Krásný na pohled, skvělý na chuť.
Suroviny
olivový olej panenský
4,5
PL
koření
1,5
ČL
ras al-hánút
rýže černá
250
g
sýr
225
g
haloumi na tenké plátky
máta
1
svazek
nasekaná
rukola
50
g
citronová šťáva
2
PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
fíky
4
ks
tmavé, nakrájené na čtvrtky
černucha (semínka)
1
PL
(černý kmín)
oregano
mladé
med
1
PL
Postup
1
Na lžíci oleje asi minutu opékejte v rendlíku koření a rýži. Vlijte vodu podle návodu, přiveďte k varu. Přiklopte, zmírněte oheň a zvolna vařte kratší dobu, než je na obalu. Odstavte a nechte přiklopené stát 10 minut. Přesypte do mísy a nechte vychladnout.
2
Mezitím na lžíci oleje v nepřilnavé pánvi na silném ohni opečte haloumi z obou stran dozlatova. Rozdělte ho na 4 talíře. Do rýže vmíchejte mátu, rukolu, citronovou šťávu, sůl, pepř a zbývající olej, jemně promíchejte. Rýži přidejte na talíře k sýru a ozdobte fíky, černuchou a oreganem. Pokapejte medem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vánoce jinak: Netradiční vánoční recepty(8 receptů)