Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5767 kcal
Bílkoviny 121 g
Cukr 643 g
Tuky 286 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Větší klasika snad ani neexistuje: povidlové, tvarohové, makové... Už pohádkový český Honza věděl, co je dobré!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 150 g
cukr 50 g
droždí 40 g
žloutek 2 ks
mléko 250 ml
citronová štáva 2 PL
citron 1 ks
strouhaná kůra
vanilkový cukr 1 bal
sůl špetka
švestková povidla 250 g
lze nahradit makovou nebo tvarohovou náplní
máslo 100 g
na vymaznání pekáče
1. Ze lžíce cukru, mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek. Až vykyne, smíchejte ho se zbytkem cukru a mouky, vajíčky, rozehřátým máslem, citronovou kůrou i šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přidejte vlažné mléko (pozor, nesmí být horké). Zadělejte těsto a nechte ho přibližně hodinu kynout.

2. Položte těsto na pomoučený vál, rozválejte ho a nakrájejte na čtverečky o zhruba čtyřcentimetrové hraně. Teď přichází ideální chvíle na to, abyste zapojili děti: na každý čtvereček můžou dávat povidla (nebo tvarohovou či makovou náplň) a pak tvarovat buchty; okraje je třeba prsty pečlivě spojit. Vy mezitím v pekáči rozpusťte máslo a spolu se svými malými pomocníky do něj skládejte buchty. Každou po stranách ,vykutálejte‘ v másle, aby se po nakynutí neslepila se svojí sousedkou. 

3. Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Buchty nechte v pekáči zhruba čtvrt hodiny kynout, pak je nahoře omastěte a vložte do trouby. Po pěti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a ještě půl hodiny dopékejte.

Komentáře

ŠKODA ! Pökud tuhle pochoutku vydáváme za českou kvalitu, měla by o tom každá taková buchta kdekoli na českém pultě zakoupená i vypovídat, že se jedná o něco, co jenom my tady umíme báječně - mistrovsky, světově. Realita je taková, že když si nebohý cizinec tu buchtu zakoupí někde v obchodě, může se mu stát, že do buchty někdo zapomněl dát nádivku, že světově nevoní, atd. Chci tím říct, že v rakouském, německém, švýcarském pekařství si zaručeně koupím báječnou buchtu, které nic nechybí a to se ty národy zrovna tímto kulinářským zázrakem nechlubí tak, jako my. Když je něco národní specialita, je správné, aby se ty dobré buchty pekly jen podomácku a všude v obchodech byly k mání jen výrobky dost ošizené? Někdo může říct, že zná pekaře, kde tomu tak není. Souhlasím! Ale kolik je těch pekařských a marketových pultů, kde kvalita valná není? Řekla bych, že víc. Tak nevím, jestli se zrovna uměním péct buchty můžeme tak hlasitě chlubit, když za hranicemi naší republiky jsou daleko méně ošizené. Není to škoda?

Chtela bych poradit vsem, komu nedej boze nevykyne testo, at si nelamou hlavu, vse zachrani kyprici prasek.

Manžel bohužel nejí tvaroh ani povidla, takže zbývá maková náplň. Popravdě ale nevím, jak na ni. Poradí někdo?

Ahoj Hanko, v tištěné verzi Apetitu je recept i na náplně - a fungují. Ta maková se dělá tak, že svaříš 150 ml mléka s 200 g umletého máku, přidáš 100 g mletých piškotů, 2 lžíce rumu s 1 sáček vanilkvoého cukru, může být i skořicový. Já dávám ještě rozinky a už to víc nesladím - nemáme to rádi tolik sladké.

K buchtám bych chtěla jenom podotknout, že v mojí rodině se odjakživa buchty plní především ovocem - višněmi, strouhanými jablky, švestkami (u kyselejšího ovoce přidat trochu cukru, k jablkům skořici), a teprve když už vážně žádné ovoce není, tak mákem nebo povidly. Máme je raději, protože jsou šťavnatější. Nevím, jestli je to jen naše úchylka, nebo krajová záležitost - pocházím z Podorlicka. Mimochodem moje maminka si zavařuje švestky do buchet a jiných moučníků tak, že je nakrojí, vypeckuje, rozložené na sebe natěsná do zavařovačky a bez nálevu steriluje.

U nás se také plní ovocem, miluju třešňové buchty - do každé se dají tři třešně a půl lžičky skořicového cukru. Jedním slovem lahoda!!!!!

Buchty byly vynikající. Příště budu péct z poloviční dávky a vyzkouším i jiné náplně.

Vynikajici recept, ktery fungoval, i kdyz jsem misto citronu pouzila pomeranc (kuru i stavu), dobu kynuti zkratila na polovinu a vynechala obalovani buchet v masle.. Studuju ted v Rakousku a spolubydlici byly ceskymi buchtami nadsene..

Mam problém. Co to znamená zadělat kvásek? Nebo vypracovat těsto? Jak poznam že je to hotové(třeba když se těsto nelepí je to).

Zadělání kvásku znamená, že vezmeme kvasnice, špetku cukru (ten totiž ty kvasnice jí), špetku mouky a mléko. Kvasnice s cukrem utřeme, zalijeme mlékem (musí mít pokojovou teplotu, horké kvasnice zabije a studené jim nedovolí vykvasit), posypeme špetkou mouky a počkáme, až vykyne - to poznáš. Mezitím si do mísy dáš zbylé suroviny a přiliješ hotový kvásek. A je to. Těsto může kynout tak dlouho, jak chceš, podle toho, jaké těsto chceš mít. Čím delší dobu, tím větší budou bubliny. Ale měly by se dodržovat tři fáze kynutí - tj. v míse, na plechu a pak ještě v troubě.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...

Obchod Apetit