Bramborové pusinky – rafinovaná slavnostní příloha z brambor, která se hodí k masu i rybě. Pusinky se nesmaží, ale pečou! Takže jsou oproti hranolkům méně tučné. Pokud vám od oběda bramborové pusinky zbudou, dejte si je na svačinu. Zamilují si je i děti.
Suroviny
Postup
Brambory pokrájejte a vařte je v osolené vodě asi 20 minut doměkka. Vodu slijte a brambory rozšlehejte ručním šlehačem se lžící másla. Osolte a nechte trochu zchladnout (asi 5 minut). Pak zašlehejte vejce a tolik smetany, aby směs byla kašovitá, ale ne řídká.
Předehřejte troubu na 200 °C. Hmotu dejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky o průměru 3–4 cm, pokapejte rozpuštěným máslem a pečte 10–15 minut dozlatova. Podávejte s rybou v pikantní ořechové krustě (recept).
NĚCO NAVÍC
Každé brambory jsou jiné, a proto přidávejte smetanu do pusinkového těsta postupně – nesmí být moc řídké.