Nabízíme vám náš rodinný recept na boží milosti. Někdo tuto staročeskou pochoutku vykrajuje do tvaru listů, my smažíme čtverečky. Boží milosti ze šlehačky jsou křehké, nadýchané a o Velikonocích nikdy nesmí chybět na našem stole.
Suroviny
Postup
Mouku prosijte s práškem do pečiva na vál a uprostřed udělejte důlek. Přidejte žloutky, smetanu, rum, sůl, cukr a citronovou kůru. Vypracujte hebké těsto, rozdělte je na čtyři díly a přikryjte utěrkou, aby nevyschlo.
Každý díl těsta tence vyválejte. Snažte se co nejméně podsypávat moukou; pokud se vám těsto lepí, můžete zkusit trik s vyvalováním mezi dvěma potravinářskými fóliemi. Z plátů těsta pak pomocí nože nebo čtverhranné formičky vykrájejte čtverce či obdélníky. Do každého udělejte dva zářezy.
Ve vyšší pánvi nebo kastrolu rozpalte olej (měl by sahat do výšky 3–4 cm). Postupně do něj vkládejte čtverečky a ze všech stran je smažte. Okapané a vychladlé boží milosti posypte moučkovým cukrem.
JAK ZMRAZIT
Postupujte až do bodu 2. Milosti naskládejte vedle sebe na fólii a položte na rovný tác. I s tácem dejte do mrazáku. Až bude těsto zmrzlé, můžete řezy navrstvit na sebe (doporučujeme je proložit fólií, aby se neslepily). Pak už můžete postupovat podle bodu 3, jen prodlužte dobu smažení.