Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Buchty se šimlem sypané mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Pro zkušené Na 6 velkých kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4223 kcal
Bílkoviny 168 g
Sacharidy 505 g
Tuky 184 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud milujete tvarohovou i makovou náplň a vždy při pečení buchet řešíte dilema, které dát přednost, máme pro vás řešení! Šiml, tedy kombinace tvarohu a mletého máku, je přesně to, o čem celý život sníte. Šťavnatá, aromatická náplň je v kombinaci s nadýchaným kynutým těstam zkrátka neodolatelná. 

Suroviny

droždí čerstvé 20 g
mléko 300 ml
či směs 1:1 s polohrubou výběrovou, + navíc na poprášení
sůl
nastrouhaná z 1 citronu
vanilka 1 špetka
mletá
máslo 110 g
rozpuštěné, 60 g do těsta + 50 g na vymazání pekáče
meruňkový džem
na dokončení
mák mletý
na dokončení
mák celý
na dokončení
Na náplň
mák mletý 100 g
mléko 200 ml
nebo 1 lžíce cukru a špetka mleté vanilky
nebo brandy na dochucení

Postup

1

Rozdrobené droždí zalijte asi 100 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Počkejte, až se objeví bubliny. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte citronovou kůru promnutou se zbytkem cukru, aby se rozvoněla, vanilku, žloutek, vychladlé máslo a vzešlý kvásek. Postupně přidávejte zbylé mléko a vypracujte měkké těsto. Poprašte ho moukou a nechte zhruba 1 hodinu kynout na dvojnásobný objem.

2

Mletý mák vsypte do rendlíku, zalijte mlékem, za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 5 minut. Zhruba v polovině doby vaření oslaďte oběma cukry. Pokud je maková kaše příliš hustá nebo se přichytává, přilijte trochu mléka. Makovou kaši odstavte, dolaďte chuť rumem či brandy, nechte vychladnout a vmíchejte do ní tvaroh.

3

Těsto rozválejte na asi 1cm silný plát a nakrájejte na 6 čtverců. Rozdělte na ně náplň a vytvarujte buchty. V pekáči cca 18 x 28 cm pak rozehřejte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a vyskládejte (spojem dolů) do řad. Zapněte troubu na 190–200°C. Buchty nechte v pekáči ještě 15 minut kynout a pak je dejte do trouby na cca 35–45 minut. Zhruba v polovině uvedené doby snižte teplotu na 160°C. Po upečení mírně zchladlé buchty potřete džemem a posypte směsí mletého a celého máku.

NĚCO NAVÍC
Můžete upéct malé buchty ze čtverců 5 x 5 cm, vychází jich 24 kusů. Po 10 minutách pečení u nich trochu snižte teplotu a buchty 10–15 minut dopékejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...