0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč s citronovo-malinovou pusinkou

Koláč s citronovo-malinovou pusinkou

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Na 12 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5749 kcal
Bílkoviny 187 g
Sacharidy 494 g
Tuky 319 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svůdný dezert, který stojí za trošku námahy. 

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 350 g
mouka pšeničná hladká
na poprášení
máslo 200 g
chlazené, na plátky
třtinový cukr 100 g
žloutek 2 ks
sůl
Na náplň
citronový krém lemon curd 600 g
dvě skleničky po 300 g
vejce 2 ks
prošlehané
žloutek 2 ks
prošlehané
maliny 200 g
moučkový cukr
k servírování
Na pusinku
moučkový cukr 140 g
vinný ocet bílý 1 ČL
škrob 1 ČL

1 Mouku, máslo a ¼ lžičky soli dejte do robotu a důkladně promíchejte. Přidejte cukr a po jednom i žloutky a 4 lžičky studené vody. Umíchejte těsto, pak přendejte na pracovní plochu a rychle uhněťte dohladka. Těsto pak dejte do kulaté koláčové formy s vroubkovaným okrajem o průměru 25 centimetrů a prsty ho roztlačte po celé ploše a do všech záhybů. Přečnívající těsto odřízněte. Dejte na půl hodiny chladit do ledničky.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Formu s koláčem překryjte papírem na pečení, zatěžkejte suchými fazolemi a pečte patnáct minut. Pak papír s fazolemi odstraňte a pečte dalších 10–15 minut dozlatova. Nechte zchladnout.

3 Mezitím dejte citronový krém do hrnce, přidejte vejce i oba žloutky a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte mírně povařit na hustou a tmavě žlutou hmotu; trvá to zhruba deset minut. Zakryté potravinářskou fólií nechte úplně zchladnout.

4 Většinu – zhruba 170 g – malin rozmačkejte vidličkou a přimíchejte k citronové náplni. Směs pomocí lžíce přendejte do upečeného korpusu a uhlaďte.

5 Bílky ušlehejte ve velké, čisté a suché míse dotuha, pak postupně přidejte cukr a ušlehejte doleskla. Přidejte ocet a kukuřičný škrob. Pak bílky dejte na koláč, lžičkou vytvořte vlny a pečte deset minut, dokud vršky nezezlátnou. Podávejte s malinami a pocukrované.

 

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč