Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fenomén aperitivo – jak si dát spritz s italskou grácií

Aperol spritz už několik let kraluje létu. Pojďme se podívat, odkud se vzala jeho popularita.
6.8.2020 | Autor: redakce Apetitu

Řekneme si, co znamená aperitivo, dozvíme se něco málo o historii italských likérů a představíme si i další míchané nápoje tohoto typu. A jako vždy nezapomeneme ani na recepty na dobroty, jimiž můžete svůj aperitiv doprovodit.

Aperitiv se podává před večeří

Když jsme před lety trávili rodinnou dovolenou v malém penzionu v severní Itálii a ptali jsme se naší hostitelky, jaké pamětihodnosti navštívit v Turíně, bez zaváhání odpověděla: „Aperitivo!“ Tehdy jsme – oslněni množstvím paláců a galerií – nepochopili, proč by podvečerní návštěva baru měla být turínským turistickým vrcholem, ale zanedlouho popularita spritzu dorazila i do našich zemí a my prozřeli. 

K aperitivu patří i drobné občersvení; ilustrační foto: Pinar Kucuk, UnsplashAperitivo – tedy čas mezi koncem pracovní doby a večeří, kdy se místní cestou z práce domů zastaví na sklenku či dvě s přáteli –, je italský kulturní fenomén. Jeho původ hledejte právě na severu země. Turín – Milán – Benátky: to je svatá trojice měst, kde si můžete dopřát autentický rituál zasvěcený popíjení spritzu doprovázený pojídáním drobného občerstvení. Zatímco na severu má aperitivo dlouhou tradici, jeho celonárodní sláva se zrodila z poválečného hospodářského vzestupu Itálie. Aperitivo podobně jako tamní filmové hvězdy z 50. a 60. let oplývá bezstarostnou elegancí a v kolektivní představivosti dokonale zastupuje podstatu ‚la dolce vita‘. 

Aperitiv je nápoj, který ‚otvírá žaludek‘ před večeří. Neměl by být příliš silný ani sladký a měl by nás naladit na hody, které přijdou později. K tomuto účelu se výborně hodí hořké likéry, o kterých se tvrdí, že povzbuzují zažívání. Samy o sobě však mohou být chuťově až příliš výrazné, a proto se míchají s dalšími ingrediencemi. Přidejte k nim spoustu ledu a bublinky, a hle: vytvořili jste spritz! Hořké likéry se ale používají i jako složka jiných míchaných nápojů, případně se ředí jen sodovkou.

V Itálii pití aperitivu povýšili na každodenní svátek. Čas aperitiva je vyměřen mezi 6. a 8. hodinou večerní a má svá pravidla. Například byste se neměli opít. Aperitivo není tah po barech a závod, kolik spritzů dokážete vypít. Je to čas, kdy se setkáte s přáteli, prohodíte pár slov, uvolníte se po pracovním dni, dáte si skleničku (opravdu ne 3 až 4), uzobnete pár drobnosti typu marinované olivy či slané krekry. A potom vyrazíte příjemně naladěni domů za širokou rodinou na opulentní večeři (tedy alespoň jste-li Ital). Proto mají podávané nápoje nižší obsah alkoholu a v baru či vinárně k nim (často i v ceně) dostanete drobné občerstvení.

Chuťovky aneb Co si dáte k aperitivu?

Chcete žít sladký život? Následujte Italy a dopřejte si aperitivo. V hodině mezi koncem pracovní doby a večeří se...

Co jíst, co pít?

Aperitivo je především společenská záležitost, nicméně to neznamená, že by se nekladl důraz na jídlo a pití. Ke koktejlu se tak podávají různé chuťovky, které mohou obsáhnout vše od slaných mandlí a několika tyčinek přes olivy a marinovanou zeleninu až plátkům parmské šunky či dokonce miniaturním opečeným chlebíkům s pikantními tapenádami – záleží na konkrétním podniku.

Jelikož se počítá s tím, že po aperitivu se odeberete na večeři, nemá vás občerstvení zasytit, ale spíše navnadit. Pokud ovšem podnik nenabízí možnost naložit si dobroty z bufetového stolu – v tom případě může aperitivo přejít volně ve večeři. Takovému kříženci říkají Italové apericena a je poměrně novým jevem.

Nápoje bývají většinou míchané a obvykle kvůli povzbuzení chuti k jídlu obsahují hořkou složku. Mohou to být koktejly na bázi vermutů , ale celosvětově asi nejznámějším drinkem, který si s aperitivem spojujeme, je spritz – konkrétně ten, jehož základní složkou je hořký likér Aperol. Itálie ovšem oplývá množstvím dalších likérů typu bitter a podle lokální tradice můžete dostat v každém kraji spritz namíchaný z místní značky. O spritzech a některých alkoholech, které jsou jejich základem, si povíme více v druhé části článku.

Úvodní foto: Pinar Kucuk, Unsplash
Ilustrační foto: Pinar Kucuk, Unsplash

Související

Penne, tagliatelle nebo fusilli aneb Znáte druhy italských těstovin?

Některé jsou naplněné, jiné zase duté. Liší se svou velikostí, tvarem, délkou a šířkou. Řeč je o těstovinách, kterých...

Fenomén aperitivo 2 – Sám sobě barmanem neboli Naučte se namíchat si vlastní spritz

Populární Aperol spritz všichni dobře známe. Ale co ostatní typy hořkých likérů? Seznámíme vás s jejich historií a...

Chuťovky aneb Co si dáte k aperitivu?

Chcete žít sladký život? Následujte Italy a dopřejte si aperitivo. V hodině mezi koncem pracovní doby a večeří se...

5 nejlepších italských restaurací světa

Nejlepší italské restaurace na světě? Známe je! Přinášíme vám seznam 5 těch nej podniků, které si zasloužily...
REKLAMA

Přidat komentář