Klasický steak ze svíčkové

Klasický steak ze svíčkové

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 (43)
Do 10 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 672 kcal
Bílkoviny 120 g
Cukr 0 g
Tuky 24 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Rychlou přípravu hovězích steaků prý vymysleli honáci dobytka v Texasu; rozhodně ji přivedli k dokonalosti. Pravá svíčková je nejvybranější kousek — chce to pevnou ruku kovboje —, a snadno připravíte dokonalý steak!

Suroviny

svíčková 600 g
slanina
plátky, na obtočení steaků
sůl
pepř
drcený, čerstvý
rostlinný olej
Ze svíčkové nakrájete steaky vysoké asi pět centimetrů a rukou je naklepejte. Pak je upravte do kulatého tvaru, ovažte plátkem slaniny a posyp­te solí a drceným pepřem. Těžkou, případně grilovací pánev jen lehce potřete olejem a pořádně ji rozpalte. Zprudka opečte biftek, minutu z každé strany. Po této době budete mít krvavý steak. Pokud snížíte plamen a přidáte tři minuty z každé strany, dojdete ke stupni ‚medium rare‘ – pod pevnou vrstvou se skrývá růžové jádro. Po čtyřech minutách z každé strany už by měly být steaky zcela propečené. Vyjměte je z pánve a nechte asi pět minut odpočívat.

V soli  Místo oleje rozpalte v pánvi vrstvičku soli, a až začne hnědnout, vložte steaky. Další postup zůstává stejný.

Pod tlakem  Dejte k sobě prostředníček a palec jedné ruky a hmatem druhé otestujte vytvořený kožní záhyb – stejný je na omak i krvavý steak. Středně propečený tlakově odpovídá hřbetu ruky mezi ukazováčkem a palcem, propečený máte pod kloubem palce.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit