Domácí těstoviny nejsou složité, vyžadují ale čas, prostor a při rozvalování i trpělivost a sílu. Práci mohou značně ulehčit kuchyňští pomocníci: těsto se dobře zpracovává v robotu a vyvalování se strojkem na těstoviny je hračka.
Suroviny
Postup
Připravte si zeleninu na barvení těstovin. Na 1 dávku těsta zvolte jen jednu z variant. Na zelené spařte čerstvý špenát vroucí vodou a vymačkejte z něj všechnu vodu. Na červené rozmixujte uvařenou červenou řepu dohladka.
V robotu se sekacím nástavcem promixujte vymačkaný špenát nebo 6 lžic řepného pyré se 2 vejci. Přisypte mouku, osolte 2 špetkami soli a několika pulzy opět promixujte. Přidejte po jednom 3 žloutky a mixujte. Podle uvážení dolévejte po lžících vodu, nebo naopak přidejte lžíci mouky – těsto by mělo držet pohromadě a nebýt příliš lepivé. Vyndejte těsto z robotu a rukama je hněťte 10–15 minut, dokud nebude hladké. Zakryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte 30 minut odpočívat.
Těsto rozdělte na 4 díly a postupně je vyválejte ve strojku na těstoviny. Pak je dejte na pomoučený povrch a nechte 10 minut oschnout. Plát těsta srolujte po kratší straně jako palačinku a nakrájejte na široké nudle, ty rukama uvolněte a rozprostřete. (Pokud chcete, můžete je smotat do hnízdeček).
Vařte ve vroucí osolené vodě zhruba 3 minuty.
NĚCO NAVÍC
Při ručním válení přidejte do těsta pro snazší zpracování ještě 3 žloutky navíc (celkem tedy použijete 2 vejce a 6 žloutků) a část vody nahraďte 2 lžícemi olivového oleje. Těsto nechte odpočinout v chladu nejméně 4 hodiny (lépe se tak rozvine lepek) a před válením nechte dojít pokojové teploty.
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK
- 1. Zeleninu vždycky tepelně upravenou
Jak špenát, tak řepa potřebují do receptu předem uvařit. Lépe tak pustí barvu a navíc je vždy potřebujete ve formě pyré – čím měkčí a jemnější, tím lépe se do těsta zapracuje. U špenátu je spaření otázka chvilky, ale u čerstvé řepy počítejte až se 45 minutami vaření. Dbejte na to, aby ve špenátu nezbylo moc vody, která by těsto příliš zředila. Těsto můžete obarvit také pečenou paprikou (zbavenou slupky) nebo hustým rajčatovým protlakem.
- 2. Ruční práce
Dobrým pomocníkem při barvení těsta je robot. Pokud jej nemáte, můžete těsto zpracovat ručně: do mouky udělejte větší důlek, dejte do něj vejce, žloutky, sůl i pyré. Vidličkou prošlehejte střed, pak postupně hrňte mouku od krajů do středu a zpracovávejte. Nakonec hněťte rukama. Každá mouka jinak saje, těsto si přirozeně vezme tolik mouky, kolik potřebuje – nemusíte zpracovat všechnu. Voda při ručním zpracování většinou není třeba.
- 3. Barva není chuť
Mějte na paměti, že těstovinám dodáte zeleninovým pyré barvu, ale už ne chuť. I tahle pasta potřebuje dobrou omáčku, sýr, pesto…
- 4. Neskladujte
Obarvené těstoviny jsou určené především k přímé spotřebě. I pokud je necháte proschnout, zpracujte je co nejrychleji, ve spíži nevydrží v řádu měsíců, ale spíš dnů. Životnost jim prodlouží mrazák: zamotejte je do hnízd, rozprostřete v jedné vrstvě na tác a zamrazte, pak uložte po porcích do sáčků. Před použitím není potřeba těstoviny rozmrazit, jen mírně prodlužte dobu varu.