Kedlubna jako řízek? Ano! A je vážně skvělá. V redakci všechny dozlatova usmažené kousky zmizely bleskovou rychlostí...
Suroviny
Postup
Začněte mrkvičkami. Máslo rozpusťte v mělkém rendlíku. Přidejte cukr, citronovou šťávu a 50ml vody. Na mírném ohni krátce povařte, aby se cukr rozpustil. Přidejte mrkve a mírně osolte. Přiklopte a na mírném ohni duste 15–20 minut, měly by být tak akorát al dente. Asi 1–2 minuty před koncem posypte citronovou kůrou.
Na polentu svařte mléko s vývarem nebo vodou a 1/2 lžičky soli. Vsypte polentu a za občasného míchání 10 minut vařte na mírném ohni (jestli máte instantní, udělejte ji podle návodu na obalu). Do horké polenty vmíchejte tvaroh se smetanou a krátce prohřejte. Vmíchejte bylinky a odstavte, ale uchovejte teplé.
Na řízky prošlehejte vejce v hlubokém talíři a mírně osolte, vmíchejte polovinu mouky a nastrouhaný sýr. Na jiný talíř nasypte zbývající mouku.
V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Plátky kedlubny obraťte vždy v mouce a pak je obalte v sýrovém těstíčku. Ihned pomalu smažte na pánvi na středním ohni z každé strany dozlatova. Krátce osušte na papírové utěrce. Podávejte s mrkví a polentou, ozdobené bylinkami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké i slané recepty z mrkve: 23 nejlepších jídel(23 receptů )
- Jak děti naučit jíst více zeleniny?(24 receptů )