Kedlubny jsou skvělé i zatepla. Zadělávané se smetanou je podávejte jako přílohu k pečenému masu nebo je doplňte novými bramborami a servírujte jako lehkou večeři. Dušené kedlubny na smetaně jsou lahodná zeleninová příloha a skvělá náhrada za moravské zelí.
Suroviny
špek
60
g
na drobné kostičky, lze nahradit anglickou slaninou
kedlubna
2
ks
velké nebo 3 malé, nakrájené na 5mm nudličky
sůl
pepř
čerstvě mletý
mrkev
1
ks
ne moc velká, nastrouhaná nahrubo
zakysaná smetana
150
ml
nebo víc, podle potřeby
Postup
1
V kastrolu nechte nakrájený špek pustit tuk, trvá to 3–5 minut. Přidejte nakrájené kedlubny, osolte, opepřete, zamíchejte a duste pod poklicí 15–20 minut. Kedlubny pustí dost tekutiny, není třeba je podlévat vodou.
2
Odklopte poklici, zbylou tekutinu vyduste a kedlubny poprašte moukou. Osmahněte a vmíchejte mrkev a smetanu. Duste dále na mírném ohni asi 15 minut, aby kedlubny změkly a smetana s moukou se provařily. Dochuťte.