0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Aloo gobi neboli květák a brambory

Aloo gobi neboli květák a brambory
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Aloo gobi neboli květák a brambory

4.6/5 Počet hodnocení: 32
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1608 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 218 g
Tuky 60 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až budete přeslazení rohlíčky, lineckým a dalším cukrovím, uvařte si tohle indické vegetariánské jídlo. Vaše chuťové buňky budou mít Vánoce!

Suroviny

kešú 100 g
+ k podávání
v celku
brambory nové 600 g
menší, přepůlené
římský kmín 1 ČL
mletý
cibule 1 ks
nadrobno
zázvor (čerstvý) 25 g
asi 5cm kousek, nastrouhaný najemno
česnek 6 stroužků
drcených
garam masala 2 ČL
koriandr čerstvý 1 svazek
lístky otrhané, stonky nakrájené nadrobn + navíc lístky k podávání
chilli paprička 2 ks
zelené, zbavené semínek a nakrájené nadrobno
sezamová semínka
černý sezam nebo černucha, k podávání
na klínky, k podávání
rýže vařená
k podávání
k podávání

Postup

1

Ořechy zalijte 250 ml horké vody a nechte zhruba 1 hodinu namočené.

2

Květák dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a vařte zhruba 15–20 minut, aby byl měkký. Na posledních 10 minut přidejte brambory. Sceďte, nechte vše vychladnout a květák rozkrájejte na větší kusy.

3

Troubu předehřejte na 200°C. Brambory a květák dejte do pekáče, posypte polovinou kurkumy a kmínem. Zakápněte kokosovým olejem, osolte a dejte péct na 10 minut.

4

Zbylý kokosový olej rozehřejte v pánvi, přisypte cibuli a opékejte ji dozlatova. Potom přidejte česnek, zázvor a 3–4 minuty opékejte. Přisypte koření garam masala, zbylou kurkumu a za stálého míchání ještě asi minutu opékejte. Přidejte koriandrové stonky, polovinu chilli a 250ml vody. Slijte kešú a vmíchejte je do pánve. Obsah pánve rozmixujte na pastu a rozprostřete do pekáče ke květáku. Osolte a pečte ještě 40 minut.

5

Podávejte posypané koriandrem, nasucho opečenými a podrcenými kešú ořechy, černuchou nebo sezamem a zbylými chilli papričkami, s klínky limety, rýží a jogurtem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...