Kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami

Kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1343 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 136 g
Tuky 55 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kedlubna jako řízek? Ano! A je vážně skvělá. V redakci všechny dozlatova usmažené kousky zmizely bleskovou rychlostí...

Suroviny

vejce 1 ks
velké nebo 2 malá
sůl
mouka pšeničná hladká 4 PL
parmazán 50 g
nastrouhaný najemno
olivový olej
nebo jiný olej na smažení
kedlubna 300 g
oloupaná, nakrájená na cca 1,5cm plátky
bylinky
na ozdobení
NA CITRONOVÉ MRKVIČKY
máslo 20 g
hnědý cukr 1 PL
citronová štáva 2.5 PL
voda 50 ml
mrkev 1 svazek
drobnější, nať zkrácená na cca 3 cm, podle potřeby oloupaná či oškrabaná, silnější podélně rozpůlená
sůl
citronová kůra 1 ČL
najemno nastrouhané
Na polentu
mléko 100 ml
vývar zeleninový 150 ml
lze nahradit vodou
sůl 0.5 ČL
polenta 60 g
může být i instantní
tvaroh měkký 70 g
tučný, z vaničky
smetana ke šlehání 2 PL
petrželka 1 hrst
nasekaná
pažitka 1 hrst
nasekaná
kopr 1 hrst
nasekaný

1 Začněte mrkvičkami. Máslo rozpusťte v mělkém rendlíku. Přidejte cukr, citronovou šťávu a 50ml vody. Na mírném ohni krátce povařte, aby se cukr rozpustil. Přidejte mrkve a mírně osolte. Přiklopte a na mírném ohni duste 15–20 minut, měly by být tak akorát al dente. Asi 1–2 minuty před koncem posypte citronovou kůrou.

2 Na polentu svařte mléko s vývarem nebo vodou a 1/2 lžičky soli. Vsypte polentu a za občasného míchání 10 minut vařte na mírném ohni (jestli máte instantní, udělejte ji podle návodu na obalu). Do horké polenty vmíchejte tvaroh se smetanou a krátce prohřejte. Vmíchejte bylinky a odstavte, ale uchovejte teplé.

3 Na řízky prošlehejte vejce v hlubokém talíři a mírně osolte, vmíchejte polovinu mouky a nastrouhaný sýr. Na jiný talíř nasypte zbývající mouku.

4 V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Plátky kedlubny obraťte vždy v mouce a pak je obalte v sýrovém těstíčku. Ihned pomalu smažte na pánvi na středním ohni z každé strany dozlatova. Krátce osušte na papírové utěrce. Podávejte s mrkví a polentou, ozdobené bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit