Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Arašídovo-karamelový cheesecake
Arašídovo-karamelový cheesecake
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Arašídovo-karamelový cheesecake

4.6/5 Počet hodnocení: 21
Do 75 minut Snadné Na 1 rozevírací dortovou formu o průměru cca 22 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10093 kcal
Bílkoviny 905 g
Sacharidy 497 g
Tuky 495 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle cheesecake je plný ořechů. Dali jsme je do každé vrstvy a celé dílo zakončili čokoládou. Díky tomu stačí
k uspokojení chutě na sladké i jen malý kousek.

Suroviny

Na korpus
sušenky 150 g
máslové
např. arašídy, vlašské, lískové nebo pekanové ořechy
třtinový cukr 1 PL
skořice ½ ČL
mletá
tmavá čokoláda 60 g
50–60%, nasekaná
Na krém
želatina 6 plátků
smetanový
hladké
třtinový cukr 2 PL
Na karamelovou vrstvou a dokončení
ohřáté
sůl vločková ¼ ČL
fleur de sel
pražené, nesolené + další na posypání
tmavá čokoláda 100 g
50–60%, nasekaná

Postup

1

Sušenky dejte do uzavíratelného sáčku a rozdrťte je válečkem nebo je několika pulzy rozmixujte ve food processoru. Ořechy dobře nasekejte. Obojí promíchejte v míse s cukrem a skořicí. Čokoládu rozpusťte s máslem, přilijte do mísy s rozdrcenými sušenkami a ořechy a všechno dobře promíchejte. Hmotu rovnoměrně rozprostřete na dno dortové formy (o průměru cca 22 cm) vyložené pečicím papírem a upěchujte lžící.

2

Želatinu namočte do studené vody. Čerstvý smetanový sýr utřete s arašídovým máslem
a cukrem na krém. Nabobtnalou a nevyždímanou želatinu rozpusťte v rendlíčku na velmi mírném ohni. Přidejte do želatiny pár lžic krému a dobře rozmíchejte. Vraťte směs ke zbytku krému a promíchejte. Smetanu ušlehejte dotuha a pak ji zlehka zapracujte osmičkovým pohybem. Krém rozetřete na korpus, zarovnejte dohladka a dezert dejte na nejméně 3 hodiny do chladničky.

3

Na karamelovou vrstvu vsypte do hrnce s vyššími okraji cukr, zalijte 125 ml vody a vařte na prudším ohni, dokud se cukr nerozpustí. Pak oheň ztlumte a nechte vodu odpařit, cukr postupně změní barvu na jantarovou. Nemíchejte, občas opatrně zakružte hrncem. Jakmile je cukr zlatohnědý, vlijte smetanu (pozor, bude to prskat). Vařte a míchejte, po přidání smetany se karamel může srazit. Jakmile rozvaříte případné hrudky, vložte máslo a ještě pár minut zvolna vařte do zhoustnutí. Vmíchejte sůl a arašídy, teplé rozetřete na krém a vraťte na hodinu do chladu.

4

Čokoládu vsypte do mísy. Smetanu přiveďte k varu, nalijte na čokoládu a míchejte dohladka. Vlažnou hmotu naneste na dezert, posypte arašídy a nechte 30 minut tuhnout v chladničce.

Fotka převzata z Image Professionals.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín