0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak obarvit jídlo bez umělých barviv?

Jednohubky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pestré barvy dovedou přenést radost i na váš talíř. Nevěříte? Přinášíme vám tipy, jak obarvit pokrmy za pomoci ovoce a zeleniny. Na potravinářské barvy s umělými barvivy můžete hned zapomenout! 

Jak barví příroda?

Barvy, které pocházejí z přírodních zdrojů, neobsahují problematická barviva, se kterými se jinak můžeme setkat v běžně prodávaných potravinářských barvách.

Potravinářské barvy ze supermarketu totiž mohou obsahovat (a často obsahují) syntetická barviva, zejména azobarviva. Ta sice zaručují jasné a syté barvy barvených cukrovinek a drinků, ovšem mohou také způsobovat hyperaktivitu u dětí.

Barviva, kterým je lepší se vyhnout:

  • žluť SY (E110)
  • chinolinová žluť SY (E104)
  • azorubin (E122)
  • červeň allura (E129)
  • tartrazin (E102)
  • ponceau 4R (E124)

Všechna tato barviva sice lze v potravinářství oficiálně používat, ovšem na obalu potravin u nich vždy musí být uvedena věta, že "mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.

Jak si připravit přírodní barvivo?

Na rozdíl od těch syntetických, pocházejí přírodní barviva z běžných přírodních zdrojů a navíc prospívají zdraví – často mají například antioxidační účinky. 

  • Nevýhodou použití ovoce a zeleniny jako zdroje barviva je, že intenzita výsledne barvy není taková, jako v případě barviv umělých.
  • Stabilnější a výraznější barvy můžete dosáhnout, smícháte-li barvicí směs s citronovou šťávou v poměru 6:1.

Z ovoce a zeleniny můžeme vyrobit různé typy barev: šťávu, pyré, prášek či pastu.

Barvivo po kapkách

  • Barvicí šťávu vyrobíme odšťavněním plodu, kořene či jiné rostlinné části.
  • Barevná šťáva se hodí především k barvení takových potravin, do kterých se běžně přidává voda. Nahrazením části vody barvicí šťávou se tak nezmění konzistence ani receptura.
  • Uplatnit ji tak můžete například do cukrářských polev, pudinků nebo želatiny, směle jí můžete obarvit například rýži během vaření.

Chcete-li vytvořit intenzivnější barvivo, bude zapotřebí vytvořit hustší směs. Ovoce nebo zeleninu buď rozmixujte za syrova na jemné pyré, nebo nakrájejte a dejte do hrnce vařit s trochou vody (stačí pár lžic). Jakmile kousky změknou, rozmačkejte je a vzniklou hmotu přeceďte přes husté sítko. Pokud ji uskladníte v zavřené sklenici v chladničce,

I po špetkách

Z ovoce a zeleniny si můžete vyrobit také práškové barvivo, které vydrží déle než čerstvé.

  • Ovoce nebo zeleninu nakrájejte na tenké plátky, položte na plech a sušte v troubě nebo sušičce.
  • Pokud se chystáte sušit bobulovité ovoce nebo listy, ponechte je vcelku.
  • Jakmile jsou ovoce nebo zelenina usušené, rozemelte je na prášek. Ten uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. Do pokrmů přidávejte buď samotný prášek nebo pastu, kterou vytvoříte, když prášek rozmícháte s vodou.

Co použít na jakou barvu?

1. Růžová

Růžovou barvu vytvoříte pomocí červené řepy, která barví čerstvá i uvařená. Obarvit na růžovo můžete slané i sladké - různé pomazánky, hummus, maso na hamburgery nebo karbanátky, obiloviny, luštěniny, rizoto, ale i těsto na palačinky, vařenou rýži nebo cukroví. Připravte si krásné červené rizoto s červenou řepou!

2. Růžovo červená 

Chcete-li jiný odstín růžové, více do červena, použijte maliny. S těmi můžete obarvit například těsto na koláč, pusinky, nejrůznější cukrářské polevy nebo si připravte červené smoothie bowl.

3. Fialová 

Fialové barvivo připravíte z borůvek, ostružin nebo černého rybízu. Hodí se na obarvení smoothie, snídaňových kaší nebo pudinku.

4. Oranžová

Sytá oranžovou barvu poskytuje mrkev. Mrkvovým pyré obarvíte smoothie, polévky nebo omáčky. V mrkvi obsažené karotenoidy mají antioxidační účinky a využívají se i v průmyslové výrobě potravin.

5. Žlutá

Chcete zářivě žlutý koktejl, polévku nebo omáčku? Kurkumou dodáte exotickou barvu rýži nebo zvýrazníte barvu těstovin. V potravinářství se kurkuma používá k barvení těst, kde barevně nahrazuje žloutky.

6. Zelená

Jarní zelenou dodáte svým pokrmům špenátovým barvivem. Účinný je zejména v práškové podobě. Ten můžete přidat do smoothie, slaného pečiva, míchaných vajíček, palačinek nebo třeba polévek.  

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč