Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Italská večeře o 4 (a více) chodech

Jídlo je v Itálii vášní i potěšením. Každý, kdo se vrací z italské dovolené vzpomíná s láskou na tamní trhy, restaurace, pizzerie, osterie i trattorie a všechny báječné dobroty, které tam ochutnal. Zkuste si něco z italské radosti ze života přenést i k sobě domů!

Italská večeře má řád a trvá celé hodiny. Mezi chody můžete popíjet víno, smát se a žertovat, povídat si s rodinou a přáteli – zkrátka žít naplno, dnes a tady.

Pokud jste se před jídlem nezastavili někde na aperitivo můžete si lehký míchaný nápoj a několik chuťovek k němu přichystat doma. 

Rozmarýnové martini

Blýskněte se originálním drinkem vonícím po rozmarýnu!

Máte-li obavu, že vám nezbude místo na večeři, přejděte rovnou k prvnímu chodu, jímž je antipasto. Typově se jídla nabízená jako antipasti – tedy drobné předkrmy –překrývají s tím, co vám nabídnou v kavárnách a vinárnách během aperitiva. Jako antipasto tedy můžete servírovat cokoli od marinovaných oliv a mozzarelly s rajčátky a jiné naložené či tepelně upravené zeleniny přes bruschettu až po plátky sušené šunky či výběr sýrů.

Olivovo-rozmarýnové krekry

Křupavé krekry podávejte se sýrem, sušenými rajčaty, pečenými paprikami apod.
  

Následuje první chod neboli primo, kterým bývá často pasta čili těstoviny. Porce je ovšem menší, než jsme zvyklí, na dospělého počítejte s 50 gramy suchých těstovin. Prvních chodem může být i polévka, třeba zeleninová minestronne, toskánská ribollitta či některá z dalších skvělých italských zeleninových polévek, například cuketová. Na severu vám naservírují i gnocchi nebo rizoto. Moc si nepřidávejte. Mějte na paměti, že budou následovat další chody! 

Letní špagety s rajčaty, kozím sýrem a fazolkami

Těmhle špagetám můžete klidně říkat teplý těstovinový salát. Pokud nemáte rádi kozí sýr, použijte místo něj pravou ovčí...

Druhý či hlavní chod se nazývá secondo a tvoří ho obvykle ryba nebo maso. Ideálně v takové úpravě, abyste měli sílu je sníst i po předkrmu a prvním chodu. Lehkým jídlem je třeba jen mírně opečená hovězí roštěná nakrájená na tenounké plátky neboli tagiata. Pokud se rozhodnete připravit milánskou specialitu ossobuco s krémovým rizotem, zvažte, zda dodržet tradici a před tak vydatným jídlem podávat předchozí chody…

Ossobuco milanese

K tomuhle receptu máme jen jednu radu: Nic si po jídle neplánujte! Leda tak dezert a kávu... P.S. Pokud chcete...

K druhému chodu, ovšem na odděleném talíři, se servíruje contorno – neboli příkrm či doplněk hlavního jídla. Bývá jím zelenina, ať už v podobě salátu či tepelně upravená. Salát se nikdy nejí před večeří, vždy doprovází hlavní jídlo.

Salát panzanella

Salát pocházející z italské Florencie se právem proslavil po celém světě. Chléb v salátu krásně nasákne všechny chutě.

Salát s ricottou

Je skvělý jako předkrm i jako hlavní chod, když padáte hlady, když padáte vedrem, zkrátka a dobře salát...

Pokud byste náhodou ještě neměli dost, na řadu přicházejí formagio e frutta alias sýr a ovoce. O sýru se říká, že jídlo uzavírá, a tak ho můžete podávat současně se sladkou tečkou zvanou dolce. Pokud se rozhodnete připravit stylově tiramisu, přečtěte si naše tipy v článku Jak na dokonalé tiramisu. Rozhodnout se ale můžete také pro koláč italské babičky torta della nonna.

Affogato

Affogato znamená v italštině utopený a tenhle rafinovaný pohár dostal své jméno díky dvojímu zalití lahodnými...

Následuje už jen káva a něco ostřejšího (třeba vinná pálenka grappa) na dobré trávení. 

Úvodní foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

 

 

REKLAMA

Přidat komentář