Kambodžské červené kari podle Sofie Smith

Kambodžské červené kari podle Sofie Smith

Hodnocení receptu
Průměr: 3 (1)
Do 20 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2149 kcal
Bílkoviny 44 g
Cukr 194 g
Tuky 127 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nepodceňte poctivé krájení ingrediencí do pasty, robot je sice zvládne rozmixovat, ale pasta pak bude ,chlupatá‘.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
40 g
kambodžská kari pasta (recept níže)
400 ml
konzerva kokosového mléka
chilli paprička 1 ks
+ další k podávání
citronová tráva
vršky z kari pasty
3
kaffirová limeta (nemusí být)
brambory 2 ks
velké, oloupané a nakrájené na 5mm plátky
mrkev 3 ks
nakrájené na 3mm kolečka
cizrna 1
scezená a propláchnutá, zrna zbavená slupek
fazolky zelené 200 g
(mohou být i mražené)
4 PL
světlá sójová omáčka nebo podle chuti
limetková šťáva podle chuti + klínky k podávání
koriandr
nasekaný k podávání
rýže jasmínová
vařená jk podávání
NA KAMBODŽSKOU KARI PASTU
citronová tráva 30 g
spodky a vršky odříznuté
galangal 60 g
pečlivě omytého
40 g
karchai (kořínky podobné kuřecím pařátkům s vůní fernetu)
česnek 30 g
stroužků, oloupaných
šalotka 60 g
oloupaných
8
kaffirová limeta (lze i mražené)
60 g
koriandrové kořínky omytých
kurkuma (mletá) 30 g
čerstvá, oloupaná
chilli sušené 3 ČL
sušené
paprika sladká 2 ČL
sůl 1 ČL
badyán 2 hvězdičky
kardamom 8 tobolek
muškátový oříšek 2 g
mletého
rostlinný olej 90 ml
+ na opékání

1 Všechny suroviny na pastu jemně nakrájejte nebo roztlučte v hmoždíři (koření). Vše vsypte do výkonného mixéru a rozmixujte dohladka.

2 Na 1–2 lžících oleje pastu opékejte, dokud se nerozvoní, nezmění barvu i chuť, ale nespalte ji, aby nezhořkla. Trvá to asi 20 minut. (Pastu, co hned nespotřebujete, uchovejte v lednici po dobu 2 týdnů nebo v mrazáku).

3 Na omáčku opékejte na oleji hotovou (už jednou opečenou!) pastu, dokud se nerozvoní, pak ji zalijte mlékem, plechovku vypláchněte stejným množstvím vody a nalijte do hrnce. Přidejte celé chilli papričky (pro pálivější verzi je podélně rozpulte), citronovou trávu a kaffirové listy, chcete-li. Přiveďte k varu, přihoďte brambory, po chvíli mrkev, a když bude zelenina téměř měkká, cizrnu a fazolky. Nechte chvíli projít varem, odstavte, dochuťte sójovkou a limetovou šťávou a podávejte s rýží, posypané koriandrem a vedle přidejte jemně nakrájenou chilli papričku k přiostření.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit