Suroviny
Na těsto
mouka pšeničná hladká
250
g
mouka pšeničná polohrubá
370
g
mléko
1
kg
cukr
45
g
droždí
1
vejce
1
ks
olej
sůl
Na ozdobu
rozpuštěné
Postup
1
Mouku dáme do mísy a uděláme si v ní důlek. Nalijeme část teplého mléka, do kterého rozdrobíme kvasnice a dáme trochu cukru. Necháme si vzejít kvásek.
2
Až je kvásek hotový přidáme zbylé mléko, cukr a ostatní ingredience. Uhněteme řidší těsto a necháme kynout.
3
Po nakynutí, velkou lžící (asi půlku lžíce) dáváme těsto na moukou vysypaný vál, kde tvarujeme malé bochníčky. Ty necháme na vále ještě chvilku kynout.
4
Rozpálíme si plotýnku. Bochníčky vytahujeme do tvaru bélešů a pokládmáme na plotýnku. Na jednu plotýnku se vlezou tři béleše. Opečeme z každé strany a ještě teplé béleše potíráme rozpuštěným máslem a sypeme cukrem smíchaným se skořicí. Z této dávky uděláte 50ks bélešů.