Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborové kari
ZDROJ: Apetit
sdílet:
2.8/5 Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3031 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 465 g
Tuky 59 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramborové kari je variací na známý indický recept aloo gobi, ve kterém brambory doplňuje další zelenina, a hlavně spousta voňavého koření.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
zázvor (čerstvý) 1 PL
nakrájený nadrobno
kari koření 1 PL
garam masala 2 ČL
římský kmín 2 ČL
mletý
sůl
kajenský pepř 1 špetka
varný typ A, oloupané a nakrájené na kostičky
cizrna 400 g
1 konzerva
1 konzerva
nebo třtinový, podle chuti
limetová šťáva
podle chuti
mražený hrášek 1 hrst
koriandr čerstvý
k podávání
rýže vařená
k podávání

Postup

1

V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a nechte ji na mírném plameni zvolna zesklovatět. Přidejte česnek, zázvor a nechte rozvonět. Vsypte kari, garam masalu, římský kmín, kurkumu, sůl a kajenský pepř. Minutu opékejte, aby se koření rozvonělo. Vmíchejte brambory. Přidejte cizrnu, rajčata, kokosové mléko a vařte do změknutí brambor (díky rajčatům budou na povrchu pevné, uvnitř měkké).

2

Dochuťte cukrem, limetovou šťávou, vmíchejte hrášek a nechte prohřát. Podávejte s čerstvým koriandrem a rýží.

BRAMBORY JAKO HLAVNÍ CHOD

  • Opečené brambory se slaninou a špenátem nebo se zelím fungují stejně dobře, jako když takto připravíte noky nebo špecle.
  • Jacket potato je velká pečená brambora s náplní dle chuti. Můžete ji jen posypat sýrem a přidat ochucenou zakysanou smetanu nebo do ní vložit panenku se smetanou a houbami, trhané maso či pečenou zeleninu.
  • Brambory můžete použít jako jakoukoliv jinou zeleninu, ať už je zapečete, uděláte kari, nebo je přidáte jako vložku do polévky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...