Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborový salát

Klasická příloha

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Vaření 0:20
Salát Česká

Ingredience

    • 1 kg salátových brambor, varný typ A
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • špetka celého kmínu
    • 150 g mrkve, oloupané
    • 1/2 celeru nebo podle chuti, oloupaného
    • 1–2 lžičky krupicového cukru
    • 1 lžička citronové šťávy nebo octa
    • 250 g sladkokyselých okurek + trochu láku na dochucení
    • 1–2 cibule, nakrájené najemno
    • šťáva z 1/2 citronu
    • 1 lžička polotučné hořčice

    NA MAJONÉZU

    • 1 velký čerstvý žloutek
    • 1 zarovnaná lžička vaší oblíbené hořčice
    • 1⁄4 lžičky soli
    • 1 lžíce bílého vinného octa nebo 1 lžíce citronové šťávy
    • 150–200 ml kvalitního rostlinného oleje

Příprava jídla

1 Celé omyté brambory přibližně stejné velikosti zalijte teplou vodou, hodně osolte, přidejte trochu kmínu a uvařte doměkka. (Brambory nepřevařte, než vychladnou, ještě dojdou.) Slijte vodu, nechte brambory vychladnout a oloupejte je. Vychladlé brambory nakrájejte nebo protlačte kolečkem na kostičky. Mrkev podélně rozkrojte a uvařte s celerem ve vodě se špetkou cukru a soli doměkka, ale dokřu- pava. Ke konci varu přidejte lžičku octa nebo citronové šťávy, pro zachování barvy a křupavosti. Slijte a nechte vychladnout.

2 Do úzké vyšší nádoby dejte žloutky, hořčici, sůl, ocet a olej a tyčový mixér vložte až na dno nádoby. Zapněte ho a asi 5 vteřin mixujte u dna nádoby. Pak mixér pomalu táhněte nahoru a dolů, a jakmile je majonéza zcela tuhá, vypněte ho. Trvá to asi 10 vteřin. Majonézu můžete dělat i bez mixéru, šlehací metlou.

3 Nakrájené brambory dejte do velké mísy, přidejte nadrobno nakrájenou okurku, cibuli a uvařenou zeleninu. Osolte, opepřete a všechno důkladně promíchejte s majonézou. Podle chuti a konzistence dochuťte solí, cukrem, hořčicí a lákem. Hotový salát přikryjte fólií a uložte v lednici, nejlépe přes noc.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Máslová vánočka s rozinkami a mandlemi

Expresní vaječný likér

Pstruh namodro

Kapr z trouby v citronové strouhance

Houbový kuba

Rybí polévka se zeleninou 
a máslovými toustíky

Štědré hodování

REKLAMA

Přidat komentář