Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 120
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7975 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 940 g
Tuky 415 g
Vláknina 114 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Větší klasika snad ani neexistuje: povidlové, tvarohové, makové... Už pohádkový český Honza věděl, co je dobré, když si právě pravé české buchty z kynutého těsta zabalil do ranečku!

Suroviny

máslo 150 g
cukr 50 g
mléko 250 ml
strouhaná kůra
sůl špetka
máslo 100 g
na vymaznání pekáče
Povidlová náplň
švestková povidla 250 g
lze nahradit makovou nebo tvarohovou náplní
lze vynechat
skořice špetka
Maková náplň
mák mletý 200 g
mléko 200 ml
cukr 3 PL
Tvarohová náplň
tvaroh 250 g
rozinky 1 hrst

Postup

1

Ze lžíce cukru, mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek. 

2

Až vykyne, smíchejte ho se zbytkem cukru a mouky, vajíčky, rozehřátým máslem, citronovou kůrou i šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. 

3

Na závěr přidejte vlažné mléko (pozor, nesmí být horké). Zadělejte těsto a nechte ho přibližně hodinu kynout.

4

Položte těsto na pomoučený vál, rozválejte ho a nakrájejte na čtverečky o zhruba čtyřcentimetrové hraně.

5

Teď přichází ideální chvíle na to, abyste zapojili děti: na každý čtvereček můžou dávat povidla (nebo tvarohovou či makovou náplň) a pak tvarovat buchty; okraje je třeba prsty pečlivě spojit. 

6

Vy mezitím v pekáči rozpusťte máslo a spolu se svými malými pomocníky do něj skládejte buchty. Každou po stranách ,vykutálejte‘ v másle, aby se po nakynutí neslepila se svojí sousedkou.

7

Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. 

8

Buchty nechte v pekáči zhruba čtvrt hodiny kynout, pak je nahoře omastěte a vložte do trouby.

9

Po pěti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a ještě půl hodiny dopékejte.

Povidlová náplň
Rozmíchejte v misce povidla s rumem, skořicí a drcenými hřebíčky. Podle potřeby můžete trochu přisladit. Pokud připravujete buchty i pro děti, můžete rum vynechat.

Maková náplň
Zahřejte mléko a rozpusťte v něm cukr. Přidejte mletý mák, dobře promíchejte a nechte směs vychladnout.

Tvarohová náplň
Rozmíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a žloutkem. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a rozinky. Pokud budou buchty jen pro dospělé, můžete rozinky den předem namočit do rumu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

18.04.2010 09:56
Můj vůbec první pokus o "Honzovy buchty", jak jsem jim jako malá říkala. Ačkoliv jsem je ještě horké vyklopila, takže trochu "spadly", ačkoliv mi z pár přeci jen vytekla povidla, ačkoliv mi mlýnek na mák stávkoval.. jsou prostě tak chuťově skvělé, že je brzy budu péct znovu. :) Ať žije dieta!
31.03.2010 10:55
Moje první buchty a nejlepší co jsem jedla. Do rána nevydržely :)
29.10.2008 13:20
Napsal by mi prosím někdo, jak by těsto po vyválení mělo být tlusté? Díky moc
21.10.2008 09:40
Tento víkend,jsem vyzkoušela vaše buchty a musím říci,že byly výborné.Moje rodinka se na ně vrhla jako by nikdy nic lepšího nejedli.Určitě je budu dělat častěji.
21.07.2008 15:09
Moje první buchty dopadly na výbornou! Jsou fantastický...
13.06.2008 11:05
Dobrý den, na začátku vašeho receptu píšete -ze lžíce cukru, mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek. Neměly by tam být kvasnice místo té mouky? Děkuji :)
02.10.2008 20:37
Patří tam kvasnice i ta lžíce mouky. Kvasnice je třeba si přimyslet, když se dělá kvásek :-) Mouka zahušťuje kvásek, který by nezačal spávně kvastit... Poskytuje živnou půdu kvasinkám spolu s cukrem a umožňuje bublinkám se udržet.
06.05.2008 14:57
Tak přátelé, mohu jen potvrdit, že napoprvé to dopadlo, jako by je dělala moje babička, ani nestačily vychladnout, těsto je vláčné a nemá chybu.... K úplné dokonalosti by se je mohl naučit můj přítel :oD (tak jsou jednoduché) To by byl ráj na zemi..
20.12.2007 19:24
Právě jím moje první buchty a jsou faakt moooc dobre!
05.10.2007 16:50
Je to vynikajici recept. Pouzila jsem ho i na sateckove kolace a jsou krasne krehoucke. Akorat je treba peci kolace trosku rychleji (asi o 20 stupnu teplejsi trouba) aby se nevysusily.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč