Jablečno-karamelový trifle

Jablečno-karamelový trifle

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (33)
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6550 kcal
Bílkoviny 78 g
Cukr 788 g
Tuky 309 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Naprosto fantastická záležitost! Trifle s kořeněnými jablky, perníkem a karamelem jsme v redakci málem snědli dřív, než ho fotograf stačil vyfotit. 

Suroviny

Na perník
máslo 115 g
změklé
vejce 2 ks
med 150 ml
tekutý
podmáslí 180 ml
mouka pšeničná hladká 260 g
jedlá soda 1 ČL
sůl 1 ČL
skořice 1 ČL
mletá
vlašské ořechy 50 g
opražené a nasekané
Na jablka
jablka 6 ks
středně velké
citronová štáva 3 PL
citronová štáva 3 PL
třtinový cukr 8 PL
muškátový oříšek špetka
skořice 2 ČL
mletá
máslo 1 PL
Na karamel
krupicový cukr 230 g
máslo 6 PL
smetana ke šlehání 200 ml
brandy 40 ml
Na krém
750 g
crème fraiche
třtinový cukr 40 g
brandy 40 ml
nebo calvados
semínka ze dvou vanilkových lusků

1 Na perník: máslo šlehejte elektrickým šlehačem do světlé pěny (3–4 minuty). Pak přidejte po jednom vejce a zašlehejte. Snižte rychlost a zašlehejte i med a následně i podmáslí. Ještě snižte rychlost a vmíchejte mouku, sodu, sůl, zázvor, skořici a ořechy.

2 Troubu rozehřejte na 175°C. Těsto vlijte do kulaté formy o průměru 22cm (nebo do menšího pekáčku) a pečte zhruba 35–45 minut nebo tak dlouho, dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde suchá. Perník nechte zcela vychladnout a nakrájejte ho na kostičky.

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 1,5–2cm. Dejte je do hrnce, zakápněte citronovou šťávou, přidejte cukr, muškátový oříšek, skořici a máslo. Za stálého míchání zprudka vařte, aby jablka pustila šťávu, cukr se rozpustil a vznikal karamel. Potom ztlumte plamen a ještě chvíli za občasného míchání vařte, aby jablka lehce změkla (nerozvařte je!). Odložte stranou a nechte vychladnout.

4 Na karamel nasypte do hrnce cukr, zalijte trochou vody (asi 100ml) a vařte na středním plameni bez míchání, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat (měl by mít pěknou zlatohnědou barvu). Ke konci procesu jej hlídejte, snadno se spálí! Sundejte z plotny, přidejte máslo a promíchejte. Potom přilijte smetanu (směs může vybublat, pracujte proto opatrně) a brandy a promíchejte. Nechte vychladnout.

5 Na krém prošlehejte crème fraîche s ostatními ingrediencemi.

6 Do pohárů vrstvěte krém, nakrájený perník (ten můžete ještě pokapat alkoholem), jablka a karamel a vrstvy zopakujte.

NĚCO NAVÍC
Jablka kupte pevná, lehce nakyslá – jejich navinulost bude krásně vyvažovat sladkost karamelu! 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit