0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bůčková pomazánka

Bůčková pomazánka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bůčková pomazánka

4.6 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4309 kcal
Bílkoviny 158 g
Sacharidy 80 g
Tuky 344 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jedna z nejlepších pomazánek k pivu, jakou si umíme představit. Doporučujeme při přípravě nepouštět nikoho do kuchyně, už samotný pečený bůček je totiž velké lákadlo! Při focení jsme ho málem snědli ještě předtím, než z něj vznikla pomazánka. A uchránit ji, než nám ji fotograf vyfotí, také nebylo snadné…

Suroviny

vepřový bok 1 kg
bez kosti
cibule 4 ks
česnek 1 ks
celá palice
kmín 2 PL
sůl
paprika mletá sladká 1 PL
vepřové sádlo 3 PL
pokud je bok hodně libový
pivo světlé 500 ml
K podávání
chleba kváskový
cibule
nakrájená na kolečka
okurky nakládané
beraní rohy
křen
čerstvý

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Bůček nakrájejte na kostky, cibuli nahrubo, česnek vyloupejte a utřete. Vše vložte do pekáče, posypte kmínem, solí, sladkou paprikou a všechno promněte. Pokud je bůček libový, přidejte i sádlo. Podlijte 250 ml piva. Zakryjte alobalem a dejte do vyhřáté trouby, pečte zhruba 2 hodiny, aby maso bylo měkké. Během pečení promíchávejte a případně podlévejte zbylým pivem. Na posledních 15 minut můžete maso odkrýt. 

2

Poté maso vyjměte a nechte zchladnout. Na jemnou pomazánku maso i s výpekem rozmixujte. Můžete ho ale též umlít na strojku nebo natrhat. Nebo část masa s tukem a výpekem rozmixujte, část natrhejte a pak promíchejte. Dochuťte solí a pomazánku dejte do čisté sklenice či jiné uzavíratelné nádoby. Skladujte v lednici. Podávejte s čerstvým chlebem, cibulí a dalšími oblohami podle chuti. Zapíjejte dobře vychlazeným pivem.

NĚCO NAVÍC
Maso můžete kromě kmínu a mleté sladké papriky ochutit i hořčicí, pálivou paprikou či kajenským pepřem. Pivo na podlití použijte podle chuti, skvělé je nejen světlé, ale i tmavé.Pikantní variantu vykouzlíte, když k umletému masu přidáte chilli, feferonky nebo ajvar. Skvělá je taky uzená paprika či kajenský pepř.Další variantu bůčkové pomazánky získáte, když upečené maso doplníte ještě nadrobno nakrájenou cibulí (můžete ji i umlít s bůčkem), česnekem, vejci uvařenými natvrdo a hořčicí (plnotučnou či dijonskou).

Související články

6 + 1 tip na pomazánky, které připravíte za pár korun
  • Tipy a triky

6 + 1 tip na pomazánky, které připravíte za pár korun

Dokonalé pohoštění, skvělá studená večeře nebo lahodná snídaně. Pomazánky se těší oblibě u dětí i dospělých, proto bývají běžnou součástí jídelníčků. Když je navíc zvládnete připravit za pouhých pár korun, radost je dvojnásobná. Mrkněte na...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit