30 jídel vhodných pro diabetiky, která budete chtít jíst každý den

Vyberte si z chutných jídel, za které vám tělo poděkuje. Náš výběr zahrnuje pestrou škálu lahodných pokrmů, od vydatných polévek po pečené maso a spoustu dalších možností, jak uvařit i pro diabetiky.
Než se pustíte do vaření pro diabetiky, je důležité vědět, že problém diabetiků spočívá v tom, že jejich organismus není schopen zpracovávat glukózu, protože mají nedostatek inzulínu. Základním předpokladem proto je nepřipravovat jídla s vysokým obsahem sacharidů, zejména pak cukru (sacharózy).
- Sladkosti, dezerty, sladká jídla slazená cukrem (sacharozou) představují pro diabetiky zátěž. Stejně tak škrobnaté potraviny a pečivo z bílé mouky se v průběhu trávení štěpí na jednoduché cukry (monosacharidy) a způsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi.
- Strava s vysokým obsahem sacharidů, škrobů a cukru způsobuje, že je tělo nezvládne během dne spálit, a tak si je ukládá v podobě tuku. Výsledkem je přibývání na váze, nástup obezity a vznik cukrovky 2. typu.
- Při vaření (nejen) pro diabetiky je dobré dbát proto na zdroje komplexních bílkovin, čerstvou zeleninu a kvalitní tuky, jako jsou máslo, avokádo, za studena lisované oleje ale i sádlo.
Jaké potraviny si vybírat
Zjednodušeně můžeme říct, že v jídelníčku (nejen) diabetiků by se mělo objevovat co nejvíce čerstvých, nezpracovaných surovin. Nejde totiž jen o obsah škrobu a cukrů, který v potravě přijímáme, ale také o jejich podobu, v jaké potraviny přijímáme.
- Typická středomořská kuchyně, která miluje bílý chléb a placky, je bohatá na bílou mouku a škroby.
- Často je však doplňuje hojnost čerstvé zeleniny, která dodá tělu vlákninu. Ta k trávení důležitá.
- Současně středomořská kuchyně obsahuje velké množství ryb i luštěniny.
- Nevyhýbá se ani tukům, jako je například olivový olej, který nesmí chybět na žádném stole.
Středomořská jídla tak obsahují velké množství kvalitních živin a dají se použít jako inspirace při sestavování vlastního jídelníčku. Zvlášť v přicházející letní sezoně, která přináší hojnost čerstvé zeleniny i ovoce.
Čeho mít v pokrmech víc
- luštěniny: zdroj bílkovin (ale i sacharidů) a vlákniny
- zdroje tuků: máslo a smetana, přepuštěné máslo, sádlo, ořechy, rostlinné a ořechové oleje, avokádo
- ryby: kvalitní bílkoviny, omega-3 nenasycené mastné kyseliny
- celozrnné potraviny: celá zrna a vločky z různých obilovin, kváskový žitný chléb apod.
- vejce: kvalitní zdroj bílkovin a omega-3 nenasycených mastných kyselin
- kvašené mléčné produkty: kvalitní zdroj bílkovin, zdroj prospěšných bakterií, které podporují trávení a posilují imunitu
- čerstvá zelenina, ideálně z blízkého okolí a její kvašená varianta (pickles apod.)
- divoké byliny a zelené rostliny
Zdroje informací: Eating Well, Health, BBC Good Food