Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kambodžské červené kari podle Sofie Smith
Kambodžské červené kari podle Sofie Smith
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kambodžské červené kari podle Sofie Smith

4.6/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2387 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 224 g
Tuky 134 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nepodceňte poctivé krájení ingrediencí do pasty, robot je sice zvládne rozmixovat, ale pasta pak bude ,chlupatá‘.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
kambodžská kari pasta (suroviny a recept níže)
1–2 podle chuti + další k podávání
citronová tráva
vršky zbylé z kari pasty
koření 3 lístky
listy kaffirové limety (nemusí být)
velké, oloupané a nakrájené na 5mm plátky
mrkev 3 ks
nakrájená na 3mm kolečka
konzerva – scezená a propláchnutá, zrna zbavená slupek
fazolky zelené 200 g
mohou být i mražené
sójová omáčka 4 PL
světlá nebo podle chuti
šťáva podle chuti + klínky k podávání
koriandr čerstvý
nasekaný k podávání
rýže jasmínová
vařená k podávání
NA KAMBODŽSKOU KARI PASTU
citronová tráva 30 g
spodky a vršky odříznuté
galangal 60 g
pečlivě omytý
koření 40 g
karchai (kořínky podobné kuřecím pařátkům s vůní fernetu)
oloupané stroužky
oloupaná
koření 8 lístků
listy kaffirové limety (lze i mražené)
koriandr čerstvý 60 g
koriandrové kořínky omyté
oloupaná
chilli sušené 3 ČL
sůl 1 ČL
badyán 2 hvězdičky
kardamom 8 tobolek
rostlinný olej 90 ml
+ na opékání

Postup

1

Všechny suroviny na pastu jemně nakrájejte nebo roztlučte v hmoždíři (koření). Vše vsypte do výkonného mixéru a rozmixujte dohladka.

2

Na 1–2 lžících oleje pastu opékejte, dokud se nerozvoní, nezmění barvu i chuť, ale nespalte ji, aby nezhořkla. Trvá to asi 20 minut. (Pastu, co hned nespotřebujete, uchovejte v lednici po dobu 2 týdnů nebo v mrazáku).

3

Na omáčku opékejte na oleji hotovou (už jednou opečenou!) pastu, dokud se nerozvoní, pak ji zalijte mlékem, plechovku vypláchněte stejným množstvím vody a nalijte do hrnce. Přidejte celé chilli papričky (pro pálivější verzi je podélně rozpulte), citronovou trávu a kaffirové listy, chcete-li. Přiveďte k varu, přihoďte brambory, po chvíli mrkev, a když bude zelenina téměř měkká, cizrnu a fazolky. Nechte chvíli projít varem, odstavte, dochuťte sójovkou a limetovou šťávou a podávejte s rýží, posypané koriandrem a vedle přidejte jemně nakrájenou chilli papričku k přiostření.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/8

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...