Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami
Kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami

5/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1343 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 136 g
Tuky 55 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kedlubna jako řízek? Ano! A je vážně skvělá. V redakci všechny dozlatova usmažené kousky zmizely bleskovou rychlostí...

Suroviny

vejce 1 ks
velké nebo 2 malá
sůl
nastrouhaný najemno
olivový olej
nebo jiný olej na smažení
kedlubna 300 g
oloupaná, nakrájená na cca 1,5cm plátky
bylinky
na ozdobení
NA CITRONOVÉ MRKVIČKY
hnědý cukr 1 PL
voda 50 ml
mrkev 1 svazek
drobnější, nať zkrácená na cca 3 cm, podle potřeby oloupaná či oškrabaná, silnější podélně rozpůlená
sůl
najemno nastrouhané
Na polentu
mléko 100 ml
vývar zeleninový 150 ml
lze nahradit vodou
sůl ½ ČL
polenta 60 g
může být i instantní
tučný, z vaničky
petrželka 1 hrst
nasekaná
pažitka 1 hrst
nasekaná
kopr 1 hrst
nasekaný

Postup

1

Začněte mrkvičkami. Máslo rozpusťte v mělkém rendlíku. Přidejte cukr, citronovou šťávu a 50ml vody. Na mírném ohni krátce povařte, aby se cukr rozpustil. Přidejte mrkve a mírně osolte. Přiklopte a na mírném ohni duste 15–20 minut, měly by být tak akorát al dente. Asi 1–2 minuty před koncem posypte citronovou kůrou.

2

Na polentu svařte mléko s vývarem nebo vodou a 1/2 lžičky soli. Vsypte polentu a za občasného míchání 10 minut vařte na mírném ohni (jestli máte instantní, udělejte ji podle návodu na obalu). Do horké polenty vmíchejte tvaroh se smetanou a krátce prohřejte. Vmíchejte bylinky a odstavte, ale uchovejte teplé.

3

Na řízky prošlehejte vejce v hlubokém talíři a mírně osolte, vmíchejte polovinu mouky a nastrouhaný sýr. Na jiný talíř nasypte zbývající mouku.

4

V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Plátky kedlubny obraťte vždy v mouce a pak je obalte v sýrovém těstíčku. Ihned pomalu smažte na pánvi na středním ohni z každé strany dozlatova. Krátce osušte na papírové utěrce. Podávejte s mrkví a polentou, ozdobené bylinkami.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...