Tenhle cheesecake je plný ořechů. Dali jsme je do každé vrstvy a celé dílo zakončili čokoládou. Díky tomu stačí
k uspokojení chutě na sladké i jen malý kousek.
Suroviny
Postup
Sušenky dejte do uzavíratelného sáčku a rozdrťte je válečkem nebo je několika pulzy rozmixujte ve food processoru. Ořechy dobře nasekejte. Obojí promíchejte v míse s cukrem a skořicí. Čokoládu rozpusťte s máslem, přilijte do mísy s rozdrcenými sušenkami a ořechy a všechno dobře promíchejte. Hmotu rovnoměrně rozprostřete na dno dortové formy (o průměru cca 22 cm) vyložené pečicím papírem a upěchujte lžící.
Želatinu namočte do studené vody. Čerstvý smetanový sýr utřete s arašídovým máslem
a cukrem na krém. Nabobtnalou a nevyždímanou želatinu rozpusťte v rendlíčku na velmi mírném ohni. Přidejte do želatiny pár lžic krému a dobře rozmíchejte. Vraťte směs ke zbytku krému a promíchejte. Smetanu ušlehejte dotuha a pak ji zlehka zapracujte osmičkovým pohybem. Krém rozetřete na korpus, zarovnejte dohladka a dezert dejte na nejméně 3 hodiny do chladničky.
Na karamelovou vrstvu vsypte do hrnce s vyššími okraji cukr, zalijte 125 ml vody a vařte na prudším ohni, dokud se cukr nerozpustí. Pak oheň ztlumte a nechte vodu odpařit, cukr postupně změní barvu na jantarovou. Nemíchejte, občas opatrně zakružte hrncem. Jakmile je cukr zlatohnědý, vlijte smetanu (pozor, bude to prskat). Vařte a míchejte, po přidání smetany se karamel může srazit. Jakmile rozvaříte případné hrudky, vložte máslo a ještě pár minut zvolna vařte do zhoustnutí. Vmíchejte sůl a arašídy, teplé rozetřete na krém a vraťte na hodinu do chladu.
Čokoládu vsypte do mísy. Smetanu přiveďte k varu, nalijte na čokoládu a míchejte dohladka. Vlažnou hmotu naneste na dezert, posypte arašídy a nechte 30 minut tuhnout v chladničce.
Fotka převzata z Image Professionals.