Kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami

Kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1343 kcal
Bílkoviny 71 g
Cukr 136 g
Tuky 55 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kedlubna jako řízek? Ano! A je vážně skvělá. V redakci všechny dozlatova usmažené kousky zmizely bleskovou rychlostí...

Suroviny

vejce 1 ks
velké nebo 2 malá
sůl
mouka pšeničná hladká 4 PL
parmazán 50 g
nastrouhaný najemno
olivový olej
nebo jiný olej na smažení
kedlubna 300 g
oloupaná, nakrájená na cca 1,5cm plátky
bylinky
na ozdobení
NA CITRONOVÉ MRKVIČKY
máslo 20 g
hnědý cukr 1 PL
citronová štáva 2.5 PL
voda 50 ml
mrkev 1 svazek
drobnější, nať zkrácená na cca 3 cm, podle potřeby oloupaná či oškrabaná, silnější podélně rozpůlená
sůl
citronová kůra 1 ČL
najemno nastrouhané
Na polentu
mléko 100 ml
vývar zeleninový 150 ml
lze nahradit vodou
sůl 0.5 ČL
polenta 60 g
může být i instantní
tvaroh měkký 70 g
tučný, z vaničky
smetana ke šlehání 2 PL
petrželka 1 hrst
nasekaná
pažitka 1 hrst
nasekaná
kopr 1 hrst
nasekaný

1 Začněte mrkvičkami. Máslo rozpusťte v mělkém rendlíku. Přidejte cukr, citronovou šťávu a 50ml vody. Na mírném ohni krátce povařte, aby se cukr rozpustil. Přidejte mrkve a mírně osolte. Přiklopte a na mírném ohni duste 15–20 minut, měly by být tak akorát al dente. Asi 1–2 minuty před koncem posypte citronovou kůrou.

2 Na polentu svařte mléko s vývarem nebo vodou a 1/2 lžičky soli. Vsypte polentu a za občasného míchání 10 minut vařte na mírném ohni (jestli máte instantní, udělejte ji podle návodu na obalu). Do horké polenty vmíchejte tvaroh se smetanou a krátce prohřejte. Vmíchejte bylinky a odstavte, ale uchovejte teplé.

3 Na řízky prošlehejte vejce v hlubokém talíři a mírně osolte, vmíchejte polovinu mouky a nastrouhaný sýr. Na jiný talíř nasypte zbývající mouku.

4 V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Plátky kedlubny obraťte vždy v mouce a pak je obalte v sýrovém těstíčku. Ihned pomalu smažte na pánvi na středním ohni z každé strany dozlatova. Krátce osušte na papírové utěrce. Podávejte s mrkví a polentou, ozdobené bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit