Božský dort s tvarohovým krémem, švestkami a hrstkou pistácií

Božský dort s tvarohovým krémem, švestkami a hrstkou pistácií

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Korpus:

- 5 vajec

- 400g hladké mouky

- 380g cukru krupice

- 150ml plnotučného mléka

- 140ml slunečnicového oleje

- 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva

- špetka soli

- prášek z pravé vanilky

 

Krém:

- 250g mascarpone

- 250ml vysokoprocentní šlehačky

- 1 tučný tvaroh (zabalený v obalu, ne ve vaničce, správný je například jaroměřický tvaroh)

- moučkový cukr podle chuti

- 2 hrsti nasekaných pistácií

 

Švestková poleva:

  • 200g měkkých švestek
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 3 lžíc vody
  • skořice
  • citronová kůra

Ganache:

- 150ml 33% smetany

- 300g hořké čokolády (nejlépe v peckách)

 

Ozdobení:

ovoce podle chuti, květiny, oblíbené sušenky

V první míse smícháme prosátou hladkou mouku, prášek do pečiva, špetku soli a vanilková semínka. Promícháme.

Odměříme si mléko a nalijeme ho do společné nádoby s olejem.

Ve další míse vyšleháme bílky do pevné pěny. Poté pomalu přidáváme po jednom žloutky a nepřestáváme šlehat do světlé pěny. Pomalu začneme přisypávat cukr. Až je směs homogenní, začneme na střídačku přidávat sypkou (mouka atd.) a tekutou směs (mléko a olej). Teď už nešleháme, ale pomalu mícháme například stěrkou.

 

Připravenou směs nalijeme do dvou připravených forem a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů na cca 50 minut. Korpus necháme po upečení vychladnout na mřížce, poté ho zabalíme do potravinové folie a dáme přes noc do lednice. Krásně se uleží a lépe se pak krájí.

 

Druhý den si připravíme krém. Dáme do mísy tvaroh a společně s dvěma lžícemi prosátého moučkového cukru ho jemně prošleháme. Začneme přidávat vyšlehanou šlehačku a jako poslední po lžicích mascarpone. Je důležité nechat každou lžíci mascarpone pořádně se spojit s již vzniklou směsí, aby se nám mascarpone nesrazilo. Podle chuti dosladíme (není však třeba mít krém příliš sladký, to dostatečně obstará směs ze švestek). Do krému přimícháme nasekané pistácie. Krém dáme do ledničky.

Do pánve dáme vypeckované švestky, zasypeme je cukrem, přidáme vodu a povaříme. Necháme je jemně zkaramelizovat. Nakonec přidáme trochu skořice a citronové kůry.

 

Oba korpusy podélně rozkrojíme a naplníme krémem, na který dáme již chladnou směs ze švestek. Dort dáme ztuhnout na dvě hodiny do lednice.

 

Připravíme si ganache - rozehřejeme v rendlíku smetanu, odstavíme a rozmícháme v ní hořkou čokoládu. Směsí pokryjeme dort, který poté podle chuti dozdobíme. Vše bude na krému z čokolády krásně držet. Pokud chceme, můžeme ze zbylé ganache ještě na dort udělat “stékance”:)

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit