Aloo gobi neboli květák a brambory je skvělé indické vegetariánské jídlo. Polechtá vaše chuťové buňky a zahřeje tělo. Pokud hledáte recept na luxusní květák a téměř bez práce, pak jste tu správně.
Suroviny
Postup
Ořechy zalijte 250 ml horké vody a nechte zhruba 1 hodinu namočené.
Květák dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a vařte zhruba 15–20 minut, aby byl měkký. Na posledních 10 minut přidejte brambory. Sceďte, nechte vše vychladnout a květák rozkrájejte na větší kusy.
Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory a květák dejte do pekáče, posypte polovinou kurkumy a kmínem. Zakápněte kokosovým olejem, osolte a dejte péct na 10 minut.
Zbylý kokosový olej rozehřejte v pánvi, přisypte cibuli a opékejte ji dozlatova. Potom přidejte česnek, zázvor a 3–4 minuty opékejte. Přisypte koření garam masala, zbylou kurkumu a za stálého míchání ještě asi minutu opékejte. Přidejte koriandrové stonky, polovinu chilli a 250 ml vody.
Slijte kešú a vmíchejte je do pánve. Obsah pánve rozmixujte na pastu a rozprostřete do pekáče ke květáku. Osolte a pečte ještě 40 minut.
Aloo gobi podávejte posypané koriandrem, nasucho opečenými a podrcenými kešú ořechy, černuchou nebo sezamem a zbylými chilli papričkami, s klínky limety, rýží a jogurtem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nechte placičky na jindy – květák 24x jinak(33 receptů )
- Pozdrav z Thajska, Indie i Srí Lanky: 40x kari(39 receptů )
- Co zapéct v troubě? Jídla z jednoho pekáčku aneb rychlé a bezpracné obědy či večeře(60 receptů )