Barevné těstoviny

Barevné těstoviny
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Barevné těstoviny

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (2)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2868 kcal
Bílkoviny 136 g
Cukr 280 g
Tuky 123 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí těstoviny nejsou složité, vyžadují ale čas, prostor a při rozvalování i trpělivost a sílu. Práci mohou značně ulehčit kuchyňští pomocníci: těsto se dobře zpracovává v robotu a vyvalování se strojkem na těstoviny je hračka.

Suroviny

vejce 2 ks
žloutek 3 ks
mouka pšeničná hladká 400 g
+ na případné zahuštění těsta a na vál
sůl
Pro zelenou barvu
špenát 40 g
čerstvý (případně 40 g mraženého, povoleného a vymačkaného)
Pro červenou barvu
červená řepa 2 ks
malá, vařená, nakrájená na kousky

Postup

1

Připravte si zeleninu na barvení těstovin. Na 1 dávku těsta zvolte jen jednu z variant. Na zelené spařte čerstvý špenát vroucí vodou a vymačkejte z něj všechnu vodu. Na červené rozmixujte uvařenou červenou řepu dohladka.

2

V robotu se sekacím nástavcem promixujte vymačkaný špenát nebo 6 lžic řepného pyré se 2 vejci. Přisypte mouku, osolte 2 špetkami soli a několika pulzy opět promixujte. Přidejte po jednom 3 žloutky a mixujte. Podle uvážení dolévejte po lžících vodu, nebo naopak přidejte lžíci mouky – těsto by mělo držet pohromadě a nebýt příliš lepivé. Vyndejte těsto z robotu a rukama je hněťte 10–15 minut, dokud nebude hladké. Zakryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte 30 minut odpočívat.

3

Těsto rozdělte na 4 díly a postupně je vyválejte ve strojku na těstoviny. Pak je dejte na pomoučený povrch a nechte 10 minut oschnout. Plát těsta srolujte po kratší straně jako palačinku a nakrájejte na široké nudle, ty rukama uvolněte a rozprostřete. (Pokud chcete, můžete je smotat do hnízdeček).

4

Vařte ve vroucí osolené vodě zhruba 3 minuty.

NĚCO NAVÍC
Při ručním válení přidejte do těsta pro snazší zpracování ještě 3 žloutky navíc (celkem tedy použijete 2 vejce a 6 žloutků) a část vody nahraďte 2 lžícemi olivového oleje. Těsto nechte odpočinout v chladu nejméně 4 hodiny (lépe se tak rozvine lepek) a před válením nechte dojít pokojové teploty.

TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • 1. Zeleninu vždycky tepelně upravenou
    Jak špenát, tak řepa potřebují do receptu předem uvařit. Lépe tak pustí barvu a navíc je vždy potřebujete ve formě pyré – čím měkčí a jemnější, tím lépe se do těsta zapracuje. U špenátu je spaření otázka chvilky, ale u čerstvé řepy počítejte až se 45 minutami vaření. Dbejte na to, aby ve špenátu nezbylo moc vody, která by těsto příliš zředila. Těsto můžete obarvit také pečenou paprikou (zbavenou slupky) nebo hustým rajčatovým protlakem.
     
  • 2. Ruční práce
    Dobrým pomocníkem při barvení těsta je robot. Pokud jej nemáte, můžete těsto zpracovat ručně: do mouky udělejte větší důlek, dejte do něj vejce, žloutky, sůl i pyré. Vidličkou prošlehejte střed, pak postupně hrňte mouku od krajů do středu a zpracovávejte. Nakonec hněťte rukama. Každá mouka jinak saje, těsto si přirozeně vezme tolik mouky, kolik potřebuje – nemusíte zpracovat všechnu. Voda při ručním zpracování většinou není třeba. 
     
  • 3. Barva není chuť
    Mějte na paměti, že těstovinám dodáte zeleninovým pyré barvu, ale už ne chuť.  I tahle pasta potřebuje dobrou omáčku, sýr, pesto…
     
  • 4. Neskladujte
    Obarvené těstoviny jsou určené především k přímé spotřebě. I pokud je necháte proschnout, zpracujte je co nejrychleji, ve spíži nevydrží v řádu měsíců, ale spíš dnů. Životnost jim prodlouží mrazák: zamotejte je do hnízd, rozprostřete v jedné vrstvě na tác a zamrazte, pak uložte po porcích do sáčků. Před použitím není potřeba těstoviny rozmrazit, jen mírně prodlužte dobu varu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit