Pokud milujete tvarohovou i makovou náplň a vždy při pečení buchet řešíte dilema, které dát přednost, máme pro vás řešení! Šiml, tedy kombinace tvarohu a mletého máku, je přesně to, o čem celý život sníte. Šťavnatá, aromatická náplň je v kombinaci s nadýchaným kynutým těstam zkrátka neodolatelná.
Suroviny
Postup
Rozdrobené droždí zalijte asi 100 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Počkejte, až se objeví bubliny. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte citronovou kůru promnutou se zbytkem cukru, aby se rozvoněla, vanilku, žloutek, vychladlé máslo a vzešlý kvásek. Postupně přidávejte zbylé mléko a vypracujte měkké těsto. Poprašte ho moukou a nechte zhruba 1 hodinu kynout na dvojnásobný objem.
Mletý mák vsypte do rendlíku, zalijte mlékem, za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 5 minut. Zhruba v polovině doby vaření oslaďte oběma cukry. Pokud je maková kaše příliš hustá nebo se přichytává, přilijte trochu mléka. Makovou kaši odstavte, dolaďte chuť rumem či brandy, nechte vychladnout a vmíchejte do ní tvaroh.
Těsto rozválejte na asi 1cm silný plát a nakrájejte na 6 čtverců. Rozdělte na ně náplň a vytvarujte buchty. V pekáči cca 18 x 28 cm pak rozehřejte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a vyskládejte (spojem dolů) do řad. Zapněte troubu na 190–200°C. Buchty nechte v pekáči ještě 15 minut kynout a pak je dejte do trouby na cca 35–45 minut. Zhruba v polovině uvedené doby snižte teplotu na 160°C. Po upečení mírně zchladlé buchty potřete džemem a posypte směsí mletého a celého máku.
NĚCO NAVÍC
Můžete upéct malé buchty ze čtverců 5 x 5 cm, vychází jich 24 kusů. Po 10 minutách pečení u nich trochu snižte teplotu a buchty 10–15 minut dopékejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )
- 38 sladkých makových receptů(38 receptů )