Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Italské koblihy bomboloni
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Pro zkušené Na 14 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9895 kcal
Bílkoviny 241 g
Sacharidy 1075 g
Tuky 480 g
Vláknina 161 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Paola Caddeo, cukrářka restaurace La Cucina, je hvězda na vzestupu. V šestadvaceti letech velí cukrářské výrobě La Cuciny a pro pekárnu Oh Deer bakery vymýšlí příchutě croblih. Právě ona nás krok za krokem naučila vláčné italské koblihy bomboloni ve dvou variantách – světlé s pistáciovým krémem a kakaové s meruňkovým džemem.

Suroviny

Na světlé koblihy
vysokolepková
droždí čerstvé 15 g
med 20 g
tekutý
vejce 120 g
cca 2,5 vejce, ale Paola doporučuje vše vážit
cca 4 žloutky, ale Paola doporučuje vše vážit
máslo 150 g
kandovaná pomerančová a citronová kůra 1 PL
rozmixovaná s limoncellem na pastu (viz Něco navíc) nebo stejné množství mixu jemně nastrouhané pomerančové a citronové kůry
limoncello
na pomerančovou pastu (viz Něco navíc)
sůl 7 g
rum 10 g
tmavý
na smažení
nebo dextróza na obalení
Na pistáciový krém
mléko 350 g
plnotučné
škrob 40 g
kukuřičný
cca 6–7, ale Paola doporučuje vše vážit
pistáciová pasta (např. Lepé)
Na kakaové koblihy
vysokolepková
kakao 60 g
černé
droždí čerstvé 15 g
med 20 g
tekutý
vejce 120 g
cca 2,5 ks, ale Paola doporučuje vážit
cca 4 ks, ale Paola doporučuje vážit
mléko 170 g
máslo 150 g
na kostičky
kandovaná pomerančová a citronová kůra 1 PL
rozmixovaná s limoncellem na pastu (viz Něco navíc) nebo stejné množství mixu jemně nastrouhané pomerančové a citronové kůry
limoncello
na pomerančovou pastu (viz Něco navíc)
sůl 7 g
rum 10 g
tmavý
na smažení
nebo dextróza, na obalení
meruňkový džem
na plnění

Postup

1

TĚSTO
Do mísy od robotu dejte mouku (a případně kakao), cukr, rozdrobené droždí a med. Začněte hákem zpracovávat na pomalé otáčky. Vejce a žloutky rozšlehejte s mlékem a po částech přilévejte k mouce, aby stačila tekutinu vstřebat. Čas od času seškrábněte těsto od stěn mísy. Po zhruba 5 minutách přidejte po několika dávkách máslo, dřeň z vanilkového lusku a pomerančovou pastu nebo citrusovou kůru. Vždy počkejte, až se máslo zapracuje. Když je těsto hladké a zformované, přidejte sůl a úplně nakonec přilijte rum. Na poslední mísení můžete zvýšit rychlost otáček, aby se rum zapracoval. Dobře prohnětené těsto půjde natáhnout (viz obrázek výše v pravém dolním rohu).

NĚCO NAVÍC
Paola dává do těsta voňavou pomerančovou pastu. Jak na ni? 250 g kandované pomerančové kůry a 250 g kandované citronové kůry dejte do výkonného mixéru, zalijte 25 g limoncella a společně rozmixujte. Uzavřete do sklenice a uchovejte v chladu.

Bomboloni postup - suroviny na těsto
ZDROJ: Apetit
Bomboloni postup - příprava těsta
ZDROJ: Apetit
2

KYNUTÍ
Těsto vyjměte z mísy a párkrát jím pleskněte o pracovní desku. Pak ho krouživými pohyby zpracujte do hladké koule. Těsto zakryjte a nechte buď v pokojové teplotě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (těsto obsahuje dost tuku, bude tedy kynout spíše zvolna), nebo je uložte k pomalému kynutí do chladu a ponechte je tam 12 hodin. U pomalého kynutí můžete využít čas k přípravě pistáciového krému.

Bomboloni postup - těsto
ZDROJ: Apetit
3

PISTÁCIOVÝ KRÉM
V hrnci zahřejte mléko a smetanu na 45°C (Dobrým pomocníkem při měření teploty vám bude kuchyňský teploměr). Cukr promíchejte s kukuřičným škrobem metličkou. Žloutky rozmíchejte, nalijte k cukru se škrobem a společně prošlehejte. Část horké mléčné směsi odeberte a spojte za stálého míchání se žloutky, aby se nesrazily, pak vše opatrně přilijte do hrnce ke zbytku mléka a smetany. Zvyšte oheň a za stálého míchání vařte do zhoustnutí – krém by měl mít konzistenci řídkého pudinku a konečnou teplotu 80°C. Když je krém hotový, odstavte jej z ohně, přidejte pistáciovou pastu a dobře prošlehejte. Na povrch krému přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a krém umístěte na nejméně 5 hodin do lednice. Urychlit chladnutí krému můžete tak, že jej nalijete do mělké a široké nádoby.

Bomboloni postup - příprava náplně
ZDROJ: Apetit
Bomboloni postup- vaření pudinku
ZDROJ: Apetit
4

TVAROVÁNÍ A SMAŽENÍ
Vykynuté těsto rozdělte na 14 kousků, každý o váze 70 g. Dlaní krouživými pohyby ukoulejte koblihy a položte je na plech vyložený pečicím papírem a poprášený moukou. Volně zakryjte a nechte cca 2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vysokou vrstvu oleje rozehřejte na 160°C. Každou bombolone smažte 1 minutu po jedné straně, pak pomocí hůlek otočte a opět smažte i po druhé straně 1 minutu. Postup ještě jednou zopakujte – celkově budete koblihu smažit 4 minuty.

Bomboloni postup - pečení koblih
ZDROJ: Apetit
5

DOKONČENÍ
Usmažené bomboloni odkládejte na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk, a nechte je nejméně 10 minut vychladnout, jinak bude krém vytékat. Do mísy nasypte dextrózu (hroznový cukr) nebo krupicový cukr. Ještě horké koblihy potřásáním v cukru obalte. Cukrářský sáček naplňte krémem nebo meruňkovým džemem. Zadní stranou dlouhé lžičky vyhlubte do každé koblihy otvor pro naplnění a pomocí cukrářského sáčku vpravte do světlé koblihy pistáciový krém, do kakaové meruňkový džem.

Bomboloni postup - plnění koblih
ZDROJ: Apetit

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč