Recept na klasický bramborový salát má většinou každá rodina ten svůj, osvědčený. Ovšem pokud podobný klenot nevlastníte, nebo hledáte inspiraci, tak tady je. Luxusní bramborový salát oceníte nejen o Vánocích, ale také během roku, třeba jako nátěrku na chlebíčky nebo chutnou studenou večeři.
Suroviny
Postup
Celé omyté brambory přibližně stejné velikosti zalijte teplou vodou, hodně osolte, přidejte trochu kmínu a uvařte doměkka. (Brambory nepřevařte, než vychladnou, ještě dojdou.)
Slijte vodu, nechte brambory vychladnout a oloupejte je.
Vychladlé brambory nakrájejte nebo protlačte kolečkem na kostičky.
Mrkev podélně rozkrojte a uvařte s celerem ve vodě se špetkou cukru a soli doměkka, ale dokřupava. Ke konci varu přidejte lžičku octa nebo citronové šťávy, pro zachování barvy a křupavosti. Slijte a nechte vychladnout.
Do úzké vyšší nádoby dejte žloutky, hořčici, sůl, ocet a olej a tyčový mixér vložte až na dno nádoby. Zapněte ho a asi 5 vteřin mixujte u dna nádoby.
Pak mixér pomalu táhněte nahoru a dolů, a jakmile je majonéza zcela tuhá, vypněte ho. Trvá to asi 10 vteřin. Domácí majonézu můžete dělat i bez mixéru, šlehací metlou.
Nakrájené brambory dejte do velké mísy, přidejte nadrobno nakrájenou okurku, cibuli a uvařenou zeleninu. Osolte, opepřete a všechno důkladně promíchejte s majonézou. Podle chuti a konzistence dochuťte solí, cukrem, hořčicí a lákem. Hotový salát přikryjte fólií a uložte v lednici, nejlépe přes noc.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Štědré hodování(7 receptů )