Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč s citronovo-malinovou pusinkou

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Na 12 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5749 kcal
Bílkoviny 187 g
Sacharidy 494 g
Tuky 319 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svůdný dezert, který stojí za trošku námahy. 

Související recepty

Suroviny

Na těsto
máslo 200 g
chlazené, na plátky
třtinový cukr 100 g
sůl
Na náplň
dvě skleničky po 300 g
vejce 2 ks
prošlehané
prošlehané
maliny 200 g
k servírování
Na pusinku
vinný ocet bílý 1 ČL
škrob 1 ČL

Postup

1

1 Mouku, máslo a ¼ lžičky soli dejte do robotu a důkladně promíchejte. Přidejte cukr a po jednom i žloutky a 4 lžičky studené vody. Umíchejte těsto, pak přendejte na pracovní plochu a rychle uhněťte dohladka. Těsto pak dejte do kulaté koláčové formy s vroubkovaným okrajem o průměru 25 centimetrů a prsty ho roztlačte po celé ploše a do všech záhybů. Přečnívající těsto odřízněte. Dejte na půl hodiny chladit do ledničky.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Formu s koláčem překryjte papírem na pečení, zatěžkejte suchými fazolemi a pečte patnáct minut. Pak papír s fazolemi odstraňte a pečte dalších 10–15 minut dozlatova. Nechte zchladnout.

3 Mezitím dejte citronový krém do hrnce, přidejte vejce i oba žloutky a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte mírně povařit na hustou a tmavě žlutou hmotu; trvá to zhruba deset minut. Zakryté potravinářskou fólií nechte úplně zchladnout.

4 Většinu – zhruba 170 g – malin rozmačkejte vidličkou a přimíchejte k citronové náplni. Směs pomocí lžíce přendejte do upečeného korpusu a uhlaďte.

5 Bílky ušlehejte ve velké, čisté a suché míse dotuha, pak postupně přidejte cukr a ušlehejte doleskla. Přidejte ocet a kukuřičný škrob. Pak bílky dejte na koláč, lžičkou vytvořte vlny a pečte deset minut, dokud vršky nezezlátnou. Podávejte s malinami a pocukrované.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/8

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...