Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablečno-karamelový trifle

Naprosto fantastická záležitost! Trifle s kořeněnými jablky, perníkem a karamelem jsme v redakci málem snědli dřív, než ho fotograf stačil vyfotit. 

Vydání: 2015/1
Autor:
Hodnocení:
23 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT45M
Pečení 0:45
Pohár

Ingredience

    NA PERNÍK

    • 115g másla, změklého
    • 2 velká vejce
    • 150ml tekutého medu
    • 180ml podmáslí
    • 260g hladké mouky
    • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
    • 1/4 lžičky soli
    • 1 a 1/2 lžičky mletého zázvoru
    • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
    • 50g vlašských ořechů, opražených a nasekaných

    NA JABLKA

    • 6 středně velkých jablek
    • 3 lžíce citronové šťávy
    • 8 lžic třtinového cukru
    • špetka muškátového oříšku
    • 2–3 lžičky mleté skořice
    • 1 lžíce másla

    NA KARAMEL

    • 230g krupicového cukru
    • 6 lžic másla
    • 200ml smetany ke šlehání
    • 40ml brandy

    NA KRÉM

    • 750g crème fraîche
    • 40g třtinového cukru
    • 40ml brandy nebo calvadosu
    • vyškrábnutá semínka ze 2 vanilkových lusků 

Příprava jídla

1 Na perník: máslo šlehejte elektrickým šlehačem do světlé pěny (3–4 minuty). Pak přidejte po jednom vejce a zašlehejte. Snižte rychlost a zašlehejte i med a následně i podmáslí. Ještě snižte rychlost a vmíchejte mouku, sodu, sůl, zázvor, skořici a ořechy.

2 Troubu rozehřejte na 175°C. Těsto vlijte do kulaté formy o průměru 22cm (nebo do menšího pekáčku) a pečte zhruba 35–45 minut nebo tak dlouho, dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde suchá. Perník nechte zcela vychladnout a nakrájejte ho na kostičky.

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 1,5–2cm. Dejte je do hrnce, zakápněte citronovou šťávou, přidejte cukr, muškátový oříšek, skořici a máslo. Za stálého míchání zprudka vařte, aby jablka pustila šťávu, cukr se rozpustil a vznikal karamel. Potom ztlumte plamen a ještě chvíli za občasného míchání vařte, aby jablka lehce změkla (nerozvařte je!). Odložte stranou a nechte vychladnout.

4 Na karamel nasypte do hrnce cukr, zalijte trochou vody (asi 100ml) a vařte na středním plameni bez míchání, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat (měl by mít pěknou zlatohnědou barvu). Ke konci procesu jej hlídejte, snadno se spálí! Sundejte z plotny, přidejte máslo a promíchejte. Potom přilijte smetanu (směs může vybublat, pracujte proto opatrně) a brandy a promíchejte. Nechte vychladnout.

5 Na krém prošlehejte crème fraîche s ostatními ingrediencemi.

6 Do pohárů vrstvěte krém, nakrájený perník (ten můžete ještě pokapat alkoholem), jablka a karamel a vrstvy zopakujte.

 

NĚCO NAVÍC

Jablka kupte pevná, lehce nakyslá – jejich navinulost bude krásně vyvažovat sladkost karamelu! 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hruškovo-jablečný páj

Ovoce s vinnou pěnou

Třené řezy s jablky a tvarohovým krémem

Pečená medová jablka s mandlemi a rozinkami

8x nebeský trifle

Zimní poháry

REKLAMA

Přidat komentář