Naprosto fantastická záležitost! Trifle s kořeněnými jablky, perníkem a karamelem jsme v redakci málem snědli dřív, než ho fotograf stačil vyfotit.
Suroviny
Postup
Na perník: máslo šlehejte elektrickým šlehačem do světlé pěny (3–4 minuty). Pak přidejte po jednom vejce a zašlehejte. Snižte rychlost a zašlehejte i med a následně i podmáslí. Ještě snižte rychlost a vmíchejte mouku, sodu, sůl, zázvor, skořici a ořechy.
Troubu rozehřejte na 175°C. Těsto vlijte do kulaté formy o průměru 22cm (nebo do menšího pekáčku) a pečte zhruba 35–45 minut nebo tak dlouho, dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde suchá. Perník nechte zcela vychladnout a nakrájejte ho na kostičky.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 1,5–2cm. Dejte je do hrnce, zakápněte citronovou šťávou, přidejte cukr, muškátový oříšek, skořici a máslo. Za stálého míchání zprudka vařte, aby jablka pustila šťávu, cukr se rozpustil a vznikal karamel. Potom ztlumte plamen a ještě chvíli za občasného míchání vařte, aby jablka lehce změkla (nerozvařte je!). Odložte stranou a nechte vychladnout.
Na karamel nasypte do hrnce cukr, zalijte trochou vody (asi 100ml) a vařte na středním plameni bez míchání, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat (měl by mít pěknou zlatohnědou barvu). Ke konci procesu jej hlídejte, snadno se spálí! Sundejte z plotny, přidejte máslo a promíchejte. Potom přilijte smetanu (směs může vybublat, pracujte proto opatrně) a brandy a promíchejte. Nechte vychladnout.
Na krém prošlehejte crème fraîche s ostatními ingrediencemi.
Do pohárů vrstvěte krém, nakrájený perník (ten můžete ještě pokapat alkoholem), jablka a karamel a vrstvy zopakujte.
NĚCO NAVÍC
Jablka kupte pevná, lehce nakyslá – jejich navinulost bude krásně vyvažovat sladkost karamelu!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zimní poháry: 11 lahodných kombinací(11 receptů )
- 8krát nebeský trifle aneb Jak na nejlepší pohár(8 receptů )