Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Na 12 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5749 kcal
Bílkoviny 187 g
Sacharidy 494 g
Tuky 319 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svůdný dezert, který stojí za trošku námahy. 

Suroviny

Na těsto
máslo 200 g
chlazené, na plátky
třtinový cukr 100 g
sůl
Na náplň
dvě skleničky po 300 g
vejce 2 ks
prošlehané
prošlehané
maliny 200 g
k servírování
Na pusinku
vinný ocet bílý 1 ČL
škrob 1 ČL

Postup

1

1 Mouku, máslo a ¼ lžičky soli dejte do robotu a důkladně promíchejte. Přidejte cukr a po jednom i žloutky a 4 lžičky studené vody. Umíchejte těsto, pak přendejte na pracovní plochu a rychle uhněťte dohladka. Těsto pak dejte do kulaté koláčové formy s vroubkovaným okrajem o průměru 25 centimetrů a prsty ho roztlačte po celé ploše a do všech záhybů. Přečnívající těsto odřízněte. Dejte na půl hodiny chladit do ledničky.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Formu s koláčem překryjte papírem na pečení, zatěžkejte suchými fazolemi a pečte patnáct minut. Pak papír s fazolemi odstraňte a pečte dalších 10–15 minut dozlatova. Nechte zchladnout.

3 Mezitím dejte citronový krém do hrnce, přidejte vejce i oba žloutky a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte mírně povařit na hustou a tmavě žlutou hmotu; trvá to zhruba deset minut. Zakryté potravinářskou fólií nechte úplně zchladnout.

4 Většinu – zhruba 170 g – malin rozmačkejte vidličkou a přimíchejte k citronové náplni. Směs pomocí lžíce přendejte do upečeného korpusu a uhlaďte.

5 Bílky ušlehejte ve velké, čisté a suché míse dotuha, pak postupně přidejte cukr a ušlehejte doleskla. Přidejte ocet a kukuřičný škrob. Pak bílky dejte na koláč, lžičkou vytvořte vlny a pečte deset minut, dokud vršky nezezlátnou. Podávejte s malinami a pocukrované.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/8

Apetit magazín