Jak obarvit jídlo bez umělých barviv?

chunks
ZDROJ: chunks
sdílet:

Pestré barvy dovedou přenést radost i na váš talíř. Nevěříte? Přinášíme vám tipy, jak obarvit pokrmy za pomoci ovoce a zeleniny. Na potravinářské barvy s umělými barvivy můžete hned zapomenout! 

 

Jak barví příroda?

Barvy, které pocházejí z přírodních zdrojů, neobsahují problematická barviva, se kterými se jinak můžeme setkat v běžně prodávaných potravinářských barvách.

Potravinářské barvy ze supermarketu totiž mohou obsahovat (a často obsahují) syntetická barviva, zejména azobarviva. Ta sice zaručují jasné a syté barvy barvených cukrovinek a drinků, ovšem mohou také způsobovat hyperaktivitu u dětí.

Konkrétně jde o:

  • žluť SY (E110)
  • chinolinovou žluť SY (E104)
  • azorubin (E122)
  • červeň allura (E129)
  • tartrazin (E102)
  • a ponceau 4R (E124).

Všechna tato barviva lze v potravinářství oficiálně používat, ovšem na obalu potravin u nich vždy musí být uvedena věta, že "mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.

Na rozdíl od těch syntetických, pocházejí přírodní barviva z běžných přírodních zdrojů a navíc prospívají zdraví - mají například antioxidační účinky. 

Nevýhodou použití ovoce a zeleniny jako zdroje barviva je, že intenzita výsledne barvy není taková, jako v případě barviv umělých. Stabilnější a výraznější barvy můžete dosáhnout, smícháte-li barvicí směs s citronovou šťávou v poměru 6:1.

Jak získat co nejvíc živin ze špenátu? Použijte špenátový prach

Jak získat co nejvíc živin ze špenátu? Použijte špenátový prach

Více

Jak si připravit přírodní barvivo?

Z ovoce a zeleniny můžeme vyrobit různé typy barev: šťávu, pyré, prášek či pastu.

Barvivo po kapkách

  • Barvicí šťávu vyrobíme odšťavněním plodu, kořene či jiné rostlinné části.
  • Barevná šťáva se hodí především k barvení takových potravin, do kterých se běžně přidává voda. Nahrazením části vody barvicí šťávou se tak nezmění konzistence ani receptura.
  • Uplatnit ji tak můžete například do cukrářských polev, pudinků nebo želatiny, směle jí můžete obarvit například rýži během vaření.

Chcete-li vytvořit intenzivnější barvivo, bude zapotřebí vytvořit hustší směs. Ovoce nebo zeleninu buď rozmixujte za syrova na jemné pyré, nebo nakrájejte a dejte do hrnce vařit s trochou vody (stačí pár lžic). Jakmile kousky změknou, rozmačkejte je a vzniklou hmotu přeceďte přes husté sítko. Pokud ji uskladníte v zavřené sklenici v chladničce, můžete s ní barvit pokrmy až 2 týdny.

Želatinu, nebo agar?

Želatinu, nebo agar?

Více

I po špetkách

Z ovoce a zeleniny si můžete vyrobit také práškové barvivo, které vydrží déle než čerstvé.

  • Ovoce nebo zeleninu nakrájejte na tenké plátky, položte na plech a sušte v troubě nebo sušičce.
  • Pokud se chystáte sušit bobulovité ovoce nebo listy, ponechte je vcelku.
  • Jakmile jsou ovoce nebo zelenina usušené, rozemelte je na prášek. Ten uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. Do pokrmů přidávejte buď samotný prášek nebo pastu, kterou vytvoříte, když prášek rozmícháte s vodou.

Co použít na jakou barvu?

1. Růžová

Růžovou barvu vytvoříte pomocí červené řepy, která barví čerstvá i uvařená. Obarvit na růžovo můžete slané i sladké - různé pomazánky, hummus, maso na hamburgery nebo karbanátky, obiloviny, luštěniny, rizoto, ale i těsto na palačinky, vařenou rýži nebo cukroví.

Rizoto s červenou řepou

Rizoto s červenou řepou

Více

2. Růžovo červená 

Chcete-li jiný odstín růžové, více do červena, použijte maliny. S těmi můžete obarvit například těsto na koláč, pusinky, nejrůznější cukrářské polevy nebo si připravte červené smoothie bowl.

3. Fialová 

Fialové barvivo připravíte z borůvek, ostružin nebo černého rybízu. Hodí se na obarvení smoothie, snídaňových kaší nebo pudinku.

Miska s borůvkovým smoothie a granolou

Miska s borůvkovým smoothie a granolou

Více

4. Oranžová

Sytá oranžovou barvu poskytuje mrkev. Mrkvovým pyré obarvíte smoothie, polévky nebo omáčky. V mrkvi obsažené karotenoidy mají antioxidační účinky a využívají se i v průmyslové výrobě potravin.

5. Žlutá

Chcete zářivě žlutý koktejl, polévku nebo omáčku? Kurkumou dodáte exotickou barvu rýži nebo zvýrazníte barvu těstovin. V potravinářství se kurkuma používá k barvení těst, kde barevně nahrazuje žloutky.

6. Zelená

Jarní zelenou dodáte svým pokrmům špenátovým barvivem. Účinný je zejména v práškové podobě. Ten můžete přidat do smoothie, slaného pečiva, míchaných vajíček, palačinek nebo třeba polévek.  

Autor: Sabina Jarošová

Obchod Apetit