Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak na pravý staročeský kaldoun?

Připravte si tradiční polévku kaldoun a využijte tak svatomartinskou husu beze zbytku. Nejen, že výborně chutná, zároveň se skvěle hodí na sváteční tabuli. Kaldoun je tu od dávných dob, jeho příprava vyžaduje čas, péči a trpělivost, nezaměnitelná chuť za vynaložené úsilí však rozhodně stojí. Vyzkoušejte naše tipy inspirované tradicí.
11. 11. 2020 | Autor: Šárka Měřičková

Svatomartinské hody jsou v plném proudu a pokud vám z připravované drůbeže zbyly droby, rozhodně neváhejte a připravte z nich tuto staročeskou tradiční polévku. Kaldoun se připravuje s játrovými knedlíčky, což potvrzuje využití opravdu celé husy nebo jiné drůbeže, případně i králíka. Skvěle se hodí ke slavnostním příležitostem jako je například svatomartinská hostina.

Jak si připravit svatomartinské hody z pohodlí domova?

Patříte k lidem, kteří už od začátku září netrpělivě vyčkávají na 11. listopad? Pak pravděpodobně nedáte dopustit nejen...

Co je to kaldoun?

Kaldoun je staročeská polévka, která nechyběla na sváteční tabuli už za Rakouska-Uherska. Většina masa z drůbeže putuje do trouby, otázku, co s droby vyřešilo právě vaření kaldounu. Veškeré vnitřnosti, které vám zbydou, určitě nevyhazujte. Bohatě vám ještě poslouží v podobě vydatné a chutné polévky.

V kaldounu najdete velké množství různých surovin od samotných drobů, přes pořádnou dávku zeleniny, až po vejce, smetanu nebo špetku šafránu. Každá ingredience má v kaldounu své místo. Vzhledem k dávnému původu této polévky se její chuť neustále posouvá k dokonalosti. Jakkoli zvláštně mohou působit hlavní ingredience kaldounu, dnes jej řadíme mezi delikatesy sváteční kuchyně

Pečená martinská husa

Pečená husa zahajuje procesí zimních lahůdek, které prověřila tradice. Aby chutnala opravdu pohádkově, připravte ji...

Jak připravit dokonalý kaldoun?

Na svátečním menu v den sv. Martina drží nejvyšší příčku svatomartinská husa. Kaldoun můžete připravovat i z jiných drobů, nicméně právě husa dala vzniknout této specifické polévce. Původní kaldoun se připravuje z husích jater, krku, žaludku, biskupa a ořezů. Droby se využijí jak na vývar, tak z nich připravíte dokonalé játrové knedlíčky. S přidáním šafránu vykouzlíte z drůbkové polévky skvost na svátečním stole. Proto jsme si pro vás připravili recept na husí kaldoun se šafránem. Právě šafrán dodá tomuto nevšednímu pokrmu jedinečnou barvu a ten správný říz. 

Pokud máte k dispozici králičí odřezky a drůbky, zkuste náš recept na kaldoun s dvojími knedlíčky a ochutnejte výraznou a nezaměnitelnou polévku plnou chutí. Časová náročnost je v případě kaldounu vyšší, nicméně odměna za vynaložené úsilí na sebe nenechá dlouho čekat. Kdo by odolal hřejivé polévce se dvěma druhy lahodných knedlíčků?    

Související

Husí hody

Husí hody

Listopad odjakživa patří husím pečínkám, ale z jediné husy můžete mít užitku mnohem víc.
Kachní x husí játra

Kachní x husí játra

Světově proslulou delikatesu foie gras, jemná tučná kachní nebo husí játra, milují hlavně Francouzi. Doma si je můžete...

Husí vývar s bylinkovým kapáním

Husí vývar je o dost výraznější než kuřecí. O další stupeň ho pozvednete, když ho budete vařit ze skeletu zbylého z...

Pomazánka z husího masa

Takhle jednoduše zpracujete zbylé maso z pečené husy. Chuťovka k chlebu vám v lednici vydrží asi pět dní.

Husí játra se slaninou a lokšemi

Velikost jater z husy je proměnlivá, mezi víc než dva lidi je ale bohužel ani jako chuťovku nerozdělíte. Kdo má rád...

Obrané husí maso s opečenými bramborami

Pokud chcete druhý den podávat husu jako úplně jiné jídlo, zkuste tenhle recept podle staré kuchařky Vaření jedna...
Učíme se od mistra: Svatomartinská husa

Učíme se od mistra: Svatomartinská husa

Šéfkuchař Radek Kašpárek z Ola Kala Bistra vás krok za krokem naučí vykostit husu a připravit z ní skvělou roládu...
Svatomartinská hostina

Svatomartinská hostina

Nápad na šest snadných jídel z jedné jediné husy. Listopadová kouzla!

Přidat komentář