Aloo gobi neboli květák a brambory

Aloo gobi neboli květák a brambory
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Aloo gobi neboli květák a brambory

3.3 / 5. Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1608 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 218 g
Tuky 60 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až budete přeslazení rohlíčky, lineckým a dalším cukrovím, uvařte si tohle indické vegetariánské jídlo. Vaše chuťové buňky budou mít Vánoce!

Suroviny

kešú 100 g
+ k podávání
květák 1 ks
v celku
brambory nové 600 g
menší, přepůlené
kurkuma (mletá) 3 ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
kokosové mléko 180 ml
cibule 1 ks
nadrobno
zázvor (čerstvý) 25 g
asi 5cm kousek, nastrouhaný najemno
česnek 6 stroužků
drcených
garam masala 2 ČL
koriandr 1 svazek
lístky otrhané, stonky nakrájené nadrobn + navíc lístky k podávání
chilli paprička 2 ks
zelené, zbavené semínek a nakrájené nadrobno
sezamová semínka
černý sezam nebo černucha, k podávání
limeta
na klínky, k podávání
rýže vařená
k podávání
jogurt bílý
k podávání

1 Ořechy zalijte 250 ml horké vody a nechte zhruba 1 hodinu namočené.

2 Květák dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a vařte zhruba 15–20 minut, aby byl měkký. Na posledních 10 minut přidejte brambory. Sceďte, nechte vše vychladnout a květák rozkrájejte na větší kusy.

3 Troubu předehřejte na 200°C. Brambory a květák dejte do pekáče, posypte polovinou kurkumy a kmínem. Zakápněte kokosovým olejem, osolte a dejte péct na 10 minut.

4 Zbylý kokosový olej rozehřejte v pánvi, přisypte cibuli a opékejte ji dozlatova. Potom přidejte česnek, zázvor a 3–4 minuty opékejte. Přisypte koření garam masala, zbylou kurkumu a za stálého míchání ještě asi minutu opékejte. Přidejte koriandrové stonky, polovinu chilli a 250ml vody. Slijte kešú a vmíchejte je do pánve. Obsah pánve rozmixujte na pastu a rozprostřete do pekáče ke květáku. Osolte a pečte ještě 40 minut.

5 Podávejte posypané koriandrem, nasucho opečenými a podrcenými kešú ořechy, černuchou nebo sezamem a zbylými chilli papričkami, s klínky limety, rýží a jogurtem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit