Bramborové koláčky s hruškovým čatní

Bramborové koláčky s hruškovým čatní

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (2)
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4323 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 449 g
Tuky 251 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jako od maminky...

Suroviny

Na těsto
brambory 250 g
oloupané
mouka pšeničná hladká 250 g
a trocha na poprášení
máslo 250 g
rozpuštěné
sůl
tuk
na vymaštění plechu
zakysaná smetana 250 ml
Na čatní
hrušky 300 g
oloupané
želírovací cukr 200 g

1Brambory v hrnci zalijte studenou osolenou vodou, přiveďte k varu a vařte na vysokém plameni asi 12 minut (doměkka). Vodu slijte a brambory prolisujte do velké mísy. Pokud nemáte lis na brambory, rozšťouchejte je kvedlačkou nebo je na pracovní ploše několikrát přejeďte válečkem. 

2Do mísy přidejte rozpuštěné máslo, mouku a sůl. Vařečkou zpracujte na hladké těsto, přemístěte ho na pracovní plochu a rozválejte na plát vysoký přibližně 2 cm. Vykrajujte kolečka, třeba sklenkou.

3Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Koláčky pečte 10 minut; pokud používáte lívanečník, vymastěte ho a koláčky v něm opékejte z každé strany asi 5 minut.

4Připravte si čatní: pokrájené hrušky a cukr dejte do kastrůlku
a vařte asi 8 minut na středním plameni. Můžete také využít mikrovlnnou troubu – po třech minutách na nejvyšším výkonu směs promíchejte a povařte ještě tři minuty. Koláčky podávejte s čatní a smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Obchod Apetit