Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Soto ayam (indonéská kuřecí polévka)
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1392 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 124 g
Tuky 79 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční indonéskou polévku má šéfkuchař Gerardus Ari Munandar spojenou s domovem. Jeho maminka ji doma vaří bez kokosového mléka, ale Ari postupně dospěl k této verzi.

Suroviny

kořenová zelenina 2 hrsti
pokrájené, cibule, řapík celeru, nať petrželky + sůl
nudle 40 g
skleněné
jarní cibulka 2 ks
na tenké plátky
z plechovky
citronová tráva 1
rostlinný olej 1 PL
koriandr čerstvý hrst
lístky na ozdobu
Na kořenící pastu
oloupané a nakrájené
česnek 2 stroužky
oloupaný a nasekaný
zázvor (čerstvý) 1 ČL
nasekaný
červená, bez semínek a nakrájená
pepř bílý 1 ČL
kari koření ½ ČL
madras
rostlinný olej 1 PL

Postup

1

Dejte vařit asi 3/4 l vody s pokrájenou zeleninou, cibulí, petrželkou a trochou soli. Vložte stehna a na mírném ohni vařte asi 30 minut doměkka. Přeceďte, vývar dejte stranou, maso oberte a rozdělte na kousky.

2

Rozpalte pánev, vlijte na ni lžíci oleje a vsypte všechny suroviny na kořenicí pastu kromě kari a kurkumy. Míchejte a opékejte, dokud se směs nerozvoní, pak přidejte kari a kurkumu. Krátce osmahněte a stáhněte z ohně. Rozmixujte na pastu.

3

V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm kořenicí pastu. Zalijte 600 ml kuřecího vývaru, vhoďte stonek citronové trávy a uveďte k varu. Vmíchejte kokosové mléko, osolte a vařte na mírném ohni 15 minut.

4

Nudle zalijte v misce vroucí vodou a nechte 2–3 minuty stát. Slijte je a rozdělte do misek spolu s kuřecím masem, výhonky mungo, jarní cibulkou a plátky rajčete.

5

Z vývaru vyhoďte citronovou trávu a nalijte ho do připravených misek. Ozdobte smaženou šalotkou a listy koriandru.

NĚCO NAVÍC
Stonek trávy podrťte třeba paličkou na maso, aby se z ní lépe uvolnila chuť i vůně.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/5

Apetit magazín