0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

30 jídel vhodných pro diabetiky, která budete chtít jíst každý den

30 jídel vhodných pro diabetiky, která budete chtít jíst každý den
ZDROJ: Apetit

Vyberte si z chutných jídel, za které vám tělo poděkuje. Náš výběr zahrnuje pestrou škálu lahodných pokrmů, od vydatných polévek po pečené maso a spoustu dalších možností, jak uvařit i pro diabetiky.

Než se pustíte do vaření pro diabetiky, je důležité vědět, že problém diabetiků spočívá v tom, že jejich organismus není schopen zpracovávat glukózu, protože mají nedostatek inzulínu. Základním předpokladem proto je nepřipravovat jídla s vysokým obsahem sacharidů, zejména pak cukru (sacharózy).

  • Sladkosti, dezerty, sladká jídla slazená cukrem (sacharozou) představují pro diabetiky zátěž. Stejně tak škrobnaté potraviny a pečivo z bílé mouky se v průběhu trávení štěpí na jednoduché cukry (monosacharidy) a způsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi.
  • Strava s vysokým obsahem sacharidů, škrobů a cukru způsobuje, že je tělo nezvládne během dne spálit, a tak si je ukládá v podobě tuku. Výsledkem je přibývání na váze, nástup obezity a vznik cukrovky 2. typu
  • Při vaření (nejen) pro diabetiky je dobré dbát proto na zdroje komplexních bílkovin, čerstvou zeleninu a kvalitní tuky, jako jsou máslo, avokádo, za studena lisované oleje ale i sádlo.

Jaké potraviny si vybírat

Zjednodušeně můžeme říct, že v jídelníčku (nejen) diabetiků by se mělo objevovat co nejvíce čerstvých, nezpracovaných surovin. Nejde totiž jen o obsah škrobu a cukrů, který v potravě přijímáme, ale také o jejich podobu, v jaké potraviny přijímáme.

  • Typická středomořská kuchyně, která miluje bílý chléb a placky, je bohatá na bílou mouku a škroby.
  • Často je však doplňuje hojnost čerstvé zeleniny, která dodá tělu vlákninu. Ta k trávení důležitá.
  • Současně středomořská kuchyně obsahuje velké množství ryb i luštěniny.
  • Nevyhýbá se ani tukům, jako je například olivový olej, který nesmí chybět na žádném stole.

Středomořská jídla tak obsahují velké množství kvalitních živin a dají se použít jako inspirace při sestavování vlastního jídelníčku. Zvlášť v přicházející letní sezoně, která přináší hojnost čerstvé zeleniny i ovoce.

Čeho mít v pokrmech víc

  • luštěniny: zdroj bílkovin (ale i sacharidů) a vlákniny
  • zdroje tuků: máslo a smetana, přepuštěné máslo, sádlo, ořechy, rostlinné a ořechové oleje, avokádo
  • ryby: kvalitní bílkoviny, omega-3 nenasycené mastné kyseliny
  • celozrnné potraviny: celá zrna a vločky z různých obilovin, kváskový žitný chléb apod.
  • vejce: kvalitní zdroj bílkovin a omega-3 nenasycených mastných kyselin
  • kvašené mléčné produkty: kvalitní zdroj bílkovin, zdroj prospěšných bakterií, které podporují trávení a posilují imunitu
  • čerstvá zelenina, ideálně z blízkého okolí a její kvašená varianta (pickles apod.)
  • divoké byliny a zelené rostliny

Zdroje informací: Eating Well, Health, BBC Good Food

Obchod Apetit