0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Boží milosti
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3564 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 236 g
Tuky 220 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nabízíme vám náš rodinný recept. Někdo tuto staročeskou pochoutku vykrajuje do tvaru listů, my smažíme čtverečky.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 270 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
žloutek 5 ks
smetana 200 ml
rum 2 PL
sůl 1 špetka
krupicový cukr 2 PL
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
olej
na smažení
moučkový cukr
na posypání

Postup

1

Mouku prosijte s práškem do pečiva na vál a uprostřed udělejte důlek. Přidejte žloutky, smetanu, rum, sůl, cukr a citronovou kůru. Vypracujte hebké těsto, rozdělte je na čtyři díly a přikryjte utěrkou, aby nevyschlo.

2

Každý díl těsta tence vyválejte. Snažte se co nejméně podsypávat moukou; pokud se vám těsto lepí, můžete zkusit trik s vyvalováním mezi dvěma potravinářskými fóliemi. Z plátů těsta pak pomocí nože nebo čtverhranné formičky vykrájejte čtverce či obdélníky. Do každého udělejte dva zářezy.

3

Ve vyšší pánvi nebo kastrolu rozpalte olej (měl by sahat do výšky 3–4 cm). Postupně do něj vkládejte čtverečky a ze všech stran je smažte. Okapané a vychladlé boží milosti posypte moučkovým cukrem.

JAK ZMRAZIT 
Postupujte až do bodu 2. Milosti naskládejte vedle sebe na fólii a položte na rovný tác. I s tácem dejte do mrazáku. Až bude těsto zmrzlé, můžete řezy navrstvit na sebe (doporučujeme je proložit fólií, aby se neslepily). Pak už můžete postupovat podle bodu 3, jen prodlužte dobu smažení.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...