
Krémová kedlubnová polévka
Hedvábně krémová…
Ingredience
- 20 g másla
- 100 g cibule, nakrájené na tenká kolečka
- 400 g kedluben, oloupaných a nakrájených na tenké plátky
- sůl a krupicový cukr
- 100 ml bílého vermutu
- 500 ml mléka
- 200 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 250 ml smetany ke šlehání
- panenský olivový olej na pokapání
- 100 g lusků cukrového hrášku
- 5 lžic olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
NA HRÁŠKOVÉ PESTO
Příprava jídla
1 Ve větším rendlíku nechte rozpustit máslo a opečte na něm na středním ohni cibuli dosklovita (2—3 minuty). Přidejte kedlubny a opékejte další 2—3 minuty, ochuťte špetkou soli a špetkou cukru. Podlijte vermutem a nechte ho skoro úplně odpařit. Vlijte mléko a 200 ml vývaru či vody, přiklopte a nechte velmi zvolna 20–25 minut vařit. Pak vlijte smetanu a krátce prohřejte. Rozmixujte dohladka. Osolte. Chcete-li mít polévku dokonale hladkou, protřete ji ještě přes síto do jiného rendlíku.
2 Mezitím na pesto spařte lusky asi 2 minuty ve vroucí osolené vodě, osvěžte studenou vodou a nechte dobře okapat. Nakrájejte je po kratší straně na tenké nudličky. Polovinu z nich rozmixujte najemno s olejem, osolte a opepřete.
3 Polévku prohřejte a napěňte tyčovým mixérem. Rozdělte ji do misek či talířů a podávejte s nudličkami hráškových lusků, pestem a pokapanou dobrým olivovým olejem.
Přidat komentář