Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bleskové rajčatové kari s lilkem
Bleskové rajčatové kari s lilkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bleskové rajčatové kari s lilkem

3.5/5 Počet hodnocení: 18
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 261 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 41 g
Tuky 5 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle ryze zeleninový pokrm v indickém stylu je tak dobrý, že po masu ani nevzdechnete. Bleskové rajčatové kari s lilkem totiž dokáže v několika minutách zachránit rodinnou večeři. 

Suroviny

najemno
olivový olej
lilek 2 ks
malé kusy, na kolečka
římský kmín 1 ČL
mletý
koriandr čerstvý 1 ČL
mletý (semen)
černucha (semínka) 1,5 ČL
černý kmín
rajčata cherry 300 g
koriandr čerstvý hrst
lístky, nebo nebo hladkolisté petrželky
sůl
a kůra na dochucení jogurtu

Postup

1

V pánvi rozpalte trochu oleje, opečte na něm cibuli doměkka a pak ji odložte na talíř.

2

Přilijte ještě trochu oleje a po částech na něm osmažte plátky lilku, aby byly zlatohnědé z obou stran.

3

Lilek rychle nasákne tukem, takže oleje nepřidávejte příliš mnoho – během vaření by ho lilek uvolňoval zpátky, a kari by bylo příliš mastné. Opečený lilek odkládejte na talíř.

4

Do prázdné pánve přidejte ještě trochu oleje a půl minuty opékejte kurkumu, římský kmín, koriandr a černuchu, až se vše rozvoní.

5

Pak vložte zpět do pánve lilek a cibuli, přisypte třešňová rajčátka a vařte, dokud rajčata nezavadnou.

6

Dosolte a posypte listy koriandru.

7

Podávejte s opečenými chlebovými plackami a ochuceným bílým jogurtem.

NĚCO NAVÍC
Lilek, který je u nás běžně k dostání, se nemusí dávát vypotit. Když to ale uděláte, nic tím nepokazíte. Vypocený a vyždímaný lilek totiž nenasákne tolik oleje.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/8

Apetit magazín