Nová registrace Zapomenuté heslo

Co s jablky: 35 snadných jablečných dezertů, na kterých si pochutnají všichni

5. 10. 2017
Jablečný páj
Apetit

Připravte si tradiční mřížkovaný apple pie či koláč s jablky, trhanec, závin, štrůdl, pečená jablka či rychlou jablečnou buchtu na plech... A mnoho dalšího. K jablkům skvěle ladí tvaroh, rozinky v rumu, hrušky, skořice nebo třeba perníkové koření. Upečte si, na co máte chuť a suroviny!

Některé odrůdy jablek mají sladší chuť, jiné kyselejší, některé jsou šťavnaté, jiné zase moučné. I na našem trhu máme na výběr několik desítek druhů jablek. My jsme pro vás vybrali pár z těch nejznámějších a poradíme vám, jestli se hodí spíše na pečení, skladování, do salátů nebo rovnou k jídlu.  

Zimní banánové

Jak už název napovídá, tato odrůda jablek je pozdní, sklízí se až v říjnu a jablka jsou dobře skladovatelná až do dubna.

  • Mají žlutozelenou barvu s červenými skvrnami a svou velmi aromatickou sladkou chutí i vůní připomínají banány.
  • Hodí se na pečení, do kompotů nebo přesnídávek, které díky nim budou krásně sladké.

Jonagold

Jonagold je jednou z nejoblíbenějších odrůd jablek. Má žlutozelenou červenou barvu. Díky vyváženému obsahu kyselin a cukrů je tato odrůda velmi lahodná.

Spartan

Plody této odrůdy jsou kulaté a menší, zabarvené do tmavě červena fialova. Mají pevnou slupku, šťavnatou dužinu a jsou sladké.

  • Nejlépe uděláte, když si dáte spartan ke svačině, pečením byste zbytečně ztratili jeho skvělou chuť.
  • Hodí se také ke skladování.

Golden Delicious

Golden Delicious je jednou z nejoblíbenějších, nejrozšířenějších a zároveň nejstarších odrůd jablek. Tento druh byl objeven už kolem roku 1800 v USA. Plody mají světle zelenoužlutou barvu. Jablka mají pevnou slupku a jsou křehká, šťavnatá a sladká.

  • Hodí se k přímé konzumaci, ale chybu neuděláte ani když je použijete na přípravu proslulého francouzského koláče tarte Tatin či neméně slavného amerického jablečného koláč e páje

Granny Smith

Název této odrůdy znamená v překladu „babička Smithová“. Paní Marie Ann Smith je totiž poprvé vypěstovala na své zahradě v Austrálii v druhé polovině 19. století, a tak byla nová odrůda na světě. Jablka mají sytě zelenou barvu, jsou pevná a nakyslá.

  • Hodí se do salátů, do omáček (tajný trik šéfkuchařů je přidat jablko do svíčkové) a na pečení.
  • Připravit z něj můžete třeba tažený štrůdl nebo neodolatelný koláč s drobenkou.

Idared

Odrůda Idared je velmi stará odrůda rozšířená po celém světě. Jedná se o zimní odrůdu červené barvy, která je mimořádně vhodná ke dlouhodobému uskladnění. Sklízí se v říjnu a v prosinci pak dozrává. Plody jsou středně šťavnaté, mají jemnou dužinu a sladkou chuť.

Rubín

Tato tradiční česká odrůda pochází ze Střížovic. Plody jsou kulaté a velké a mají lehce mastnou slupku. Zelenožlutou dužinu překrývá sytě červené žíhání. Jablka odrůdy Rubín jsou křupavá, pevná a šťavnatá se sladkou aromatickou chutí.

Pink Lady

Jablka odrůdy Pink Lady patří mezi cenné odrůdy. Mají prvotřídní kvalitu a pěstují se na základě licence. Vyžadují dlouhou vegetační dobu a horké podnebí. Mají růžové zbarvení, křupavou dužinu a jemnou, sladkou a velmi aromatickou chuť.

Recepty

Jemný koláč s jablky
< 60 min
Jablečný páj se zázvorem a oříškovou pokličkou
Jablečný páj se zázvorem a oříškovou pokličkou
< 30 min
Bramborové koblížky s dušenými jablky
Bramborové koblížky s dušenými jablky
< 60 min
Jablečný koláč s mascarpone
Jablečný koláč s mascarpone
< 90 min
Koláč s jablečnými vlnkami
Koláč s jablečnými vlnkami
> 60 min
Newyorská jablečná buchta s bourbonem
Newyorská jablečná buchta s bourbonem
< 75 min
Kakaová buchta s jablky a ořechy
Kakaová buchta s jablky a ořechy
< 60 min
Obrácený jablečný koláč s karamelem
Obrácený jablečný koláč s karamelem
< 75 min
Jablkové řezy frangipane
Jablkové řezy frangipane
> 60 min
Jablečné fritters
Jablečné fritters
< 60 min
Ořechový chlebíček
< 30 min
Pečená medová jablka s mandlemi a rozinkami
Pečená medová jablka s mandlemi a rozinkami
< 60 min
Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem
Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem
< 60 min
Celozrnný jablečný koláč s drobenkou
Celozrnný jablečný koláč s drobenkou
> 60 min
Trhanec s jablky
Trhanec s jablky
< 30 min
Obrácený jablečný koláč
Obrácený jablečný koláč
< 20 min
Jablečné řezy se sněhem
Jablečné řezy se sněhem
> 60 min
Křupavý ovesný koláč s jablky
> 60 min
Zapečené jablíčko
< 10 min
Křehký jablkový koláč
< 60 min
Jablečná buchta (bezlepková)
> 60 min
Jablečný dort s marcipánem
Jablečný dort s marcipánem
> 60 min
Pečená jablka s oříškovou drobenkou
< 60 min
Mandlový dort s jablkem a meruňkovým džemem
> 60 min
Žemlovka de luxe
Žemlovka de luxe
< 45 min
Jablečný kompot
< 30 min
Tarte tatin - obrácený jablečný koláč
Tarte tatin - obrácený jablečný koláč
< 60 min
Jablka a sušené švestky zapečené s těstem filo
Jablka a sušené švestky zapečené s těstem filo
< 60 min
Jablkový závin z jogurtového těsta
Jablkový závin z jogurtového těsta
< 90 min
Jablečný páj s drobenkou
> 60 min
Pečená jablka v medu s tvarohovým krémem
Pečená jablka v medu s tvarohovým krémem
> 60 min
Tažený jablečný štrúdl
Tažený jablečný štrúdl
> 60 min
Hruškovo-jablečný páj
Hruškovo-jablečný páj
< 60 min
Jablečný páj
Jablečný páj Davida Huntera
> 60 min
Perníková buchta s jablky a povidlovou omáčkou
Perníková buchta s jablky a povidlovou omáčkou
< 50 min

Sdílet kolekci receptů

Jablka Sezona Dezerty Nejlepší dezerty Sladké pečení Rychlé pečení Představení suroviny

Podobné kolekce receptů

Související články

Borůvkové koláče s drobenkou

Jak na dokonalou drobenku? Stačí dodržet 5 kroků

Drobenka či žmolenka je dokonalou korunou koláče. Zlatavá křupavá vrstvička vonící máslem, která chuťově vyváží kyselejší ovoce. Jaký je správný poměr surovin, který zaručí tu správnou křupavost drobenky? Jak na to, aby nebyla příliš mastná, ale ani moc suchá? Čím jí případně ještě o kousek vylepšit