Poctivá bůčkovka je jedna z nejlepších pomazánek k pivu, jakou si umíme představit. Doporučujeme při přípravě nepouštět nikoho do kuchyně, už samotný pečený bůček je totiž velké lákadlo! Při focení jsme ho málem snědli ještě předtím, než z něj vznikla ta nejlepší bůčková pomazánka. A uchránit ji, než nám ji fotograf vyfotí, také nebylo snadné…
Náš tip: Podle video receptu se vám bůčková pomazánka bude připravovat ještě lépe
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Bůček nakrájejte na kostky, cibuli nahrubo, česnek vyloupejte a utřete. Vše vložte do pekáče, posypte kmínem, solí, sladkou paprikou a všechno promněte. Pokud je bůček libový, přidejte i sádlo. Podlijte 250 ml piva. Zakryjte alobalem a dejte do vyhřáté trouby, pečte zhruba 2 hodiny, aby maso bylo měkké. Během pečení promíchávejte a případně podlévejte zbylým pivem. Na posledních 15 minut můžete maso odkrýt.
Bůček nakrájejte na kostky, cibuli nahrubo, česnek vyloupejte a utřete.
Vše vložte do pekáče, posypte kmínem, solí, sladkou paprikou a všechno promněte. Pokud je bůček libový, přidejte i sádlo. Podlijte 250 ml piva. Zakryjte alobalem a dejte do vyhřáté trouby, pečte zhruba 2 hodiny, aby maso bylo měkké. Během pečení promíchávejte a případně podlévejte zbylým pivem. Na posledních 15 minut můžete maso odkrýt.
Poté maso vyjměte a nechte zchladnout.
Na jemnou pomazánku maso i s výpekem rozmixujte. Můžete ho ale též umlít na strojku nebo natrhat. Nebo část masa s tukem a výpekem rozmixujte, část natrhejte a pak promíchejte. Dochuťte solí a pomazánku dejte do čisté sklenice či jiné uzavíratelné nádoby. Skladujte v lednici.
Podávejte s čerstvým chlebem, cibulí a dalšími oblohami podle chuti. Zapíjejte dobře vychlazeným pivem.
NĚCO NAVÍC
- Maso můžete kromě kmínu a mleté sladké papriky ochutit i hořčicí, pálivou paprikou či kajenským pepřem. Pivo na podlití použijte podle chuti, skvělé je nejen světlé, ale i tmavé.
- Pikantní variantu vykouzlíte, když k umletému masu přidáte chilli, feferonky nebo ajvar. Skvělá je taky uzená paprika či kajenský pepř.
- Další variantu bůčkové pomazánky získáte, když upečené maso doplníte ještě nadrobno nakrájenou cibulí (můžete ji i umlít s bůčkem), česnekem, vejci uvařenými natvrdo a hořčicí (plnotučnou či dijonskou).
Komentáře