Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
České buchty
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 131
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7129 kcal
Bílkoviny 205 g
Sacharidy 727 g
Tuky 416 g
Vláknina 118 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Větší klasika než kynuté buchty snad ani neexistuje: povidlové, tvarohové, makové... Už pohádkový český Honza věděl, co je dobré, když si právě pravé české buchty z kynutého těsta zabalil do ranečku!

Související recepty

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
máslo 250 g
rozpuštěné – 150 g do těsta a 100 g na vymazání pekáče a obalení buchet
strouhaná, z 1 citronu
sůl 1 špetka
Povidlová náplň
švestková povidla 250 g
lze vynechat
skořice 1 špetka
mletá
hřebíček 1 špetka
mletý
podle chuti
Maková náplň
mléko 300 ml
nebo podle chuti
mák mletý 200 g
švestková povidla 1 PL
skořice 1 špetka
mletá
hřebíček 1 špetka
mletý
rum 1 PL
tuzemák
Tvarohová náplň
tvaroh 250 g
v kostce
rozinky 1 hrst
předem namočené v rumu
podle chuti
lze vynechat

Postup

1

Do vlažného mléka rozdrobte droždí, vmíchejte 1 lžíci cukru a lžíci mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10–15 minut. 

2

Až kvásek vykyne, smíchejte ho v míse se zbytkem cukru a mouky, žloutky, 150 g rozpuštěného másla, citronovou kůrou i šťávou, vanilkovým cukrem a štědrou špetkou soli. 

3

Rukama či hákovým nástavcem zadělejte těsto. Bude to trvat asi 20 minut. Těsto by mělo by být hladké, lesklé a nelepivé. Přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto přibližně hodinu kynout až zdvojnásobí svůj objem.

4

Zatímco těsto kyne, připravte zvolenou náplň nebo náplně.

Povidlová náplň
Rozmíchejte v misce povidla s rumem, mletou skořicí a hřebíčkem. Podle potřeby můžete trochu dosladit. Pokud připravujete buchty i pro děti, můžete rum vynechat.

Maková náplň
Zahřejte mléko k varu a rozpusťte v něm cukr. Vsypte mletý mák, přidejte povidla, mletou skořici a hřebíček, dobře promíchejte a spařte. Stáhněte z ohně, vmíchejte rum a nechte náplň vychladnout.

Tvarohová náplň
Rozmíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a žloutkem. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a rozinky. Pokud budou buchty jen pro dospělé, můžete rozinky den předem namočit do rumu.

5

Těsto vyklopte na pomoučený vál, rozválejte ho a nakrájejte na čtverce o rozměrech cca 4 x 4 cm.

6

Na každý čtverec dejte cca lžičku náplně a těsto pečlivě uzavřete - nejdříve spojte protilehlé rohy a nakonec i vzniklé otvory. 

7

V pekáči rozpusťte máslo a skládejte do něj vytvarované buchty. Každou ze všech stran dobře obalte v másle, a poté je jednu vedle druhé skládejte do řad spojem dolů. Díky máslu se po upečení budou buchty dobře oddělovat od sebe. 

8

Buchty v pekáči zakryjte čistou utěrkou a nechte je 15 minut kynout.

9

Mezitím troubu předehřejte na 200 °C.

10

Pečte 5 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a ještě 30 minut dopékejte. Nechte vychladnout. Pokud chcete pocukrujte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

18.04.2010 09:56
Můj vůbec první pokus o "Honzovy buchty", jak jsem jim jako malá říkala. Ačkoliv jsem je ještě horké vyklopila, takže trochu "spadly", ačkoliv mi z pár přeci jen vytekla povidla, ačkoliv mi mlýnek na mák stávkoval.. jsou prostě tak chuťově skvělé, že je brzy budu péct znovu. :) Ať žije dieta!
31.03.2010 10:55
Moje první buchty a nejlepší co jsem jedla. Do rána nevydržely :)
29.10.2008 13:20
Napsal by mi prosím někdo, jak by těsto po vyválení mělo být tlusté? Díky moc
21.10.2008 09:40
Tento víkend,jsem vyzkoušela vaše buchty a musím říci,že byly výborné.Moje rodinka se na ně vrhla jako by nikdy nic lepšího nejedli.Určitě je budu dělat častěji.
21.07.2008 15:09
Moje první buchty dopadly na výbornou! Jsou fantastický...
13.06.2008 11:05
Dobrý den, na začátku vašeho receptu píšete -ze lžíce cukru, mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek. Neměly by tam být kvasnice místo té mouky? Děkuji :)
02.10.2008 20:37
Patří tam kvasnice i ta lžíce mouky. Kvasnice je třeba si přimyslet, když se dělá kvásek :-) Mouka zahušťuje kvásek, který by nezačal spávně kvastit... Poskytuje živnou půdu kvasinkám spolu s cukrem a umožňuje bublinkám se udržet.
06.05.2008 14:57
Tak přátelé, mohu jen potvrdit, že napoprvé to dopadlo, jako by je dělala moje babička, ani nestačily vychladnout, těsto je vláčné a nemá chybu.... K úplné dokonalosti by se je mohl naučit můj přítel :oD (tak jsou jednoduché) To by byl ráj na zemi..
20.12.2007 19:24
Právě jím moje první buchty a jsou faakt moooc dobre!
05.10.2007 16:50
Je to vynikajici recept. Pouzila jsem ho i na sateckove kolace a jsou krasne krehoucke. Akorat je treba peci kolace trosku rychleji (asi o 20 stupnu teplejsi trouba) aby se nevysusily.

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...