
Bramborový salát
Klasická příloha
Ingredience
- 1 kg salátových brambor, varný typ A
- sůl a čerstvě mletý pepř
- špetka celého kmínu
- 150 g mrkve, oloupané
- 1/2 celeru nebo podle chuti, oloupaného
- 1–2 lžičky krupicového cukru
- 1 lžička citronové šťávy nebo octa
- 250 g sladkokyselých okurek + trochu láku na dochucení
- 1–2 cibule, nakrájené najemno
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička polotučné hořčice
- 1 velký čerstvý žloutek
- 1 zarovnaná lžička vaší oblíbené hořčice
- 1⁄4 lžičky soli
- 1 lžíce bílého vinného octa nebo 1 lžíce citronové šťávy
- 150–200 ml kvalitního rostlinného oleje
NA MAJONÉZU
Příprava jídla
1 Celé omyté brambory přibližně stejné velikosti zalijte teplou vodou, hodně osolte, přidejte trochu kmínu a uvařte doměkka. (Brambory nepřevařte, než vychladnou, ještě dojdou.) Slijte vodu, nechte brambory vychladnout a oloupejte je. Vychladlé brambory nakrájejte nebo protlačte kolečkem na kostičky. Mrkev podélně rozkrojte a uvařte s celerem ve vodě se špetkou cukru a soli doměkka, ale dokřu- pava. Ke konci varu přidejte lžičku octa nebo citronové šťávy, pro zachování barvy a křupavosti. Slijte a nechte vychladnout.
2 Do úzké vyšší nádoby dejte žloutky, hořčici, sůl, ocet a olej a tyčový mixér vložte až na dno nádoby. Zapněte ho a asi 5 vteřin mixujte u dna nádoby. Pak mixér pomalu táhněte nahoru a dolů, a jakmile je majonéza zcela tuhá, vypněte ho. Trvá to asi 10 vteřin. Majonézu můžete dělat i bez mixéru, šlehací metlou.
3 Nakrájené brambory dejte do velké mísy, přidejte nadrobno nakrájenou okurku, cibuli a uvařenou zeleninu. Osolte, opepřete a všechno důkladně promíchejte s majonézou. Podle chuti a konzistence dochuťte solí, cukrem, hořčicí a lákem. Hotový salát přikryjte fólií a uložte v lednici, nejlépe přes noc.
Přidat komentář