Celerové řízky se salsou verde

Celerové řízky se salsou verde

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1869 kcal
Bílkoviny 56 g
Cukr 155 g
Tuky 99 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bulvový celer je neprávem opomíjená lahůdková zelenina. Tyto řízky to jasně dokazují! 

Suroviny

celer 1 ks
bulva, cca 10 cm, oloupaná
rostlinný olej 2 PL
máslo 30 g
česnek 2 stroužky
velký, drcený
tymián
pár snítek
víno bílé 120 ml
vývar zeleninový 200 ml
možno nahradit drůbežím vývarem
kadeřávek 120 g
fazole bílé 2 ks
konzerva, 400 g, slité, propláchnuté
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na salsu verde
petrželka 1 svazek
lístky nadrobno
máta 1 svazek
nadrobno
kapary 1.5 PL
propláchnuté, nasekané nadrobno
hořčice dijonská 1.5 ČL
vinný ocet červený 1 PL
olivový olej 3 PL
extra panenský
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Z celeru uřízněte 4 plátky tlusté asi 2 cm (zbytek bulvy zužitkujte do polévky nebo vývaru). V hlubší pánvi zpěňte olej a máslo na středním až silném ohni, pak vložte plátky celeru. Opékejte 5 minut pěkně dozlatova. Obraťte, přidejte česnek a tymián, opékejte opět dozlatova a svrchu potírejte tukem z pánve. Podlijte bílým vínem a svařte ho na polovinu, pak vlijte vývar. Zmírněte oheň a zvolna vařte 15 minut, aby celer pěkně změkl a dal se snadno propíchnout nožem, pak ho vyjměte a odložte na talíř. Do pánve vložte kadeřávek a 100 ml vody, zvolna vařte 5 minut. Přidejte fazole a prohřejte je. Podle chuti osolte a opepřete.

2 Mezitím dejte na salsu verde všechny suroviny do misky, osolte, opepřete a pořádně promíchejte.

3 Na talíře nebo do mělkých misek rozdělte fazolovo-kadeřávkovou směs, na ně dejte celerové řízky a polijte troškou salsy verde.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte luxusní fazole konzervované ve skle, můžete nálev od nich zužitkovat do polévky či do dušené směsi.

Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit