Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny Snadné 24 buchet

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5399 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 564 g
Tuky 274 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dávná podoba energie sbalené na cesty nikdy neztratila své kouzlo…

Suroviny

droždí 20 g
mléko 250 ml
moučkový cukr 80 g
máslo 100 g
žloutek 3 ks
mouka pšeničná hladká 500 g
sůl špetka
citronová kůra 1 ČL
švestková povidla 250 g
máslo 100 g
na omaštění buchet
moučkový cukr
na poprášení

1 Z rozdrobeného droždí, decilitru vlahého mléka a lžičky cukru nechte vzejít kvásek. Máslo v míse utřete či ušlehejte s cukrem a žloutky do pěny, přidejte vzešlý kvásek. Pak střídavě přisypávejte mouku smíchanou se solí a citronovou kůrou a přilévejte mléko. Až vypracujete vláčné těsto, přikryjteho čistou utěrkou a nechte v teple
vykynout, asi na dvojnásobek.

2Těsto zpracujte a rozválejte na plát silný asi centimetr a rozkrájejte na čtverce o straně 4–5 centimetrů. Doprostřed rozdělte povidla a umotejte buchty. V pekáči rozpusťte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a pak je vyskládejte švem dolů na pekáč do typických řad.

3 Troubu zapněte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Buchty nechte na pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a pak je vložte do trouby. Po pěti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a buchty ještě půl hodiny dopékejte. Pak vyndejte pekáč z trouby a nechte buchty vychladnout. Pocukrujte a podávejte.

Maková náplň
100 g mletého máku za stálého míchání asi tři minuty vařte se 120 ml mléka. Odstavte a přidejte 50 g mletých piškotů, 2 lžíce rumu, sáček vanilinového cukru, po špetce skořice a kůry z citronu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit