Větší klasika než kynuté buchty snad ani neexistuje: povidlové, tvarohové, makové... Už pohádkový český Honza věděl, co je dobré, když si právě pravé české buchty z kynutého těsta zabalil do ranečku!
Suroviny
Postup
Do vlažného mléka rozdrobte droždí, vmíchejte 1 lžíci cukru a lžíci mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10–15 minut.
Až kvásek vykyne, smíchejte ho v míse se zbytkem cukru a mouky, žloutky, 150 g rozpuštěného másla, citronovou kůrou i šťávou, vanilkovým cukrem a štědrou špetkou soli.
Rukama či hákovým nástavcem zadělejte těsto. Bude to trvat asi 20 minut. Těsto by mělo by být hladké, lesklé a nelepivé. Přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto přibližně hodinu kynout až zdvojnásobí svůj objem.
Zatímco těsto kyne, připravte zvolenou náplň nebo náplně.
Povidlová náplň
Rozmíchejte v misce povidla s rumem, mletou skořicí a hřebíčkem. Podle potřeby můžete trochu dosladit. Pokud připravujete buchty i pro děti, můžete rum vynechat.
Maková náplň
Zahřejte mléko k varu a rozpusťte v něm cukr. Vsypte mletý mák, přidejte povidla, mletou skořici a hřebíček, dobře promíchejte a spařte. Stáhněte z ohně, vmíchejte rum a nechte náplň vychladnout.
Tvarohová náplň
Rozmíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a žloutkem. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a rozinky. Pokud budou buchty jen pro dospělé, můžete rozinky den předem namočit do rumu.
Těsto vyklopte na pomoučený vál, rozválejte ho a nakrájejte na čtverce o rozměrech cca 4 x 4 cm.
Na každý čtverec dejte cca lžičku náplně a těsto pečlivě uzavřete - nejdříve spojte protilehlé rohy a nakonec i vzniklé otvory.
V pekáči rozpusťte máslo a skládejte do něj vytvarované buchty. Každou ze všech stran dobře obalte v másle, a poté je jednu vedle druhé skládejte do řad spojem dolů. Díky máslu se po upečení budou buchty dobře oddělovat od sebe.
Buchty v pekáči zakryjte čistou utěrkou a nechte je 15 minut kynout.
Mezitím troubu předehřejte na 200 °C.
Pečte 5 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a ještě 30 minut dopékejte. Nechte vychladnout. Pokud chcete pocukrujte moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )
- Česká kuchyně: Výběr našich nejlepších receptů(14 receptů )
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(33 receptů )
Komentáře