Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Aloo gobi neboli květák a brambory
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 54
Do 90 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1608 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 218 g
Tuky 60 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Aloo gobi neboli květák a brambory je skvělé indické vegetariánské jídlo. Polechtá vaše chuťové buňky a zahřeje tělo. Pokud hledáte recept na luxusní květák a téměř bez práce, pak jste tu správně.

Související recepty

Suroviny

kešú 100 g
+ k podávání
v celku
menší, přepůlené
římský kmín 1 ČL
mletý
nadrobno
zázvor (čerstvý) 25 g
asi 5cm kousek, nastrouhaný najemno
česnek 6 stroužků
drcených
garam masala 2 ČL
koriandr čerstvý 1 svazek
lístky otrhané, stonky nakrájené nadrobno + navíc lístky k podávání
zelené, zbavené semínek a nakrájené nadrobno
sezamová semínka
černý sezam nebo černucha, k podávání
na klínky, k podávání
rýže vařená
k podávání
k podávání

Postup

1

Ořechy zalijte 250 ml horké vody a nechte zhruba 1 hodinu namočené.

2

Květák dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a vařte zhruba 15–20 minut, aby byl měkký. Na posledních 10 minut přidejte brambory. Sceďte, nechte vše vychladnout a květák rozkrájejte na větší kusy.

3

Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory a květák dejte do pekáče, posypte polovinou kurkumy a kmínem. Zakápněte kokosovým olejem, osolte a dejte péct na 10 minut.

4

Zbylý kokosový olej rozehřejte v pánvi, přisypte cibuli a opékejte ji dozlatova. Potom přidejte česnek, zázvor a 3–4 minuty opékejte. Přisypte koření garam masala, zbylou kurkumu a za stálého míchání ještě asi minutu opékejte. Přidejte koriandrové stonky, polovinu chilli a 250 ml vody.

5

Slijte kešú a vmíchejte je do pánve. Obsah pánve rozmixujte na pastu a rozprostřete do pekáče ke květáku. Osolte a pečte ještě 40 minut.

6

Aloo gobi podávejte posypané koriandrem, nasucho opečenými a podrcenými kešú ořechy, černuchou nebo sezamem a zbylými chilli papričkami, s klínky limety, rýží a jogurtem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín