Banánový chlebíček s podmáslím

Banánový chlebíček s podmáslím

3.8 / 5. Počet hodnocení: 52
Více než hodinu Snadné chlebicek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3649 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 489 g
Tuky 145 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Variace na téma ovocný chlebíček je báječná i v tom, jak snadno se povede. Stavte na čaj!

Suroviny

máslo 100 g
změklé
máslo
na vymazání formy
krupicový cukr 140 g
přírodní
vejce 2 ks
velká
banány 3 ks
rozmačkané, 450g dužiny
vlašské ořechy 50 g
sekané
rozinky 50 g
podmáslí 150 ml
mouka pšeničná hladká 280 g
jedlá soda 1 PL
moučkový cukr 50 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Formu na chlebíček o rozměrech 20×13 cm důkladně vymastěte máslem a dno vyložte papírem na pečení.

2

V míse utřete máslo a cukr do pěny. Vetřete po jednom vejce, pak přimíchejte rozmačkané banány, ořechy, rozinky i podmáslí.

3

Na povrch prosijte mouku se sodou a pak je zatřete do směsi, ale zbytečně ji nepřešlehejte. Těsto přesuňte do formy a povrch uhlaďte.

4

Pečte asi hodinu a čtvrt; pak vpíchněte špejli do těsta. Drobečky, které na ní ulpí, by měly být mírně vlhké.

5

Vyjměte z trouby, po deseti minutách vyklop­te a nechte na mřížce vychladnout. Moučkový cukr promíchejte se dvěma lžícemi studené vody a lžičkou polevu nacákejte přes chlebíček.

Na plantáži
Ač se to nezdá, banánovník (Musa) je bylina, tedy kytka, ne strom. Z výhonku každý rok vyroste až čtyřmetrový vějíř listů. Zatímco dřevnatý úponek visí dolů, svazky plodů na něm zase míří vzhůru. A už se u země chystají další výhonky (staré slouží jako přirozené hnojivo) a nový banánovník o kousek dál; plantáž se tedy ‚stěhuje‘…

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Komentáře

Anonym

Místo oříšků jsem dala nasekané mandle a protože jsem neměla podmáslí,dala jsem zákys a dopadlo to taky výborně))

Anonym

Nedávám do těsta ani ořechy, ani rozinky ani nic a je to výborné i tak. Stal se naším oblíbeným moučníkem!

Anonym

Vlašské ořechy jsem nahradila slunečnicovýma semínkama, taky výborný! Poleva není zapotřebí, buchétka je to vymazlená i bez ozdůbek! Dík za recept..

Markéta Kutnohorská

Také chválím, moc dobrý. Měl úspěch.

Anonym

Jelikož u nás nejsou rozinky v oblibě, tak místo nich používáme čokoládu a ta v kombinaci s ořechy a banány je úžasná.

Anonym

Ahoj, taky dávám nalámanou čokoládu co zbyde z vánočních nebo velikonočních figurek. Místo bíle mouky dávám celozrnnou napůl se špaldovou moukou. Je to mňamka.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit