0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Božský dort s tvarohovým krémem a švestkami

Božský dort s tvarohovým krémem a švestkami

Hodnocení receptu
4.1 / 5. Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9823 kcal
Bílkoviny 215 g
Sacharidy 913 g
Tuky 564 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 5 ks
mouka pšeničná hladká 400 g
krupicový cukr 380 g
mléko 150 ml
plnotučné
rostlinný olej 140 ml
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl špetka
bílkovinný vanilkový prášek
Krém
mascarpone 250 g
smetana ke šlehání 250 ml
tvaroh měkký 250 g
moučkový cukr
podle chuti
pistácie 2 hrsti
nasekané
Švestková poleva
švestky 200 g
třtinový cukr 5 PL
voda 3 PL
skořice
citronová kůra
Ganache
smetana ke šlehání 150 ml
čokoláda 300 g
Zdobení
ovoce
podle chuti
čokoládové sušenky
čerstvé jedlé květy

Postup

1

V první míse smícháme prosátou hladkou mouku, prášek do pečiva, špetku soli a vanilková semínka. Promícháme.

2

Odměříme si mléko a nalijeme ho do společné nádoby s olejem.

3

Ve další míse vyšleháme bílky do pevné pěny. Poté pomalu přidáváme po jednom žloutky a nepřestáváme šlehat do světlé pěny. Pomalu začneme přisypávat cukr. Až je směs homogenní, začneme na střídačku přidávat sypkou (mouka atd.) a tekutou směs (mléko a olej). Teď už nešleháme, ale pomalu mícháme například stěrkou.

4

Připravenou směs nalijeme do dvou připravených forem a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů na cca 50 minut. Korpus necháme po upečení vychladnout na mřížce, poté ho zabalíme do potravinové folie a dáme přes noc do lednice. Krásně se uleží a lépe se pak krájí.

5

Druhý den si připravíme krém. Dáme do mísy tvaroh a společně s dvěma lžícemi prosátého moučkového cukru ho jemně prošleháme. Začneme přidávat vyšlehanou šlehačku a jako poslední po lžicích mascarpone. Je důležité nechat každou lžíci mascarpone pořádně se spojit s již vzniklou směsí, aby se nám mascarpone nesrazilo. Podle chuti dosladíme (není však třeba mít krém příliš sladký, to dostatečně obstará směs ze švestek). Do krému přimícháme nasekané pistácie. Krém dáme do ledničky.

6

Do pánve dáme vypeckované švestky, zasypeme je cukrem, přidáme vodu a povaříme. Necháme je jemně zkaramelizovat. Nakonec přidáme trochu skořice a citronové kůry.

7

Oba korpusy podélně rozkrojíme a naplníme krémem, na který dáme již chladnou směs ze švestek. Dort dáme ztuhnout na dvě hodiny do lednice.

8

Připravíme si ganache - rozehřejeme v rendlíku smetanu, odstavíme a rozmícháme v ní hořkou čokoládu. Směsí pokryjeme dort, který poté podle chuti dozdobíme. Vše bude na krému z čokolády krásně držet. Pokud chceme, můžeme ze zbylé ganache ještě na dort udělat “stékance”:)

Autor: dvorakristyna

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč