Krémová kedlubnová polévka

Krémová kedlubnová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2078 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 72 g
Tuky 179 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramborová, mrkvová, špenátová... Tyhle polévky určitě znáte. Ale už jste zkoušeli kedlubnovou? Zahoďte prvotní ostych a ručíme vám za to, že si ji zamilujete. Je totiž nejen hedvábně krémová, ale především jemná a lahodná.

Související recepty

Suroviny

máslo 20 g
cibule 100 g
nakrájená na tenká kolečka
kedlubna 400 g
oloupaná a nakrájená na tenké plátky
sůl
krupicový cukr
alkohol 100 ml
bílý vermut
mléko 500 ml
vývar zeleninový 200 ml
lze nahradit vodou
smetana ke šlehání 250 ml
olivový olej panenský
na pokapání
NA HRÁŠKOVÉ PESTO
hrášek cukrový 100 g
olivový olej 5 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Ve větším rendlíku nechte rozpustit máslo a opečte na něm na středním ohni cibuli dosklovita (2—3 minuty). Přidejte kedlubny a opékejte další 2—3 minuty, ochuťte špetkou soli a špetkou cukru. Podlijte vermutem a nechte ho skoro úplně odpařit. Vlijte mléko a 200 ml vývaru či vody, přiklopte a nechte velmi zvolna 20–25 minut vařit. Pak vlijte smetanu a krátce prohřejte. Rozmixujte dohladka. Osolte. Chcete-li mít polévku dokonale hladkou, protřete ji ještě přes síto do jiného rendlíku.

2 Mezitím na pesto spařte lusky asi 2 minuty ve vroucí osolené vodě, osvěžte studenou vodou a nechte dobře okapat. Nakrájejte je po kratší straně na tenké nudličky. Polovinu z nich rozmixujte najemno s olejem, osolte a opepřete.

3 Polévku prohřejte a napěňte tyčovým mixérem. Rozdělte ji do misek či talířů a podávejte s nudličkami hráškových lusků, pestem a pokapanou dobrým olivovým olejem.

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit