0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jablečno-karamelový trifle

Jablečno-karamelový trifle
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jablečno-karamelový trifle

4.4 / 5. Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9414 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 873 g
Tuky 564 g
Vláknina 131 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naprosto fantastická záležitost! Trifle s kořeněnými jablky, perníkem a karamelem jsme v redakci málem snědli dřív, než ho fotograf stačil vyfotit. 

Suroviny

Na perník
máslo 115 g
změklé
vejce 2 ks
med 150 ml
tekutý
podmáslí 180 ml
mouka pšeničná hladká 260 g
jedlá soda 1.5 ČL
sůl 0.25 ČL
zázvor (mletý) 1.5 ČL
skořice 1.5 ČL
mletá
vlašské ořechy 50 g
opražené a nasekané
Na jablka
jablko 6 ks
středně velká
třtinový cukr 8 PL
muškátový oříšek 1 špetka
skořice 3 ČL
mletá
máslo 1 PL
Na karamel
krupicový cukr 230 g
máslo 6 PL
smetana ke šlehání 200 ml
brandy 40 ml
Na krém
crème fraîche 750 g
třtinový cukr 40 g
brandy 40 ml
nebo calvados
vanilkový lusk 2 ks
semínka vyškrábnutá

1 Na perník: máslo šlehejte elektrickým šlehačem do světlé pěny (3–4 minuty). Pak přidejte po jednom vejce a zašlehejte. Snižte rychlost a zašlehejte i med a následně i podmáslí. Ještě snižte rychlost a vmíchejte mouku, sodu, sůl, zázvor, skořici a ořechy.

2 Troubu rozehřejte na 175°C. Těsto vlijte do kulaté formy o průměru 22cm (nebo do menšího pekáčku) a pečte zhruba 35–45 minut nebo tak dlouho, dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde suchá. Perník nechte zcela vychladnout a nakrájejte ho na kostičky.

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 1,5–2cm. Dejte je do hrnce, zakápněte citronovou šťávou, přidejte cukr, muškátový oříšek, skořici a máslo. Za stálého míchání zprudka vařte, aby jablka pustila šťávu, cukr se rozpustil a vznikal karamel. Potom ztlumte plamen a ještě chvíli za občasného míchání vařte, aby jablka lehce změkla (nerozvařte je!). Odložte stranou a nechte vychladnout.

4 Na karamel nasypte do hrnce cukr, zalijte trochou vody (asi 100ml) a vařte na středním plameni bez míchání, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat (měl by mít pěknou zlatohnědou barvu). Ke konci procesu jej hlídejte, snadno se spálí! Sundejte z plotny, přidejte máslo a promíchejte. Potom přilijte smetanu (směs může vybublat, pracujte proto opatrně) a brandy a promíchejte. Nechte vychladnout.

5 Na krém prošlehejte crème fraîche s ostatními ingrediencemi.

6 Do pohárů vrstvěte krém, nakrájený perník (ten můžete ještě pokapat alkoholem), jablka a karamel a vrstvy zopakujte.

NĚCO NAVÍC
Jablka kupte pevná, lehce nakyslá – jejich navinulost bude krásně vyvažovat sladkost karamelu! 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/1

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit