Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Bleskové osvěžení dezertů aneb proč mít v lednici lemon curd

Božský citronový krém neboli lemon curd pochází z britských ostrovů, jsme si ale jisti, že si ho zamilujete i vy. Vytvoříte s ním bleskurychle náplň do křehkého koláče, pomazánku na palačinky nebo ho můžete jíst jen tak, rovnou lžičkou ze skleničky, když vás honí mlsná.
26. 2. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Lemon curd neboli citronový krém je máslový a sladký s intenzivní příchutí citronu. Představit si ho můžete jako krémovou verzi citronového džemu. Jestli milujete citrony, tuhle svěží a současně sametově hebkou pomazánku prostě potřebujete a musíte ochutnat.

Ačkoliv ho můžete běžně koupit, snadno ho připravíte také doma. Potřebujete jen čtyři ingrediencepatnáct minut u sporáku a bude hotovo. Celý recept obsahuje jen jednu jedinou činnost a tou je šlehání krému ve vodní lázni. A pokud zvolíte mikrovlnnou variantu receptu, budete mít na stole lemon curd lusknutím prstu. 

Protože se skládá jen ze čtyř surovin, hraje každá důležitou roli a žádnou nemůžete vynechat. Bez nich by krém nebyl správně hustý a ochucený. Nejprve potřebujete vejce, nejlépe od šťastných slepiček. Vaječné žloutky lemon curd zahušťují (podobně jako v crème brûlée). Dál přichází na řadu citrony. Rozhodně tuto fázi neošiďte koupenou citronovou šťávou z lahvičky. Potřebujete čerstvé citrony v biokvalitě, ze kterých použijete kyselou šťávu a voňavou kúru. Sladkost a strukturu krému dodá cukr. Chcete-li, můžete přidat i špetku mořské soli pro vyrovnání sladké chuti. A nakonec máslo, díky kterému bude lemon curd úžasně hladký a krémový.

Citronový krém neboli lemon curd

Domácí verze vám bude chutnat mnohem víc než kupovaná. Jednoduchý dezert (viz foto) získáte, když citronovým...

Až se naučíte základní recept, můžete se pustit do experimentů a citrony nahradit jinými citrusy s chemicky neošetřenou kůrou. Pomerančový, mandarinkový, limetový nebo grapefruitový krém chutnají také skvěle.

Jak použít citronový krém

Ať už máte doma kupovaný nebo jste si právě podle našeho receptu připravili svůj vlastní, domácí, právě se před vámi rozprostřelo nekonečné pole možností. Lemon curd je opravdu univerzální. Použijte ho jako polevu na koláče a cheesecaky, různé druhy piškotového a třeného těsta, na palačinky, lívance či vafle. Polijte jím zmrzlinu nebo ho navrstvěte do poháru. Tento božský krém pozvedne dokonce i obyčejný toast.

Základní recept na palačinky

Snadno a rychle. Dobrota, která nabízí spousty obměn.

Další možností je použít citronový krém jako náplň, ať už mezi jednotlivé vrstvy dortu nebo do korpusu koláče z křehkého těsta. Svěžest lemon curdu skvěle podpoří také mandlovou sladkost makronek nebo pusinek či máslových sušenek. O tom, že si ho můžete dát i jen tak, rovnou ze skleničky, už jsme mluvili. Jako mlsání je zkrátka jedinečný.

Co ještě s citronovým krémem výborně ladí:

  • drobné bobulové ovoce, jako jsou borůvky, ostružiny, rybíz nebo maliny
  • další citrusy
  • smetanové krémy a dezerty s mascarpone, ricottou atd.
  • mandle a kokos
  • vanilka a žloutkové krémy
  • bílá čokoláda
     

Dostali jste chuť na pořádné citronové osvěžení? Je ten správný čas na další z našich receptů.

Související

Královský citronový dort

Citron je v těstě, sirupu i polevě, a tak vás tenhle dezert příjemně osvěží. Po všech čokoládových a...

Citronový dort

„Moje vzpomínka na prázdniny? Sluncem zalitá Provence a tenhle úžasný sladkokyselý dort,“ rozplývá se nad svým...

Jogurtový krém s citronem

Milujete poháry? Zkuste tenhle: jen čtvrt hodiny práce a zaručený efekt!

Základní recept na palačinky

Snadno a rychle. Dobrota, která nabízí spousty obměn.

Základní recept na křehké těsto

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem...

Makronky

Cukrářka Petra Stahlová vás tentokrát zasvětí do výroby křehkých makronek a přidá i recepty na dvě...

Zamilované poháry a dezerty ve sklenici krok za krokem

Nic nevypadá tak působivě, jako dezerty podávané v krásných pohárech a sklenicích. Od tiramisu přes cheesecake po „...

Citronové palačinky

Jednoduché a elegantní...

Kuře na citronu

Pečené kuře je naše nekorunované národní jídlo. Zkuste se tentokrát inspirovat Středomořím!

Rychlý dezert pro vaši partnerku k MDŽ

Rádi byste své partnerce připravili sladké překvapení k Mezinárodnímu dni žen, ale nechce se vám trávit hodiny u plotny...

Přidat komentář