Aloo gobi neboli květák a brambory

Aloo gobi neboli květák a brambory

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 (22)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1608 kcal
Bílkoviny 47 g
Cukr 218 g
Tuky 60 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až budete přeslazení rohlíčky, lineckým a dalším cukrovím, uvařte si tohle indické vegetariánské jídlo. Vaše chuťové buňky budou mít Vánoce!

Související recepty

Harira

Hutná polévka inspirovaná Marokem má v sobě o...

Suroviny

kešú 100 g
+ k podávání
květák 1 ks
vcelku
brambory nové 600 g
menší, přepůlené
kurkuma (mletá) 3 ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
kokosové mléko 180 ml
cibule 1 ks
nadrobno
zázvor (čerstvý) 25 g
najemno
česnek 6 stroužků
drcených
garam masala 2 ČL
koriandr 1 svazek
+ k podávání
chilli paprička 2 ks
zbavené semínek a nakrájené nadrobno
černucha nebo černý sezam, k podávání
limeta
na klínky, k podávání
rýže uvařená
k podávání
jogurt bílý
k podávání

1 Ořechy zalijte 250 ml horké vody a nechte zhruba 1 hodinu namočené.

2 Květák dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a vařte zhruba 15–20 minut, aby byl měkký. Na posledních 10 minut přidejte brambory. Sceďte, nechte vše vychladnout a květák rozkrájejte na větší kusy.

3 Troubu předehřejte na 200°C. Brambory a květák dejte do pekáče, posypte polovinou kurkumy a kmínem. Zakápněte kokosovým olejem, osolte a dejte péct na 10 minut.

4 Zbylý kokosový olej rozehřejte v pánvi, přisypte cibuli a opékejte ji dozlatova. Potom přidejte česnek, zázvor a 3–4 minuty opékejte. Přisypte koření garam masala, zbylou kurkumu a za stálého míchání ještě asi minutu opékejte. Přidejte koriandrové stonky, polovinu chilli a 250ml vody. Slijte kešú a vmíchejte je do pánve. Obsah pánve rozmixujte na pastu a rozprostřete do pekáče ke květáku. Osolte a pečte ještě 40 minut.

5 Podávejte posypané koriandrem, nasucho opečenými a podrcenými kešú ořechy, černuchou nebo sezamem a zbylými chilli papričkami, s klínky limety, rýží a jogurtem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Vyměňte jednohubky za mezze a tapas

Pořádáte narozeninovou oslavu a přemýšlíte, čím hosty ohromit? Zapomeňte na jednohubky s klobásou. Vyzkoušejte chutnou a skvělou exotiku. Mezze či španělské tapas můžete připravit kdykoliv během roku.   ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Rostlinná alternativa másla? Odpovědná volba!

Stále více lidí přechází z různých důvodů na veganskou, vegetariánskou nebo flexitariánskou stravu. Například proto, že trpí potravinovou alergií nebo chtějí využívat nutriční výhody rostlinné stravy. Někteří při vývoji svého jídelníčku...
  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...

Obchod Apetit