0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Italské koblihy bomboloni

Italské koblihy bomboloni
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Italské koblihy bomboloni

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Pro zkušené Na 14 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9895 kcal
Bílkoviny 241 g
Sacharidy 1075 g
Tuky 480 g
Vláknina 161 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Paola Caddeo, cukrářka restaurace La Cucina, je hvězda na vzestupu. V šestadvaceti letech velí cukrářské výrobě La Cuciny a pro pekárnu Oh Deer bakery vymýšlí příchutě croblih. Právě ona nás krok za krokem naučila vláčné italské koblihy bomboloni ve dvou variantách – světlé s pistáciovým krémem a kakaové s meruňkovým džemem.

Suroviny

Na světlé koblihy
mouka pšeničná hladká 450 g
vysokolepková
krupicový cukr 70 g
droždí čerstvé 15 g
med 20 g
tekutý
vejce 120 g
cca 2,5 vejce, ale Paola doporučuje vše vážit
žloutek 60 g
cca 4 žloutky, ale Paola doporučuje vše vážit
mléko 90 g
máslo 150 g
vanilkový lusk 0.5 ks
kandovaná pomerančová a citronová kůra 1 PL
rozmixovaná s limoncellem na pastu (viz Něco navíc) nebo stejné množství mixu jemně nastrouhané pomerančové a citronové kůry
limoncello
na pomerančovou pastu (viz Něco navíc)
sůl 7 g
rum 10 g
tmavý
arašídový olej
na smažení
krupicový cukr
nebo dextróza na obalení
Na pistáciový krém
mléko 350 g
plnotučné
smetana ke šlehání 150 g
krupicový cukr 150 g
škrob 40 g
kukuřičný
žloutek 110 g
cca 6–7, ale Paola doporučuje vše vážit
pistáciová pasta 84 g
pistáciová pasta (např. Lepé)
Na kakaové koblihy
mouka pšeničná hladká 450 g
vysokolepková
kakao 60 g
černé
krupicový cukr 70 g
droždí čerstvé 15 g
med 20 g
tekutý
vejce 120 g
cca 2,5 ks, ale Paola doporučuje vážit
žloutek 60 g
cca 4 ks, ale Paola doporučuje vážit
mléko 170 g
máslo 150 g
na kostičky
vanilkový lusk 0.5 ks
kandovaná pomerančová a citronová kůra 1 PL
rozmixovaná s limoncellem na pastu (viz Něco navíc) nebo stejné množství mixu jemně nastrouhané pomerančové a citronové kůry
limoncello
na pomerančovou pastu (viz Něco navíc)
sůl 7 g
rum 10 g
tmavý
arašídový olej
na smažení
krupicový cukr
nebo dextróza, na obalení
meruňkový džem
na plnění

Postup

1

TĚSTO
Do mísy od robotu dejte mouku (a případně kakao), cukr, rozdrobené droždí a med. Začněte hákem zpracovávat na pomalé otáčky. Vejce a žloutky rozšlehejte s mlékem a po částech přilévejte k mouce, aby stačila tekutinu vstřebat. Čas od času seškrábněte těsto od stěn mísy. Po zhruba 5 minutách přidejte po několika dávkách máslo, dřeň z vanilkového lusku a pomerančovou pastu nebo citrusovou kůru. Vždy počkejte, až se máslo zapracuje. Když je těsto hladké a zformované, přidejte sůl a úplně nakonec přilijte rum. Na poslední mísení můžete zvýšit rychlost otáček, aby se rum zapracoval. Dobře prohnětené těsto půjde natáhnout (viz obrázek výše v pravém dolním rohu).

NĚCO NAVÍC
Paola dává do těsta voňavou pomerančovou pastu. Jak na ni? 250 g kandované pomerančové kůry a 250 g kandované citronové kůry dejte do výkonného mixéru, zalijte 25 g limoncella a společně rozmixujte. Uzavřete do sklenice a uchovejte v chladu.

Bomboloni postup - suroviny na těsto
ZDROJ: Apetit
Bomboloni postup - příprava těsta
ZDROJ: Apetit
2

KYNUTÍ
Těsto vyjměte z mísy a párkrát jím pleskněte o pracovní desku. Pak ho krouživými pohyby zpracujte do hladké koule. Těsto zakryjte a nechte buď v pokojové teplotě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (těsto obsahuje dost tuku, bude tedy kynout spíše zvolna), nebo je uložte k pomalému kynutí do chladu a ponechte je tam 12 hodin. U pomalého kynutí můžete využít čas k přípravě pistáciového krému.

Bomboloni postup - těsto
ZDROJ: Apetit
3

PISTÁCIOVÝ KRÉM
V hrnci zahřejte mléko a smetanu na 45°C (Dobrým pomocníkem při měření teploty vám bude kuchyňský teploměr). Cukr promíchejte s kukuřičným škrobem metličkou. Žloutky rozmíchejte, nalijte k cukru se škrobem a společně prošlehejte. Část horké mléčné směsi odeberte a spojte za stálého míchání se žloutky, aby se nesrazily, pak vše opatrně přilijte do hrnce ke zbytku mléka a smetany. Zvyšte oheň a za stálého míchání vařte do zhoustnutí – krém by měl mít konzistenci řídkého pudinku a konečnou teplotu 80°C. Když je krém hotový, odstavte jej z ohně, přidejte pistáciovou pastu a dobře prošlehejte. Na povrch krému přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a krém umístěte na nejméně 5 hodin do lednice. Urychlit chladnutí krému můžete tak, že jej nalijete do mělké a široké nádoby.

Bomboloni postup - příprava náplně
ZDROJ: Apetit
Bomboloni postup- vaření pudinku
ZDROJ: Apetit
4

TVAROVÁNÍ A SMAŽENÍ
Vykynuté těsto rozdělte na 14 kousků, každý o váze 70 g. Dlaní krouživými pohyby ukoulejte koblihy a položte je na plech vyložený pečicím papírem a poprášený moukou. Volně zakryjte a nechte cca 2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vysokou vrstvu oleje rozehřejte na 160°C. Každou bombolone smažte 1 minutu po jedné straně, pak pomocí hůlek otočte a opět smažte i po druhé straně 1 minutu. Postup ještě jednou zopakujte – celkově budete koblihu smažit 4 minuty.

Bomboloni postup - pečení koblih
ZDROJ: Apetit
5

DOKONČENÍ
Usmažené bomboloni odkládejte na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk, a nechte je nejméně 10 minut vychladnout, jinak bude krém vytékat. Do mísy nasypte dextrózu (hroznový cukr) nebo krupicový cukr. Ještě horké koblihy potřásáním v cukru obalte. Cukrářský sáček naplňte krémem nebo meruňkovým džemem. Zadní stranou dlouhé lžičky vyhlubte do každé koblihy otvor pro naplnění a pomocí cukrářského sáčku vpravte do světlé koblihy pistáciový krém, do kakaové meruňkový džem.

Bomboloni postup - plnění koblih
ZDROJ: Apetit

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit