Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kambodžské červené kari podle Sofie Smith

Nepodceňte poctivé krájení ingrediencí do pasty, robot je sice zvládne rozmixovat, ale pasta pak bude ,chlupatá‘.

Vydání: 2018/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ výroba pasty
PT10M
Vaření 0:10
Omáčka

Ingredience

    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 40–60 g kambodžské kari pasty (recept níže)
    • 400 ml konzerva kokosového mléka
    • 1–2 chilli papričky + další k podávání
    • vršky citronové trávy z kari pasty
    • 3 listy kaffirové limety (nemusí být)
    • 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na 5mm plátky
    • 3 mrkve, nakrájené na 3mm kolečka
    • 1 malá konzerva cizrny, scezená a propláchnutá, zrna zbavená slupek
    • 200 g zelených fazolek (mohou být i mražené)
    • 4 lžíce světlé sójové omáčky nebo podle chuti
    • limetová šťáva podle chuti + klínky k podávání
    • nasekaný čerstvý koriandr k podávání
    • vařená jasmínová rýže k podávání

    NA KAMBODŽSKOU KARI PASTU

    • 30 g citronové trávy, spodky a vršky odříznuté
    • 60 g galangalu, pečlivě omytého
    • 40 g karchai (kořínky podobné kuřecím pařátkům s vůní fernetu)
    • 30 g stroužků česneku, oloupaných
    • 60 g šalotek, oloupaných
    • 8 listů kaffirové limety (lze i mražené)
    • 60 g koriandrových kořínků, omytých
    • 30 g čerstvé kurkumy, oloupané
    • 3 lžičky sušeného chilli
    • 2 lžičky sladké mleté papriky
    • 1 lžička soli
    • 2 hvězdičky badyánu
    • 8 tobolek kardamomu
    • 2 g mletého muškátového oříšku
    • 90 ml rostlinného oleje + na opékání

Příprava jídla

1 Všechny suroviny na pastu jemně nakrájejte nebo roztlučte v hmoždíři (koření). Vše vsypte do výkonného mixéru a rozmixujte dohladka.

2 Na 1–2 lžících oleje pastu opékejte, dokud se nerozvoní, nezmění barvu i chuť, ale nespalte ji, aby nezhořkla. Trvá to asi 20 minut. (Pastu, co hned nespotřebujete, uchovejte v lednici po dobu 2 týdnů nebo v mrazáku).

3 Na omáčku opékejte na oleji hotovou (už jednou opečenou!) pastu, dokud se nerozvoní, pak ji zalijte mlékem, plechovku vypláchněte stejným množstvím vody a nalijte do hrnce. Přidejte celé chilli papričky (pro pálivější verzi je podélně rozpulte), citronovou trávu a kaffirové listy, chcete-li. Přiveďte k varu, přihoďte brambory, po chvíli mrkev, a když bude zelenina téměř měkká, cizrnu a fazolky. Nechte chvíli projít varem, odstavte, dochuťte sójovkou a limetovou šťávou a podávejte s rýží, posypané koriandrem a vedle přidejte jemně nakrájenou chilli papričku k přiostření.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Domácí kuřecí paštika

Kynuté šneky s malinami

Přidat komentář