Větší klasika snad ani neexistuje: povidlové, tvarohové, makové... Už pohádkový český Honza věděl, co je dobré, když si právě pravé české buchty z kynutého těsta zabalil do ranečku!
Suroviny
Postup
Ze lžíce cukru, mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek.
Až vykyne, smíchejte ho se zbytkem cukru a mouky, vajíčky, rozehřátým máslem, citronovou kůrou i šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli.
Na závěr přidejte vlažné mléko (pozor, nesmí být horké). Zadělejte těsto a nechte ho přibližně hodinu kynout.
Položte těsto na pomoučený vál, rozválejte ho a nakrájejte na čtverečky o zhruba čtyřcentimetrové hraně.
Teď přichází ideální chvíle na to, abyste zapojili děti: na každý čtvereček můžou dávat povidla (nebo tvarohovou či makovou náplň) a pak tvarovat buchty; okraje je třeba prsty pečlivě spojit.
Vy mezitím v pekáči rozpusťte máslo a spolu se svými malými pomocníky do něj skládejte buchty. Každou po stranách ,vykutálejte‘ v másle, aby se po nakynutí neslepila se svojí sousedkou.
Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180.
Buchty nechte v pekáči zhruba čtvrt hodiny kynout, pak je nahoře omastěte a vložte do trouby.
Po pěti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a ještě půl hodiny dopékejte.
Povidlová náplň
Rozmíchejte v misce povidla s rumem, skořicí a drcenými hřebíčky. Podle potřeby můžete trochu přisladit. Pokud připravujete buchty i pro děti, můžete rum vynechat.
Maková náplň
Zahřejte mléko a rozpusťte v něm cukr. Přidejte mletý mák, dobře promíchejte a nechte směs vychladnout.
Tvarohová náplň
Rozmíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a žloutkem. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a rozinky. Pokud budou buchty jen pro dospělé, můžete rozinky den předem namočit do rumu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Česká kuchyně: Výběr našich nejlepších receptů(14 receptů)
- Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky(45 receptů)
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(32 receptů)
Komentáře