Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Arašídovo-karamelový cheesecake

Arašídovo-karamelový cheesecake
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Arašídovo-karamelový cheesecake

4.6/5 Počet hodnocení: 11
Do 75 minut Snadné Na 1 rozevírací dortovou formu o průměru cca 22 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10093 kcal
Bílkoviny 905 g
Sacharidy 497 g
Tuky 495 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle cheesecake je plný ořechů. Dali jsme je do každé vrstvy a celé dílo zakončili čokoládou. Díky tomu stačí
k uspokojení chutě na sladké i jen malý kousek.

Suroviny

Na korpus
sušenky 150 g
máslové
např. arašídy, vlašské, lískové nebo pekanové ořechy
třtinový cukr 1 PL
skořice ½ ČL
mletá
tmavá čokoláda 60 g
50–60%, nasekaná
Na krém
želatina 6 plátků
smetanový
hladké
třtinový cukr 2 PL
Na karamelovou vrstvou a dokončení
ohřáté
sůl vločková ¼ ČL
fleur de sel
pražené, nesolené + další na posypání
tmavá čokoláda 100 g
50–60%, nasekaná

Postup

1

Sušenky dejte do uzavíratelného sáčku a rozdrťte je válečkem nebo je několika pulzy rozmixujte ve food processoru. Ořechy dobře nasekejte. Obojí promíchejte v míse s cukrem a skořicí. Čokoládu rozpusťte s máslem, přilijte do mísy s rozdrcenými sušenkami a ořechy a všechno dobře promíchejte. Hmotu rovnoměrně rozprostřete na dno dortové formy (o průměru cca 22 cm) vyložené pečicím papírem a upěchujte lžící.

2

Želatinu namočte do studené vody. Čerstvý smetanový sýr utřete s arašídovým máslem
a cukrem na krém. Nabobtnalou a nevyždímanou želatinu rozpusťte v rendlíčku na velmi mírném ohni. Přidejte do želatiny pár lžic krému a dobře rozmíchejte. Vraťte směs ke zbytku krému a promíchejte. Smetanu ušlehejte dotuha a pak ji zlehka zapracujte osmičkovým pohybem. Krém rozetřete na korpus, zarovnejte dohladka a dezert dejte na nejméně 3 hodiny do chladničky.

3

Na karamelovou vrstvu vsypte do hrnce s vyššími okraji cukr, zalijte 125 ml vody a vařte na prudším ohni, dokud se cukr nerozpustí. Pak oheň ztlumte a nechte vodu odpařit, cukr postupně změní barvu na jantarovou. Nemíchejte, občas opatrně zakružte hrncem. Jakmile je cukr zlatohnědý, vlijte smetanu (pozor, bude to prskat). Vařte a míchejte, po přidání smetany se karamel může srazit. Jakmile rozvaříte případné hrudky, vložte máslo a ještě pár minut zvolna vařte do zhoustnutí. Vmíchejte sůl a arašídy, teplé rozetřete na krém a vraťte na hodinu do chladu.

4

Čokoládu vsypte do mísy. Smetanu přiveďte k varu, nalijte na čokoládu a míchejte dohladka. Vlažnou hmotu naneste na dezert, posypte arašídy a nechte 30 minut tuhnout v chladničce.

Fotka převzata z Image Professionals.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč