0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bleskové rajčatové kari s lilkem

Bleskové rajčatové kari s lilkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bleskové rajčatové kari s lilkem

3.6 / 5. Počet hodnocení: 11
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 261 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 41 g
Tuky 5 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle ryze zeleninový pokrm v indickém stylu je tak dobrý, že po masu ani nevzdechnete.

Suroviny

cibule 1 ks
najemno
olivový olej
lilek 2 ks
malé kusy, na kolečka
kurkuma (mletá) 1 ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
koriandr 1 ČL
mletý (semen)
černucha (semínka) 1.5 ČL
černý kmín
rajčata cherry 300 g
koriandr hrst
lístky, nebo nebo hladkolisté petrželky
arabský chléb
jogurt bílý
sůl
citronová štáva
a kůra na dochucení jogurtu

Postup

1

V pánvi rozpalte trochu oleje, opečte na něm cibuli doměkka a pak ji odložte na talíř.

2

Přilijte ještě trochu oleje a po částech na něm osmažte plátky lilku, aby byly zlatohnědé z obou stran.

3

Lilek rychle nasákne tukem, takže oleje nepřidávejte příliš mnoho – během vaření by ho lilek uvolňoval zpátky, a kari by bylo příliš mastné. Opečený lilek odkládejte na talíř.

4

Do prázdné pánve přidejte ještě trochu oleje a půl minuty opékejte kurkumu, římský kmín, koriandr a černuchu, až se vše rozvoní.

5

Pak vložte zpět do pánve lilek a cibuli, přisypte třešňová rajčátka a vařte, dokud rajčata nezavadnou.

6

Dosolte a posypte listy koriandru.

7

Podávejte s opečenými chlebovými plackami a ochuceným bílým jogurtem.

NĚCO NAVÍC
Lilek, který je u nás běžně k dostání, se nemusí dávát vypotit. Když to ale uděláte, nic tím nepokazíte. Vypocený a vyždímaný lilek totiž nenasákne tolik oleje.

Související články

Koření kari, král evropských indických pokrmů
  • Suroviny

Koření kari, král evropských indických pokrmů

Sytá oranžová barva a exotická vůně, která vás láká při vaření přidat ještě špetku. Nebo radši dvě? Ano, řeč je o koření kari. Většina z nás má doma na poličce určitě jednu kořenku s nápisem kari nebo curry. Ale víte, co ve skutečnosti...
Pikatní kari pasta 6x jinak: Pro milovníky asijské kuchyně
  • Tipy a triky

Pikatní kari pasta 6x jinak: Pro milovníky asijské kuchyně

Jakmile poprvé ochutnáte poctivé kari připravené z voňavé kari pasty, budete ztraceni stejně jako my. Svou mírnou posedlost už jsme dovedli tak daleko, že se naši blízcí mohou těšit na kari pasty v podobě dárku. A víte co? Jsou nadšení! A...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/8

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit