0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Klasický steak ze svíčkové

Klasický steak ze svíčkové
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Klasický steak ze svíčkové

3.6/5 Počet hodnocení: 55
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 672 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 0 g
Tuky 24 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlou přípravu hovězích steaků prý vymysleli honáci dobytka v Texasu; rozhodně ji přivedli k dokonalosti. Pravá svíčková je nejvybranější kousek — chce to pevnou ruku kovboje —, a snadno připravíte dokonalý steak!

Suroviny

svíčková 600 g
plátky, na obtočení steaků
sůl
pepř
drcený, čerstvý
rostlinný olej
1 Ze svíčkové nakrájete steaky vysoké asi pět centimetrů a rukou je naklepejte. Pak je upravte do kulatého tvaru, ovažte plátkem slaniny a posyp­te solí a drceným pepřem.
 
2 Těžkou, případně grilovací pánev jen lehce potřete olejem a pořádně ji rozpalte. Zprudka opečte biftek, minutu z každé strany. Po této době budete mít krvavý steak. Pokud snížíte plamen a přidáte tři minuty z každé strany, dojdete ke stupni ‚medium rare‘ – pod pevnou vrstvou se skrývá růžové jádro. Po čtyřech minutách z každé strany už by měly být steaky zcela propečené. Vyjměte je z pánve a nechte asi pět minut odpočívat.

V soli  Místo oleje rozpalte v pánvi vrstvičku soli, a až začne hnědnout, vložte steaky. Další postup zůstává stejný.

Pod tlakem  Dejte k sobě prostředníček a palec jedné ruky a hmatem druhé otestujte vytvořený kožní záhyb – stejný je na omak i krvavý steak. Středně propečený tlakově odpovídá hřbetu ruky mezi ukazováčkem a palcem, propečený máte pod kloubem palce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč