0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Buchty se šimlem sypané mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Pro zkušené Na 6 velkých kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4223 kcal
Bílkoviny 168 g
Sacharidy 505 g
Tuky 184 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud milujete tvarohovou i makovou náplň a vždy při pečení buchet řešíte dilema, které dát přednost, máme pro vás řešení! Šiml, tedy kombinace tvarohu a mletého máku, je přesně to, o čem celý život sníte. Šťavnatá, aromatická náplň je v kombinaci s nadýchaným kynutým těstam zkrátka neodolatelná. 

Suroviny

droždí čerstvé 20 g
mléko 300 ml
krupicový cukr 50 g
mouka pšeničná hladká 500 g
či směs 1:1 s polohrubou výběrovou, + navíc na poprášení
sůl
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
vanilka 1 špetka
mletá
žloutek 1 ks
máslo 110 g
rozpuštěné, 60 g do těsta + 50 g na vymazání pekáče
meruňkový džem
na dokončení
mák mletý
na dokončení
mák celý
na dokončení
Na náplň
mák mletý 100 g
mléko 200 ml
krupicový cukr 5 PL
vanilkový cukr 1 PL
nebo 1 lžíce cukru a špetka mleté vanilky
rum
nebo brandy na dochucení
tvaroh měkký 250 g

Postup

1

Rozdrobené droždí zalijte asi 100 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Počkejte, až se objeví bubliny. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte citronovou kůru promnutou se zbytkem cukru, aby se rozvoněla, vanilku, žloutek, vychladlé máslo a vzešlý kvásek. Postupně přidávejte zbylé mléko a vypracujte měkké těsto. Poprašte ho moukou a nechte zhruba 1 hodinu kynout na dvojnásobný objem.

2

Mletý mák vsypte do rendlíku, zalijte mlékem, za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 5 minut. Zhruba v polovině doby vaření oslaďte oběma cukry. Pokud je maková kaše příliš hustá nebo se přichytává, přilijte trochu mléka. Makovou kaši odstavte, dolaďte chuť rumem či brandy, nechte vychladnout a vmíchejte do ní tvaroh.

3

Těsto rozválejte na asi 1cm silný plát a nakrájejte na 6 čtverců. Rozdělte na ně náplň a vytvarujte buchty. V pekáči cca 18 x 28 cm pak rozehřejte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a vyskládejte (spojem dolů) do řad. Zapněte troubu na 190–200°C. Buchty nechte v pekáči ještě 15 minut kynout a pak je dejte do trouby na cca 35–45 minut. Zhruba v polovině uvedené doby snižte teplotu na 160°C. Po upečení mírně zchladlé buchty potřete džemem a posypte směsí mletého a celého máku.

NĚCO NAVÍC
Můžete upéct malé buchty ze čtverců 5 x 5 cm, vychází jich 24 kusů. Po 10 minutách pečení u nich trochu snižte teplotu a buchty 10–15 minut dopékejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč