0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3339 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 260 g
Tuky 232 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasická příloha

Suroviny

brambory 1 kg
typ A, salátové
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 1 špetka
celý
mrkev 150 g
oloupaná
celer ½ ks
nebo podle chuti, oloupaný
krupicový cukr 2 ČL
citronová šťáva 1 ČL
nebo ocet
okurky nakládané 250 g
sladkokyselé + trocha láku na dochucení
cibule 2 ks
nakrájené najemno
citronová šťáva
z poloviny citronu
hořčice plnotučná 1 ČL
Na majonézu
žloutek 1 ks
hořčice 1 ČL
vaše oblíbená
sůl ¼ ČL
vinný ocet bílý 1 PL
nebo 1 lžíce citronové šťávy
rostlinný olej 200 ml

Postup

1

Celé omyté brambory přibližně stejné velikosti zalijte teplou vodou, hodně osolte, přidejte trochu kmínu a uvařte doměkka. (Brambory nepřevařte, než vychladnou, ještě dojdou.)

2

Slijte vodu, nechte brambory vychladnout a oloupejte je.

3

Vychladlé brambory nakrájejte nebo protlačte kolečkem na kostičky.

4

Mrkev podélně rozkrojte a uvařte s celerem ve vodě se špetkou cukru a soli doměkka, ale dokřupava. Ke konci varu přidejte lžičku octa nebo citronové šťávy, pro zachování barvy a křupavosti. Slijte a nechte vychladnout.

5

Do úzké vyšší nádoby dejte žloutky, hořčici, sůl, ocet a olej a tyčový mixér vložte až na dno nádoby. Zapněte ho a asi 5 vteřin mixujte u dna nádoby.

6

Pak mixér pomalu táhněte nahoru a dolů, a jakmile je majonéza zcela tuhá, vypněte ho. Trvá to asi 10 vteřin. Majonézu můžete dělat i bez mixéru, šlehací metlou.

7

Nakrájené brambory dejte do velké mísy, přidejte nadrobno nakrájenou okurku, cibuli a uvařenou zeleninu. Osolte, opepřete a všechno důkladně promíchejte s majonézou. Podle chuti a konzistence dochuťte solí, cukrem, hořčicí a lákem. Hotový salát přikryjte fólií a uložte v lednici, nejlépe přes noc.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč