Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bůčková pomazánka
Bůčková pomazánka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bůčková pomazánka

4.1/5 Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4559 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 80 g
Tuky 384 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poctivá bůčkovka je jedna z nejlepších pomazánek k pivu, jakou si umíme představit. Doporučujeme při přípravě nepouštět nikoho do kuchyně, už samotný pečený bůček je totiž velké lákadlo! Při focení jsme ho málem snědli ještě předtím, než z něj vznikla ta nejlepší bůčková pomazánka. A uchránit ji, než nám ji fotograf vyfotí, také nebylo snadné…

Náš tip: Podle video receptu se vám bůčková pomazánka bude připravovat ještě lépe 

Skryt pre seznam

Suroviny

bez kosti
celá palice
kmín 2 PL
sůl
vepřové sádlo 3 PL
pokud je bok hodně libový
K podávání
nakrájená na kolečka
beraní rohy
čerstvý

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Bůček nakrájejte na kostky, cibuli nahrubo, česnek vyloupejte a utřete. Vše vložte do pekáče, posypte kmínem, solí, sladkou paprikou a všechno promněte. Pokud je bůček libový, přidejte i sádlo. Podlijte 250 ml piva. Zakryjte alobalem a dejte do vyhřáté trouby, pečte zhruba 2 hodiny, aby maso bylo měkké. Během pečení promíchávejte a případně podlévejte zbylým pivem. Na posledních 15 minut můžete maso odkrýt. 

2

Bůček nakrájejte na kostky, cibuli nahrubo, česnek vyloupejte a utřete. 

3

Vše vložte do pekáče, posypte kmínem, solí, sladkou paprikou a všechno promněte. Pokud je bůček libový, přidejte i sádlo. Podlijte 250 ml piva. Zakryjte alobalem a dejte do vyhřáté trouby, pečte zhruba 2 hodiny, aby maso bylo měkké. Během pečení promíchávejte a případně podlévejte zbylým pivem. Na posledních 15 minut můžete maso odkrýt. 

 

4

Poté maso vyjměte a nechte zchladnout.

5

Na jemnou pomazánku maso i s výpekem rozmixujte. Můžete ho ale též umlít na strojku nebo natrhat. Nebo část masa s tukem a výpekem rozmixujte, část natrhejte a pak promíchejte. Dochuťte solí a pomazánku dejte do čisté sklenice či jiné uzavíratelné nádoby. Skladujte v lednici.

6

Podávejte s čerstvým chlebem, cibulí a dalšími oblohami podle chuti. Zapíjejte dobře vychlazeným pivem.

NĚCO NAVÍC

  • Maso můžete kromě kmínu a mleté sladké papriky ochutit i hořčicí, pálivou paprikou či kajenským pepřem. Pivo na podlití použijte podle chuti, skvělé je nejen světlé, ale i tmavé.
  • Pikantní variantu vykouzlíte, když k umletému masu přidáte chilli, feferonky nebo ajvar. Skvělá je taky uzená paprika či kajenský pepř.
  • Další variantu bůčkové pomazánky získáte, když upečené maso doplníte ještě nadrobno nakrájenou cibulí (můžete ji i umlít s bůčkem), česnekem, vejci uvařenými natvrdo a hořčicí (plnotučnou či dijonskou).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Komentáře

27.08.2022 22:57
Vážně je to moc dobré

Apetit magazín