Bulvový celer je neprávem opomíjená lahůdková zelenina. Tyto řízky to jasně dokazují!
Suroviny
Postup
Z celeru uřízněte 4 plátky tlusté asi 2 cm (zbytek bulvy zužitkujte do polévky nebo vývaru). V hlubší pánvi zpěňte olej a máslo na středním až silném ohni, pak vložte plátky celeru. Opékejte 5 minut pěkně dozlatova. Obraťte, přidejte česnek a tymián, opékejte opět dozlatova a svrchu potírejte tukem z pánve. Podlijte bílým vínem a svařte ho na polovinu, pak vlijte vývar. Zmírněte oheň a zvolna vařte 15 minut, aby celer pěkně změkl a dal se snadno propíchnout nožem, pak ho vyjměte a odložte na talíř. Do pánve vložte kadeřávek a 100 ml vody, zvolna vařte 5 minut. Přidejte fazole a prohřejte je. Podle chuti osolte a opepřete.
Mezitím dejte na salsu verde všechny suroviny do misky, osolte, opepřete a pořádně promíchejte.
Na talíře nebo do mělkých misek rozdělte fazolovo-kadeřávkovou směs, na ně dejte celerové řízky a polijte troškou salsy verde.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte luxusní fazole konzervované ve skle, můžete nálev od nich zužitkovat do polévky či do dušené směsi.