Balzamikový ocet dodá kedlubnám sladký a zároveň kyselý tón.
Suroviny
1 Do velkého rendlíku nebo hlubší pánve dejte v jedné vrstvě kedlubnové klínky tak, aby kolem nich nebylo moc volného místa. Připravte si kolo z pečicího papíru, které bude pěkně pasovat do nádoby s kedlubnami, zatím ho odložte.
2 Ke kedlubnám přidejte sůl, cukr a máslo. Vlijte tolik vody, aby byly skoro ponořené. Zakryjte kolem z papíru a vařte na středním ohni asi 15 minut. Pak otestujte párátkem či zašpičatělou špejlí, zda jsou měkké. Pokud ne, vařte dál (jestli se odpaři-la většina tekutiny, přidejte pár lžic vody). Pokud měkké jsou, ale ještě plavou, odstraňte papír, zesilte oheň a nechte tekutinu odpařit – opatrně, aby se kedlubny nepřichytily.
3 Jakmile tekutiny zbývá jen velmi málo, vlijte balzamikový ocet a na středním ohni prohřívejte a každou půlminutu protřeste, aby se kedlubny nepřichytily. Měly by se začít pěkně lesknout. Jakmile zmizí veškerá tekutina, naposledy kedlubny protřeste a přesuňte je do nahřáté servírovací nádoby anebo rovnou k masu a podávejte.