Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3600 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 242 g
Tuky 220 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nabízíme vám náš rodinný recept. Někdo tuto staročeskou pochoutku vykrajuje do tvaru listů, my smažíme čtverečky.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 270 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
žloutek 5 ks
smetana 200 ml
rum 2 PL
sůl 1 špetka
krupicový cukr 2 PL
citron 1 ks
nastrouhaná kůra
olej
na smažení
moučkový cukr
na posypání

1 Mouku prosijte s práškem do pečiva na vál a uprostřed udělejte důlek. Přidejte žloutky, smetanu, rum, sůl, cukr a citronovou kůru. Vypracujte hebké těsto, rozdělte je na čtyři díly a přikryjte utěrkou, aby nevyschlo.

2 Každý díl těsta tence vyválejte. Snažte se co nejméně podsypávat moukou; pokud se vám těsto lepí, můžete zkusit trik s vyvalováním mezi dvěma potravinářskými fóliemi. Z plátů těsta pak pomocí nože nebo čtverhranné formičky vykrájejte čtverce či obdélníky. Do každého udělejte dva zářezy.

3 Ve vyšší pánvi nebo kastrolu rozpalte olej (měl by sahat do výšky 3–4 cm). Postupně do něj vkládejte čtverečky a ze všech stran je smažte. Okapané a vychladlé boží milosti posypte moučkovým cukrem.

JAK ZMRAZIT 
Postupujte až do bodu 2. Milosti naskládejte vedle sebe na fólii a položte na rovný tác. I s tácem dejte do mrazáku. Až bude těsto zmrzlé, můžete řezy navrstvit na sebe (doporučujeme je proložit fólií, aby se neslepily). Pak už můžete postupovat podle bodu 3, jen prodlužte dobu smažení.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit