0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3 / 5. Počet hodnocení: 106
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7975 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 940 g
Tuky 415 g
Vláknina 114 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Větší klasika snad ani neexistuje: povidlové, tvarohové, makové... Už pohádkový český Honza věděl, co je dobré, když si právě pravé české buchty z kynutého těsta zabalil do ranečku!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 150 g
cukr 50 g
droždí 40 g
žloutek 2 ks
mléko 250 ml
citronová štáva 2 PL
citron 1 ks
strouhaná kůra
vanilkový cukr 1 bal
sůl špetka
máslo 100 g
na vymaznání pekáče
Povidlová náplň
švestková povidla 250 g
lze nahradit makovou nebo tvarohovou náplní
rum
lze vynechat
skořice špetka
hřebíček
drvený
Maková náplň
mák mletý 200 g
mléko 200 ml
cukr 3 PL
Tvarohová náplň
tvaroh 250 g
vanilkový cukr 2 bal
žloutek 1 ks
rozinky 1 hrst
citronová kůra

Postup

1

Ze lžíce cukru, mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek. 

2

Až vykyne, smíchejte ho se zbytkem cukru a mouky, vajíčky, rozehřátým máslem, citronovou kůrou i šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. 

3

Na závěr přidejte vlažné mléko (pozor, nesmí být horké). Zadělejte těsto a nechte ho přibližně hodinu kynout.

4

Položte těsto na pomoučený vál, rozválejte ho a nakrájejte na čtverečky o zhruba čtyřcentimetrové hraně.

5

Teď přichází ideální chvíle na to, abyste zapojili děti: na každý čtvereček můžou dávat povidla (nebo tvarohovou či makovou náplň) a pak tvarovat buchty; okraje je třeba prsty pečlivě spojit. 

6

Vy mezitím v pekáči rozpusťte máslo a spolu se svými malými pomocníky do něj skládejte buchty. Každou po stranách ,vykutálejte‘ v másle, aby se po nakynutí neslepila se svojí sousedkou.

7

Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. 

8

Buchty nechte v pekáči zhruba čtvrt hodiny kynout, pak je nahoře omastěte a vložte do trouby.

9

Po pěti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a ještě půl hodiny dopékejte.

Povidlová náplň
Rozmíchejte v misce povidla s rumem, skořicí a drcenými hřebíčky. Podle potřeby můžete trochu přisladit. Pokud připravujete buchty i pro děti, můžete rum vynechat.

Maková náplň
Zahřejte mléko a rozpusťte v něm cukr. Přidejte mletý mák, dobře promíchejte a nechte směs vychladnout.

Tvarohová náplň
Rozmíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a žloutkem. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a rozinky. Pokud budou buchty jen pro dospělé, můžete rozinky den předem namočit do rumu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

Anonym

ŠKODA ! Pökud tuhle pochoutku vydáváme za českou kvalitu, měla by o tom každá taková buchta kdekoli na českém pultě zakoupená i vypovídat, že se jedná o něco, co jenom my tady umíme báječně - mistrovsky, světově. Realita je taková, že když si nebohý cizinec tu buchtu zakoupí někde v obchodě, může se mu stát, že do buchty někdo zapomněl dát nádivku, že světově nevoní, atd. Chci tím říct, že v rakouském, německém, švýcarském pekařství si zaručeně koupím báječnou buchtu, které nic nechybí a to se ty národy zrovna tímto kulinářským zázrakem nechlubí tak, jako my. Když je něco národní specialita, je správné, aby se ty dobré buchty pekly jen podomácku a všude v obchodech byly k mání jen výrobky dost ošizené? Někdo může říct, že zná pekaře, kde tomu tak není. Souhlasím! Ale kolik je těch pekařských a marketových pultů, kde kvalita valná není? Řekla bych, že víc. Tak nevím, jestli se zrovna uměním péct buchty můžeme tak hlasitě chlubit, když za hranicemi naší republiky jsou daleko méně ošizené. Není to škoda?

Anonym

Chtela bych poradit vsem, komu nedej boze nevykyne testo, at si nelamou hlavu, vse zachrani kyprici prasek.

Anonym

Manžel bohužel nejí tvaroh ani povidla, takže zbývá maková náplň. Popravdě ale nevím, jak na ni. Poradí někdo?

Anonym

Ahoj Hanko, v tištěné verzi Apetitu je recept i na náplně - a fungují. Ta maková se dělá tak, že svaříš 150 ml mléka s 200 g umletého máku, přidáš 100 g mletých piškotů, 2 lžíce rumu s 1 sáček vanilkvoého cukru, může být i skořicový. Já dávám ještě rozinky a už to víc nesladím - nemáme to rádi tolik sladké.

Anonym

K buchtám bych chtěla jenom podotknout, že v mojí rodině se odjakživa buchty plní především ovocem - višněmi, strouhanými jablky, švestkami (u kyselejšího ovoce přidat trochu cukru, k jablkům skořici), a teprve když už vážně žádné ovoce není, tak mákem nebo povidly. Máme je raději, protože jsou šťavnatější. Nevím, jestli je to jen naše úchylka, nebo krajová záležitost - pocházím z Podorlicka. Mimochodem moje maminka si zavařuje švestky do buchet a jiných moučníků tak, že je nakrojí, vypeckuje, rozložené na sebe natěsná do zavařovačky a bez nálevu steriluje.

Anonym

U nás se také plní ovocem, miluju třešňové buchty - do každé se dají tři třešně a půl lžičky skořicového cukru. Jedním slovem lahoda!!!!!

Anonym

Buchty byly vynikající. Příště budu péct z poloviční dávky a vyzkouším i jiné náplně.

Anonym

Vynikajici recept, ktery fungoval, i kdyz jsem misto citronu pouzila pomeranc (kuru i stavu), dobu kynuti zkratila na polovinu a vynechala obalovani buchet v masle.. Studuju ted v Rakousku a spolubydlici byly ceskymi buchtami nadsene..

Anonym

Mam problém. Co to znamená zadělat kvásek? Nebo vypracovat těsto? Jak poznam že je to hotové(třeba když se těsto nelepí je to).

Anonym

Zadělání kvásku znamená, že vezmeme kvasnice, špetku cukru (ten totiž ty kvasnice jí), špetku mouky a mléko. Kvasnice s cukrem utřeme, zalijeme mlékem (musí mít pokojovou teplotu, horké kvasnice zabije a studené jim nedovolí vykvasit), posypeme špetkou mouky a počkáme, až vykyne - to poznáš. Mezitím si do mísy dáš zbylé suroviny a přiliješ hotový kvásek. A je to. Těsto může kynout tak dlouho, jak chceš, podle toho, jaké těsto chceš mít. Čím delší dobu, tím větší budou bubliny. Ale měly by se dodržovat tři fáze kynutí - tj. v míse, na plechu a pak ještě v troubě.

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit