechy.

Švédsko: toast skagen

Drobné krevetky na opečeném toustu jsou naprostou klasikou švédských chuťovek. Poprvé je prý sestavil Tore Wretman v roce 1956 a jeho nápad se rychle rozšířil do restaurací po celém Švédsku. Není divu, příprava je snadná a rychlá. Původní recept kombinuje krevety s majonézou, my jsme je odlehčili kysanou smetanou. Vrstvení na tenkém plátku bílého chleba zůstává stejné. 

Francie: roustides aux anchois

Francouzi jsou chlebíčkoví minimalisti. Například v Provence si můžete jako předkrm dát roustides aux anchois – nasucho opečené krajíce bílého chleba potřené pastou z česneku, ančoviček, olivového oleje a lístků petrželky. Jednoduché a působivé. Vyzkoušet můžete i verzi bez pečiva, které překvapivě nahradí uvařené vejce. 

Itálie: bruschette a crostini

Frances Mayesová, autorka kuchařky Vaříme s toskánským sluncem, je přesvědčená, že v bruschettě se skrývá skutečná esence toskánské kuchyně. Plátek italského venkovského chleba můžete obložit podle své fantazie, nejlepší je ale podle Mayesové jen tak, opečený a štědře politý olivovým olejem. Možná budete stejně jako ona žasnout, jak může být něco tak jednoduchého tak lahodné.

  • Našim chlebíčkům jsou víc podobné crostini: menší kolečka bílé bagety, která se mohou podávat i bez opečení například s pomazánkou z hrášku či bílých fazolí ochucených šalvějí.
  • Bruschette a crostini v Itálii nechybí na žádné míse s předkrmy.

Řecko: opečený chléb a pita

Jíst rukama je v Řecku zcela běžné. I zde se na výsluní vyhřívají plátky opečeného chleba jako v dalších středomořských zemích. Řekové je potírají třeba olivovou tapenádou či pomazánkou z lilku. Opečený bílý chléb někdy vystřídá teplá pita. Aby ne, jsme přece v Řecku.

  • V dalších variantách může šunku nahradit trvanlivý salám nebo sýr ozdobený kousky zeleniny.
  • Pozor také na správném načasování, abyste své vyladěné chlebíčky podávali čerstvé. Není většího zklamání než se zakousnout do oschlé veky. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč